A nagy csatában megnyert Hepp Kupa-elődöntő után a playoff első körében is összecsapunk a jászberényiekkel. Bár nálunk van a pályaelőny, korántsem tűnik egyszerű feladatnak a továbbjutás a napokban edzőt váltó JKSE ellen.

Az alapszakaszt 19-5-ös mérleggel a két pécsi rivális mögött 3. helyen záró csapatunk a 14-12-es mutatóval a bajnokság első szakaszát a 6. helyen záró, tavalyi ezüstérmes Jászberényi KSE-vel találkozik az egyik fél harmadik sikeréig tartó negyeddöntős párharcban.

A negyeddöntő menetrendje:

  • április 13., csütörtök 17:00, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
  • április 15., szombat 18:00, Jászberény, Bercsényi tornacsarnok
  • április 18., kedd 17:00, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

Ha szükséges:

  • április 21., péntek 19:00, Jászberény, Bercsényi tornacsarnok
  • április 23., szombat 17:00, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

Bár a kék-fehérek számára csalódást keltő a reguláris szezonban elért 6. hely, a MAFC ellen a jelenlegi kiírásban is bizonyították, hogy nem könnyű ellenük játszani. Októberben magabiztos teljesítménnyel vették el hazai veretlenségünket (63-83), a berényi „visszavágón” nagy hátrányból felállva sikerült nyernünk (81-91), míg múlt szombaton, a HK-elődöntőben fordulatos, kiélezett csatában 91-86-ra győzték le őket a mieink. Az elmúlt évtized egymás elleni mérlege minden sorozatot figyelembe véve 9-13 a MAFC szemszögéből, a Tüskecsarnokban aratott nagyszombati győzelem ellenére a fővárosban is a JKSE-nek termett több babér ez idő alatt (5-6).

Az alapszakaszban és a Hepp Kupa négyesdöntőjében is Kucsora Csaba és Ivosev Tamás volt a jászságiak két legjobb dobója, a szerb származású magasember a lepattanózásban is élen jár, míg a vajkezű hátvéd Rosics Urossal együtt elsősorban a kinti dobásokért felel. Rajtuk kívül is számos minőségi játékos áll a szakmai stáb rendelkezésére, fiatalposzton a Mester-Dunai kettős osztozik a játékpercek javán, utóbbi sérülés miatt nem lépett pályára a kupadöntőn.

A jászságiak vezetősége nem volt megelégedve az elmúlt hónapok teljesítményével, így a kupában elért 4. helyezés után némileg váratlanul az edzőváltás mellett döntött: Puskás Artúr vette át Miljan Rakics helyét. Aktuális ellenfelünk új edzője ismerős lehet szurkolóink számára, hiszen az elmúlt években hat bajnoki örökrangadón is irányította az ősi rivális Honvédot – bár többször is közel állt a sikerhez a rekordbajnok, Puskás edzőként még nyeretlen a MAFC ellen. Azt talán már kevesebben tudják, hogy a legutóbb a ZTE szakmai igazgatójaként tevékenykedő szakember egykor klubunk játékosa is volt: a 2000/01-es szezonban csapatkapitányként járult hozzá Zsoldos András által irányított, Kangyal Gergő nevével fémjelzett csapatunk élvonalba jutásához. További érdekesség, hogy Puskás Lakits András csapattársa is volt a törökbálinti Elite Basket színeiben.

Vezetőedzőnk úgy véli, a saját játékunkat kell játszanunk a sikerhez. Bár volt esélyünk rá, hogy jobb helyen végezzünk az alapszakaszban, nem tudtunk élni a lehetőséggel és harmadikként zártunk, ami, azt gondolom, reális és jó eredmény és nagyon örülünk is neki, hogy mi értünk oda közvetlenül a két pécsi csapat mögé. Pár napja még a kupában csaptunk össze, így a csapatok elég jól ismerik egymást, még akkor is, ha ellenfelünknél edzőcsere történt, ami biztos hatással lesz rájuk. Mi csak magunkkal kell, hogy foglalkozzunk és a saját ritmusunkban kell játszanunk, akkor sikeresek lehetünk. A keretünk folyamatosan egészül ki a sérültjeinkkel, reményeink szerint hamarosan mindenki bevethető lesz.” – nyilatkozta Lakits a BB1-nek.

Csütörtökön tehát végre megkezdődik csapatunk számára a szezon legfontosabb része, az eddigiek alapján pedig joggal bízhatunk benne, hogy idén újra éremért játszhatunk. Ehhez azonban túl kell jutnunk egy veszélyes, motivált riválison; fontos, hogy hazai környezetben mi tudjuk megtenni az első lépést az elődöntő felé. Így nem lehet kérdés, hogy minden szimpatizánsunknak a Gabányiban a helye 17 órától – a negyeddöntőben az alapszakaszban megszokottnál fél órával korábban kezdődnek hazai meccseink.

Hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Benedek