Felnőttcsapatunk a párharcban maradásért lépett pályára a Sport11-ben a Vasas Akadémia elleni bronzcsata második mérkőzésén. A szerdai találkozóhoz hasonlóan ezúttal is a piros-kékek kezdtek jobban, de a félidőben még nyílt volt a meccs. A harmadik negyedben voltak ígéretes felzárkózási kísérleteink, ám a kulcspillanatokban a Vasas koncentrált jobban. A negyedik negyed elején Lakits András kiállításával aztán szertefoszlottak bronzérmes reményeink, ezúttal budai riválisunké lett a dobogó alsó foka. A 4. helyen zártuk a bajnokságot, ezzel a MAFC lett a szezon legjobb, csak hazai játékosokat (és edzőket) foglalkoztató magyar férficsapata.

NB I. B, Piros-csoport, bronzcsata, 2. mérkőzés

Vasas Akadémia – MAFC 108-80 (23-18, 23-21, 22-13, 32-18)

Vasas: Moravcsik 13/3, Farkas 10, Cseh 7, Marcikics 6/3, Andrássy 6 (+13 lepattanó). Cs: Fekete 18/12, Medve 10/3, Radics 9, Bagó 10, Dormán 12/3, Kelemen 3, Pleesz 4.

MAFC: Tóth 24/12, Herló 4/3, Buzás 11/6, Bordács 6, Komma 12. Cs: Polgárdy 17/6, Biber 2, Pintér 2, Misek 2, Matejovics -.

A párharc végeredménye: 2-0 a Vasas Akadémia javára.

Stephen Arigbabu: Gratulálok a fiúknak! Kicsit furcsa volt, hogy egy jó szezon után zsinórban háromszor is kikaptunk a Rátgéber Akadémia ellen, de nagyon tetszett, ahogy a játékosaim reagáltak erre a helyzetre. Túlléptek a vereségen, megnyerték a szerdai mérkőzést, és a mai teljesítményünk is jó volt. A harmadik helyért vívott csata engem személy szerint a Görögországban töltött éveimre emlékeztetett. Ott is két csapat emelkedett ki a mezőnyből, az Olympiakosz és a Panathinaikosz, a többiek pedig szinte külön bajnokságot vívtak egymással. Idén nálunk a két pécsi gárdáról volt ugyanez elmondható, ezért kifejezetten jó eredményt jelent mögöttük megszerezni a harmadik helyezést. Mindig volt fiatal játékos a pályán, de nem a koruk miatt, hanem azért, mert érettek voltak a feladatra, miközben a csapat is hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Még egyszer gratulálok a srácoknak és mindenkinek, aki segítette az együttest: Mészáros Zalánnak, Harald Steinnek, Katona Róbertnek, Ujhelyi Gyulának, Kováts Máténak és Bazsik Bencének. Az ő mindennapi munkájuknak köszönhetően vált könnyűvé a mi dolgunk is. S bár játszani nem játszottak, tényleg nagyon sokat tettek hozzá ehhez a sikerhez. Köszönjük a szurkolóink támogatását is! Hajrá Vasas Akadémia!

Lakits András: Gratulálok a Vasasnak! Nem nyilatkozom.

A Lakits-legénység számára a lét volt a tét a Sport11-ben: a párharcban maradáshoz győzni kellett a fiúknak a Vasas Akadémia otthonában.

Moravcsik nyitotta a kosarak sorát, az eredményjelző hibája miatti közjátékot követően Komma egyenlített egy zsákolással. A hazaiaknak sikerült előbb felpörögniük, triplát és több könnyű kosarat is kaptunk, miközben csak egy Buzás-hármas ért célba a túloldalon, az 5. perc végén időt kért Lakits (13-5). Pontszegény időszak következett, amelyből Bordács révén mi jöttünk ki jobban, ám Moravcsik egy távolival megakasztotta felzárkózásunkat (18-10). Tóth Péter szórt be bravúros trojkát a sarokól, aztán Bagó és Polgárdy gólváltását követően egy ziccert is feltett, de így is a házigazdák nyerték az első felvonást (23-18).

Buzás tört be faulttal együtt a második etap elején, de Bagó révén őrizték vezetésüket a házigazdák (27-22). Polgárdy saroktriplával ugrasztotta talpra kispadunkat, Biber harcossága két pontot ért, de továbbra sem volt elég kemény a Lakits-legénység védekezése a festékben, Kelemen kosarával már tíz pont volt a differencia, amit Farkas még megtoldott egy hármassal, időt kellett kérnie vezetőedzőnknek a szakasz derekán (39-26). Tóthnál láttak sportszerűtlen hibát a játékvezetők, de csak egy pontot szerzetek belőle a hazaiak, irányítónk ellenben hárommal növelte pontjaink számát egy 2+1-es akcióval (42-29). Ez a momentum sem lendítette át a fiúkat a holtponton, Radics zsákolásával más tizenöttel mentek a piros-kékek a 17. percben (44-29). Ekkor azonban egymás után két MAFC-hármas is célba ért, Tóth és Polgárdy zárkóztatta csapatát. Arigbabu időkérése után Fekete bedobta a harmadik kintijét, és tovább is növelhették volna előnyüket a pasarétiek, de a félidő utolsó találata Tóth hárompontosa volt (47-39).

Tóth Péter ott folytatta, ahol a nagyszünet előtt abbahagyta: hármassal indította a harmadik etapot. Bár a következő találat Moravcsik nevéhez fűződött, Bordács közelijével és Tóth középtávolijával 49-46-ra jöttünk vissza. Sajnos nem tartott ki a lendület az egyenlítésig, sőt, a következő öt pontot ellenfelünk szerezte. Nem estünk össze, Polgárdyt szabálytalanul sem tudták megállítani a hazaiak, és több lehetőségünk volt mínusz ötnél is közelebb jönni, de ezek kimaradtak, ellentétben Farkas középtávolijával (56-49). Egy támadáson belül kétszer szedte vissza a lecsorgó labdát a Vasas, de nem kaptunk belőle kosarat, az ellentámadást Tóth fejezte be harmadik esélyből. Belejöttek a mieink a támadólepattanózásba, de ez pontokban nem fizetődött ki, Medve üres kettese és Medve triplája után Lakitsnak kellett időt kérnie kevesebb, mint három perccel a negyed vége előtt (63-51). Medve dobott be egy kispadunkra fújt technikait, válaszul Komma 2+1-gyel jelentkezett, Fekete kétszer is a vonalra állhatott és nem hibázott (68-54). Tóth büntetőivel és Pintér közelijével tízre faragtuk a hátrányt, aztán Misek is a helyére tett egy közelit, de mivel gyakorlatilag minden piros-kék akciónak büntetőzés volt a vége, és nem remegett meg a hazaiak keze a vonalnál, nem tűnt rózsásnak a műegyetemisták helyzete 30 perc játék után, főleg úgy, hogy nem sikerült kivédekezni az utolsó 6 másodpercet (76-62).

A záró felvonás sem indult jól: kispadunk megkapta a második technikaiját, ezzel Lakits András a kiállítás sorsára jutott. Bagó növelte tovább a differenciát, Dormán pedig átdobta a zónánkat, a 32. percben eldőlni látszottak a lényegi kérdések (82-62). Misek számára is idő előtt ért véget a találkozó, a játékban maradók küzdöttek becsülettel, de piros-kékek extázisban játszottak, amit 3+1-es akció és nagy blokk is jelzett. Mutattak azért szép dolgokat a feketemezesek is,- ilyen volt Komma zsákolása és „sapkája”, vagy Buzás csont nélkül behulló hármasa vagy  -, azonban nem sikerült megakadályozni, hogy száz fölé jusson a rivális, Pleesz ziccerével lett három számjegyű a Vasas pontszáma a 38. percben (101-72). Szurkolótáborunk az utolsó percig bíztatta a csapatot, a végeredményt Polgárdy állította be, 108-80-ra nyerte a 3. helyért zajló párharc második mérkőzését, ezzel megszerezte a bronzérmet a Vasas, klubunk a 4. helyen zárta a Piros-csoport 2022/23-as kiírását.

Bár természetesen szerettünk volna érmet szerezni, összességében nem lehetünk elégedetlenek felnőttcsapatunk idei teljesítményével: a tavalyi 5. helyezést követően egybehangzó vélemények szerint minden idők legerősebb piros-csoportos bajnokságában sikerült ismét a legjobb négy közé jutni – rajtunk kívül három, külföldi játékost és edzőt foglalkoztató együttes alkotta az elődöntő mezőnyét, ahogyan az élvonalban sincs már hosszú évek óta csak hazai nevelésűekkel felálló együttes. Két fronton is helytálltunk, hiszen a Hepp Kupában egy emlékezetes négyesdöntőn ezüstérmet szereztek a MAFC. Ezeket az eredményeket Lakits András személyében egy felnőtt szinten újoncnak számító, a klubhoz ezer szállal kötődő fiatal szakember irányításával érte el együttesünk, amelynek játékoskeretben is kiemelkedő a saját nevelésűek aránya.

Szép volt, fiúk!

Hajrá, MAFC!

Fotó: MKOSZ/Vasas Akadémia