Egészen másképp alakult a hazai idénynyitó, mint ahogyan azt elképzeltük. A piros-feketék görcsösen, míg a Kosok szervezetten játszottak az első félidőben. Bár a harmadik negyedben úgy tűnt, hogy egy nagy rohammal sikerül megfordítani a találkozót, a BKG visszavette a vezetést, nem bírtuk el, hogy mindössze 34%-kal tüzeltünk mezőnyből, így elszenvedtük első vereségünket.

Elérkezett a régóta várt első hazai bajnoki , a BKG elleni rangadó napja, felnőttcsapatunk először lépett pályára a Gabányiban Újbuda MAFC néven. Az oldallelátó mintegy kétharmada telt meg a kezdésre, a XI. kerület polgármestere, dr. László Imre pedig a VIP-szektorban foglalt helyet. Lakits András egy helyen változtatott a kezdőn, Komma váltotta Pápait, míg Dr. Nagy Ágoston Halász helyett Bartosnak szavazott bizalmat 4-es poszton, a héten érkező légiós, Jake Newman a kispadon kezdett.

Közel másfél percet kellett várni az első kosárra, amelyet Bordács szerzett betörésből. Kiválóan védekeztek a Lakits-tanítványok, viszont elöl ők is szinte mindent kihagytak. A negyed derekán 6-5 állt a táblán, a mieinktől Komma és Pápai, a túloldalon Newman, illetve Bartos volt eredményes. Nagy Botond triplájával fordított a BKG, majd újra a légiós és a házi pontkirály talált be, a 8. percben időt kellett kérnie vezetőedzőnknek (6-12). Kovács Levente dobta át gyönyörűen a szigetszentmiklósi zónát, de rögtön jött a válasz Nagy Benedektől – nem így képzeltük el a hazai idénynyitó első játékrészét (9-15).

Nagy Benedek is beszórt egy távolit, Komma közelijével és Biber büntetőivel zárkóztunk, de Newman újra villant a festékből. Kovács sem hibázott a vonalról, de az amerikai légióst továbbra sem tudtuk tartani (15-22). Komma tette fel bravúrral három védő között, ki más, mint Newman válaszolt – hiába voltunk hatékonyak támadásban, nem tudtunk faragni a hátrányból, sőt, Bartos és Nshimba révén tízzel elléptek a Kosok (20-30). Vezetőedzőnk újra megszakította a játékot, ezt követően Buzás jelentkezett látványos ablakos kettesel, Bordács két szabaddobásal, ekkor Dr. Nagy Ágoston hívta magához övéit. Mindkét Nagy bevert egy-egy gyilkos trojkát, Botond egy betörést is két pontra váltott, Bordács dudaszóra beeső ziccere csak ahhoz volt elég, hogy tízen belülre kerüljünk a nagyszünetre (29-38). A mérkőzés képe alapján megérdemelten álltak jobban a szervezetten védekező, pontosabban célzó kékmezesek, görcsösen, pontatlanul kosárlabdáztak az újbudaiak, olyan dobások is kimaradtak, amilyenek máskor szinte mindig beesnek.

A harmadik etapot viszont már egész más felfogásban, nagy energiával kezdték a fiúk, Buzás az első támadásból megverte védőjét, Katona beemelt egy távolit, Bordács pedig tarthatatlan volt a festékben. A védekezésünk is feszesebé vált, nem találta a ritmust a Nagy-legénység, de Newmannek köszönhetően pár pontot még megőrzött fórjából- egészen a 15. perc végéig. Ekkor 13-asunk egy újabb centergóllal egyenlített, Biber blokkja után Polgárdy floatere pedig már MAFC-előnyt jelentett. Nagy Botond triplája és édesapja időkérése sem törte meg a hazaiak lendületét, Katona Bence különösen elemében volt ekkortájt – csakhogy Newman és Szeleczki is, így egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól (53-53). A negyed vége a vendégeknek sikerült jobban, Büki büntetőjével és Nagy Botond középtávolijával visszavették a vezetést (53-56).

A BKG 14-ese a záró felvonás alaphangját is megadta egy hárompontossal, amit Nshimba toldott meg egy kettessel (53-61). Fiataljaink vették vállukra a csapatot, Biber szépen lépett be a palánk alá, Kovács nagy lendülettel indult meg, majd hibátlanul büntetőzött. Egy kaotikus periódust követően Bordács kettőből eggyel zárt a vonalnál. Továbbra sem roppantak meg a vendégek, Nagy Botond két egyéni akcióját öccse hármasa követte, hat és fél percünk maradt ledolgozni a tízpontos hátrányt (58-68). Bordács indította meg a MAFC-rohamot, Kovács ezúttal egy pontot szerzett szabaddobásból. Nem tudtuk kihasználni a Kosok támadásban elkövetett hibáit, buta eladott labdákkal rontottuk tovább amúgy sem rózsás helyzetünket. Több lehetőséget elpuskáztunk, végül Bordács bedobott egy kettest, de hiába… Ismét a látogatók voltak higgadtabbak a kulcspillanatokban, Nagy Botond és Bordács gólváltását követően az első hét kísérletét elhibázó Büki a sarokból gyakorlatilag lezárta a meccset 1:13-mal a vége előtt (65-73). Az utolsó perc jól tükrözte az egész mérkőzést: hiába küzdött becsülettel az újbudai gárda, egyszerűen semmi nem akart összejönni – az összeszedettebb BKG-Prima elvitte a két pontot a Gabányiból (67-79).

Az akarattal ezúttal sem volt probléma, a pontossággal már annál inkább. 3/23-as triplamutatónk magáért beszél, de közelről is csak 50%-kal tüzeltek a mieink, akik közül csak Bordács nyújtott igazán jó teljesítményt. A Kovács Levente által a felvezetőben említett könnyű kosarakból sem sokat láthattunk. Egyszer persze minden csapatnak lehet rossz napja, az sejthető volt, hogy nem fogunk veretlenül bajnokságot nyerni – a következő hetekben be kell bizonyítaniuk a fiúknak, hogy csak egyszeri kisiklás volt ez a vereség, és valóban esélyesek a feljutásra. Folytatás jövő vasárnap, Fóton.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 2. forduló

Újbuda MAFC – BKG PRIMA Akadémia 67-79 (9-15, 20-23, 24-18, 14-23)

MAFC: Polgárdy 4, Pintér -, Buzás 9, Bordács 21 (+18 lepattanó), Komma 6. Cs: Katona 8/6, Kovács 8/3, Biber 7, Pápai 4, Misek -.

BKG: Nagy Be. 11/9, Nagy Bo. 29/15, Büki 3/3, Bartos 8, Nshimba 4. Cs: Newman 19, Szeleczki 2, Edelényi -, Halász -, Csomós -. 

Lakits András: Gratulálok a BKG-nak a győzelemhez, azt gondolom, a játékuk alapján megérdemelt. Értetlenül állok a saját teljesítményünk előtt, ilyen rossz dobószázalékot még talán soha nem láttam a csapattól, rengeteg tiszta dobást hagytunk ki. Ez nagyon meglepett, nem látom az okát. Ilyen dobóteljesítménnyel szinte lehetetlen mérkőzést nyerni. Nagyon hosszú még a szezon, most láthatóan hiba csúszott a játékunkba, ezt ki kell javítanunk a jövő héten, dolgozni fogunk rajta. Nem látok más problémát a dobásaink hatékonyságán kívül, ebben viszont nagyon gyengén teljesítettünk ma. Fejlődnünk kell ezen a téren, és akkor sikeresek lehetünk.

Dr. Nagy Ágoston: Örülök, hogy az új játékosunk győzelemmel mutatkozott be. Úgy gondolom, hogy mindkét csapat jó kosárlabdát játszott, ma egy kicsi szerencsénk is volt.

Fotó: Girgász Benedek