NB I/B, Piros-csoport, 21. forduló

MAFC – NKA Pécs 81-83 (25-15, 19-21, 13-24, 24-23)

MAFC: Tóth 9, Pintér 5/3, Buzás 12/6, Bordács 13/3, Pápai 9. Cs: Polgárdy 21/6, Komma 6, Misek 4, Biber 2.

NKA: Kerpel-Fronius 11/6, Kovács 5, Kollár 8, Meleg 12/3, Djordjevics 12/6. Cs: Kazy 14/9, Lados 11, Rátvay 6, Benke 4, Scherer -.

Lakits András: Gratulálok az NKA Pécsnek a győzelemhez. A csapatomnak is maximális gratuláció jár. Nagyon jól kezdtük el a meccset, elbírtunk minden körülményt. Azt gondolom, hogy egy ilyen mérkőzésen komolyabb tiszteletet érdemel a csapatom, mint ami jár neki időnként. Az ellenfelek már megadják. Remélem, idővel másoktól is megkapjuk majd. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert nagyon mélyről állt fel a végén és volt esélyünk arra, hogy nyerjünk. Sajnos ez most így alakult. Dolgozunk tovább. Még egy emberünk hiányzik a keretből, akit szeretnénk beépíteni. Továbbra is az a célunk, hogy visszakerüljünk a második helyre az alapszakasz végén és remélhetőleg találkozunk még az ellenfelünkkel idén és vissza tudunk vágni nekik.


Ivica Mavrenszki: Tudtuk, hogy a MAFC-nak egy nagyon jó csapata van és biztos, hogy a feljutásért fognak küzdeni a bajnokság végén. Ahogy a meccset elkezdtük, az szörnyű volt. A rossz kezdés után viszont el tudtunk kapni egy jobb ritmust, így lépésről lépésre tudtunk közelebb jönni, majd vezetni. A végén tudtuk, hogy csapdázni fognak, ennek ellenére vétettünk olyan hibákat, eladott labdákat, amiket nem kellett volna. Több szerencsénk volt a végén és nyertünk. Gratulálok a játékosaimnak és gratulálok a MAFC-nak is és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban.

Óriási rangadót rendeztek a Gabányiban az alapszakasz 21. fordulójában: hét bajnoki óta veretlen csapatunk az éllovas NKA Pécset fogadta. Szimpatizánsaink meg is teremtették a derbihez méltó hangulatot a kezdésre, talán a Kosársuli ötvenéves jubileumi ünnepségét követő TF elleni derbi alkalmával sem voltak annyian kíváncsiak a Lakits-legénységre, mint ezúttal.

A fiúk fantasztikus kezdéssel hálálták meg a bizalmat a közönségnek: Bordács kezdte a pontgyártást, Tóth egy lerohanás fejezett be, Buzás pedig távolról kínálta meg a pécsiek gyűrűjét – két és fél perc játék után már időt kellett kérnie Ivica Mavrenszkinek (9-0). Bár Kollár megszerezte a vendégek első kosarát, továbbra sem változott a játék képe, a visszatérő Pápai találataival őriztük magabiztos vezetésünket, Komma büntetői után 20-6 állt a táblán. Zsinórban hat pontos NKA-szabaddobás következett, majd Kazy dobott be egy triplát, de a végszó Polgárdyé volt, az első kisszünetben 25-15-re vezettünk.

A második negyedre összeállt a Rátgéber Akadémia védekezése, percekig nem találtunk be akcióból, végül Polgárdy törte meg a gólcsendünket egy hárompontossal (29-22). Ez sem zavarta meg a listavezetőt, Kollár büntetőivel háromra olvadt a MAFC-előny, Biber ziccerére Meleg válaszolt (33-30). A nagyot küzdő Tóth állt csapata élére, pontjai mellett lepattanókkal és kiharcolt faultokkal is észrevétette magát, Bordács pedig talpról emelt be egy távolit (40-31). Magasemberünk közelijével ismét átlépte a tízet a differencia, majd egy gólpasszt is kiosztott 13-asunk a jól helyezkedő Kommának, Benke kosarával alakult ki a 44-36-os félidei eredmény.

Rátvay duplája volt a harmadik etap első találata, Pintér vágott be egy saroktriplát a túloldalon. Nem volt átütő erő ez idő tájt a műegyetemista akciókban, Djordjevics távolijával három, Kovács révén egyetlen pontra olvadt a különbség. Lakits időkérését követően úgy tűnt, ismét lélegzethez jutunk, de Kerpel-Fronius és Kazy is eredményes volt a periméterről, utóbbi pedig ziccerig ment egy szerzett labdából, így a 28. percben a mérkőzés során először átvették a vezetést a narancs-feketék (54-53). Kollár növelte a pécsi előnyt, Buzás szerzett fontos kosarat betörésből, Bordácsot a játékrész utolsó másodperceiben szabálytalanul sem tudták megállítani a védők, de a plusz egy kimaradt (57-60).

A záró felvonás eleje Melegről szólt, a pécsi erőcsatár beleállt egy hármasba, majd zsákolt. Polgárdy csent labdát, Djordjevics kintről célzott pontosan, vitás helyzetben többször is néma maradt a játékvezetők sípja a mieink kárára, a reklamáló Lakits megkapta második technikaiját, ezzel a kiállítás sorsára jutott (59-68). Kovács középtávolija már kétszámjegyű baranyai előnyt jelentett, Kerpel-Fronius hárompontosa után pedig végleg eldőlni látszottak a lényegi kérdések a 36. percben (63-76). Immár Garai Péter vezette csapatunk azonban reménytelen helyzetben sem adta fel a küzdelmet, Polgárdy annulálta a vendégek trojkáját, Pápai nagyot harcolt a festékben. A mieink mindent egy lapra feltéve, egész pályás letámadással próbálták megzavarni a listavezetőt, Buzás hármasával 78-73-ra jöttünk fel bő másfél perccel a vége előtt. Misek két büntetőjével már csak három volt közte, Kovács keze megremegett a fantasztikus MAFC-tábor előtt, Polgárdy ellenben mindkét szabaddobását pontra váltotta, 29 másodperc maradt (77-79). Kerpel-Fronius kezéből kicsúszott a labda, Pintér indította Tóthot, aki Kovács szorításában értékesítette az egyenlítést jelentő ziccert, talpra ugrasztva a hazai szurkolók százait. Időkérés után 14 másodperce maradt az NKA-nak, majdnem eladta a labdát a sarokban becsapdázott Meleg, de végül eljutott a játékszer a periméteren helyezkedő Kazyhoz, aki sajnos nem is hibázott. Hét másodpercünk volt az egyenlítésre, Polgárdyt nem hagyták dobóhelyzetbe kerülni, és bár a vonalról ezúttal sem hibázott, már csak egy faultra maradt időnk, ellentámadásra nem – hatalmas csata végén a listavezető bizonyult jobbnak egy hajszállal (81-83).

Nagyon fájó ilyen katartikus végjátékot követően vereséget szenvedni, voltak figyelmetlenségek, egyéni hibák játékosainknál, a tíz kihagyott büntető rengeteg egy ilyen mérkőzésen, és néhány kérdéses játékvezetői ítélet is hátrányosan érintette a mieinket. A szombat este látottak ugyanakkor klubunk erejét mutatják: egy egységes, megtörhetetlen, az utolsó pillanatig harcoló MAFC-ot láthattak a nézők, akik gyakorlatilag megtöltötték a Gabányit. Csapatunk 16-5-ös mérleggel a 4. helyre csúszott vissza a tabellán, de továbbra is reális esélyünk van a 2. kiemelés megszerzésére a PlayOff-ra, ehhez azonban már valószínűleg nem hibázhatunk az alapszakaszban. Folytatás szombaton, a TF-BP ellen. Szurkolótáborunknak köszönjük a bíztatást!

Hajrá, MAFC!