Január 14-én, szombaton 17:30-tól idén először lép pályára a Gabányiban felnőttcsapatunk, ráadásul nem is akármilyen rangadón: a mindig veszélyes BKG érkezik Újbudára a piros-csoportos alapszakasz 16. fordulójában.

Lakits András tanítványai a múlt vasárnapi évnyitón folytatták a tavalyi jó szereplésüket, Salgótarjánból hozták el a két pontot, így 11-4-es mérleggel a 4. helyen állnak a tabellán. Szerdán újabb megmérettetés várt a fiúkra, a zöld-csoportot vezető Budafok otthonában volt jelenésük a mieinknek a Hepp Kupa nyolcaddöntőjében. Vezetőedzőnk döntése alapján az előző két  kupafordulóhoz hasonlóan ezúttal sem nevezte a keretbe a Tóth, Bordács, Misek triót, ám fiatal csapatunk a pihentetett kulcsemberek és a sérült Biber hiányát is elbírta, egy pontgazdag találkozón 102-112 arányú sikerrel a negyeddöntőbe jutottak a műegyetemisták. Felnőtt játékosaink mellett a 14 pontot dobó Maly Benedeknek is oroszlánrésze volt a győzelemben, de minden pályára lépő kivette a részét a továbbjutás kiharcolásából. A dél-budai kupaderbi visszanézhető az alábbi linken: https://youtu.be/F1H4lzXXVBU .

A BKG három vereséggel kezdte a bajnokságot, és bár a folytatásban összeállt a játékuk, a legutóbbi, azaz a 15. játéknapig kellett várniuk arra, hogy pozitívvá váljon a mérlegük, 8-7-es mutatóval a 7. helyen állnak. Bár igazán hosszú veretlenséget a szezonban még nem tudtak kiépíteni, egy-egy rangadón már bizonyították a bennük rejlő potenciált: elvették a PVSK veretlenségét, illetve múlt vasárnap is imponáló különbséggel múlták felül az ősz meglepetéscsapatát, a DEAC U23-at (112-79).

Az elmúlt években igazi presztízspárharccá vált a MAFC-BKG párosítás, számos nagy csatát vívtak a felek. Két éve a Kosok állították meg remek tavaszi idényt produkáló együttesünk menetelését egy ötmérkőzéses, emlékezetes elődöntőben, az előző szezonban sikerült visszavágnunk a PlayOff-ban, kettős győzelemmel abszolváltuk az 5. helyért vívott helyosztót a sárga-kékek ellen. A közelmúlt egymás elleni bajnoki mérlege MAFC-os szemszögből 10-6, októberben remek támadójátékunknak köszönhetően diadalmaskodtunk Szigetszentmiklóson (101-114).

A BKG-Primánál klubunkhoz hasonlóan évek óta változatlan szakmai koncepció szerint dolgoznak, már 2018-ban, a Piros-csoportba jutásukkor is a jelenlegi vezetőedző, dr. Nagy Ágoston irányította az együttest. A két legfontosabb játékos a mester két fia, a pontszerzők listáját vezető hátvéd, Botond és az elsősorban irányítót játszó Benedek, aki a legtöbb gólpasszt osztotta ki a mezőnyben idáig. A palánk alatt az albán válogatott Lilaj és az U20-as Galambos tölt be kulcsszerepet, a több élvonalbeli klubot megjárt bedobó, Plézer is alapember. Többnyire gólgazdag, nyílt sisakos mérkőzéseket játszanak, de adott esetben kiváló védekezésre is képesek, a Nagy-fivérek révén rendkívül veszélyesek a periméteren túlról.

Szombaton 17:30-tól tehát közel egy hónap elteltével játszik ismét hazai pályán a Lakits-legénység. A BKG nem ígérkezik könnyű ellenfélnek, de a fiúk jó formában vannak, így joggal bízhatunk a győzelemben, látványos összecsapásra lehet számítani. Aki esetleg mégsem tud kilátogatni a csarnokba, az alábbi linken élőben követheti a mérkőzést: https://youtu.be/akLNOdiPTEo .

Hajrá, MAFC!

Fotó: Tökölyi Csaba