Hiába játszott már le 36 meccset az Újbuda MAFC az NB I. B Piros-csoportjának 2023/24-es kiírásában, a lényeg csak most következik: a 37., utolsó találkozótól függ, hogy elérjük-e a hőn áhított célt, azaz bajnokok leszünk-e, vagy be kell érnünk az ezüstéremmel és egy újabb másodosztályú szezonnal. A sorsdöntő ütközet vasárnap 18:30-kor kezdődik a pécsi Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban, a finálé eddigi négy mérkőzésén egyaránt hazai győzelem született, így a pályaelőny jelentős érv a PVSK mellett, ám a Lakits-legénység már többször bizonyította, hogy remekül teljesít nyomás alatt, ráadásul ezúttal minden bizonnyal meg fogják tölteni a vendégszektort szurkolóink – harcra fel, jöjjön, aminek jönnie kell!

Amorie Archibald pénteken 28 ponttal a negyedik meccs legjobbja volt, villámgyors betöréseire és higgadt hárompontosaira az utolsó összecsapáson is óriási szükségünk lesz. „Már alig várom a vasárnap estét, hiszen az ilyen meccsek mutatják meg igazán sportágunk szépségét. Remélem, hogy olyan mérkőzést játszunk, amire még sokáig fogunk emlékezni mi, játékosok és a nézők is. A PVSK egy kiváló ellenfél, nagy kihívás ellenük játszani, de úgy érzem, hogy készen állunk, bizonyítottuk, hogy nyomás alatt is képesek vagyunk jó teljesítményre. Az, hogy idegenbe is elkísérnek minket a szurkolóink, olyan extra löketet jelent nekünk, ami eldöntheti a javunkra a bajnoki cím sorsát. Be kell tartanunk a taktikai utasításokat és meg kell nyernünk az utolsó csatát!”

Hosszú és rögös úton jutottunk el a felkészülés kezdetén kitűzött cél elérésének kapujába. Az első három hazai alapszakaszmeccsünkből kettőt elveszítettünk, majd miután egy 14 győzelmes sorozattal az élre álltunk, két nem várt vereséggel kicsúszott a kezünkből az első kiemelés. Pályaelőnyünk elveszítésével kezdtük a rájátszást, a negyeddöntő második mérkőzésén bizony meglegyintett minket a kiesés szele, de Nyíregyházán, majd három nappal később hazai pályán is fordítani tudtunk kétszámjegyű hátrányból. A CKE elleni elődöntőt magabiztos győzelemmel kezdtük, majd hajszálra voltunk a továbbjutástól Cegléden, de egypontos hátrányban elhibáztuk az utolsó támadást, a harmadik találkozón pedig hiába kezdtünk remekül, egy rövidzárlat miatt újabb fordításra volt szükségünk ahhoz, hogy versenyben maradjunk a bajnoki címért. A fináléban kétszer kerültünk hátrányba idegenben, kétszer egyenlítettünk itthon – mindig pont annyit hibáztunk, amennyi még éppen belefért. Több javítási lehetőségünk viszont már nincsen, aki vasárnap nyer, az mindent visz, aki veszít, az egy újabb évet kénytelen a B-csoportban tölteni.

Amíg mi 2018-as élvonalból való kiesésünk óta most játszunk először döntőt a Piros-csoportban, addig a Párducok számára ismerős lehet a jelenlegi helyzet, hiszen tavaly is ötmeccses finálét játszottak, amit 2-1-es előnyből buktak el a városi rivális NKA ellen, igaz, akkor pályahátrányban, a Rátgéber Akadémián kellett megvívniuk az utolsó ütközetet. Szrecsko Szekulovics egy alacsonyabb szerkezettel és egy szervezett zónavédekezéssel alaposan meglepte a narancs-feketéket, a második negyed végén már 15 ponttal is vezetett a Vasút, ám a fiatalabb akadémisták jobban bírták a hajrát és végül 79-73-ra győztek.

Két fontos tényező, a rutin és a pályaelőny ellenfelünk mellett szól, ám egy fizikális, ötmeccses párharcban a fiatalabb átlagéletkor is döntő lehet (ennek leginkább bíztató jele, hogy pénteken zsinórban harmadszor nyertük meg magabiztosan a lepattanócsatát), ahogy az is a mieink sikerét vetíti előre, hogy már négy élet-halál meccset nyertek a rájátszás során, míg a Vasút csak egyet. Lehetetlen megjósolni, mi fog történni, de nekünk nem is ez a dolgunk: a bemelegítéstől a záró dudaszóig 100%-os teljesítményt kell nyújtania minden MAFC-osnak, játékosoknak, stábtagoknak, szurkolóknak – ha így lesz, akkor bármi is az eredmény, emelt fővel térhetünk haza.

Reményeink szerint meg fogják tölteni a 75 fős vendégszektort szimpatizánsaink, egy nagybuszt is indítunk Pécsre, de többen autóval vagy kisbusszal közelítik meg a Laubert. Arra kérünk mindenkit, hogy jöjjön 13:50-re a Gabányihoz, akár foglalt helyet a buszra, akár saját járművel utazik, akár csak az utolsó pillanatban döntötte el, hogy részese szeretne lenni a klubtörténelmi mérkőzésnek – senkit nem hagyunk itthon, mindenkinek találni fogunk helyet valamelyik járműben, 14 órakor együtt, konvojban indulunk el Pécsre. Klubunk szimpatizánsai a vendégkispad fölötti, elkülönített mosdókkal és büfével ellátott I szektort vehetik majd birtokba, a belépők ára egységesen 1000 Ft, jegyvásárlásra a helyszínen, a csarnok déli oldalán található jegypénztárban van lehetőség.

Harcoljunk együtt a bajnoki címért! Zúgjon Pécsett is a hajrá, MAFC!