December 17-én, szombaton 17:30-kor idén utoljára lép pályára felnőttcsapatunk, a héten edzőváltáson áteső, sereghajtó Veszprém KK érkezik a Gabányiba.

Lakits András tanítványai az 5. helyen állnak az alapszakasz első köre után, a múlt héten ugyan megszakadt négymeccses győzelmi sorozatunk, de a 9-4-es mérleggel továbbra is ott vannak a fiúk az élbolyban. A veszprémieknek nem termett sok babér idáig a szezonban, nyeretlenül, 0-13-mal állnak a tabella utolsó helyén. A bakonyi alakulatnál több személyi változás is történt az idény közben, a legfrissebb, hogy szerdán edzőt váltottak.

A veszprémi kosársport története 1951 óta íródik, a több névváltoztatáson áteső csapat néhány szezon erejéig az élvonalban is képviselte a Királynék városát, de 1994 óta folyamatosan az NB I/B-ben szerepelnek a piros-szürkék. A klubot 2013 óta vezeti Naményi Miklós, aki érkezésekor a feljutást tűzte ki célul. Az elmúlt négy szezonban nagy csatákat vívtunk a bakonyiakkal, a ’18/19-es idényben a Veszprém nyerte a Hepp Kupát és az alapszakaszt is, utóbbit a 2. helyen zárta a VKK-t leszámítva minden ellenfelét oda-vissza legyőző csapatunk, ám végül a „nevető harmadik”, az elődöntőben a mieinket, a fináléban a regionális riválist legyőző OSE lett a bajnok. Az előző két kiírásban egyaránt találkoztunk a Veszprém megyeiekkel a PlayOffban, mindkétszer mi örülhettünk: két éve a negyeddöntőben 3-1-es összesítéssel jutottunk tovább, tavaly az 5-8. helyért vívott párharcban kettős győzelmet arattunk. Az utóbbi évek egymás elleni mérlege MAFC-os szemszögből 10-5, a Gabányiban csak egyszer kaptunk ki tőlük ezalatt, a 2018-as alapszakaszos vereség óta hat alkalommal is legyőztük a veszprémieket Újbudán, legutóbb idén májusban, a helyosztó visszavágóján (105-86).

A Veszprém KK régóta az élvonalba vágyik, két ízben csupán egy lépésre voltak céljuk elérésétől: a már említett 2019-es döntő mellett a ’16/17-es idényben is eljutottak az osztályozóig a Nyugati csoport megnyerésével, de a keleti bajnok DEAC jobbnak bizonyult. 2018-ban a 4. helyen végeztek, a csonkaszezon lefújásakor harmadikak voltak a tabellán. A legutóbbi két kiírás már kevésbé alakult jól számukra, a 7., majd a 8. helyen zártak. A holtszezonban nagy átalakuláson ment át a csapat, távozott a bosnyák vezetőedző, Lukajics, illetve négy alapember, Glogovac, Dancsecs, Füzi és a visszavonuló Horváth is. Pótlásukra hárman érkeztek: visszatért Nyíregyházáról a triplaspecialista Madár, az ASE-tól a fiatal center, Orgona, illetve szerződtették a tavaly Jászberényben játszó grúz U20-as válogatott magasembert, Ratianit. A kispadra a klubvezető fia, a mindössze 25 esztendős Naményi Márk ülhetett le.

Az alapszakasz első körében nem sikerült nyerniük a piros-szürkéknek, ráadásul mindannyiszor kétszámjegyű különbséggel kaptak ki. A kupaküzdelmektől is búcsúztak már, a SZOESE legyőzése (57-59) után a zöld-csoportos Dávid Kornél KA jelentette számukra a végállomást (69-86). Novemberben egyszerre jelentették be két játékos érkezését: reaktiválták Horváthot, valamint az élvonalban szintén több évet játszó Kis Raullal is sikerült megegyezniük.

A héten újabb változás történt Veszprémben: Naményi Márkot Horváth Ákos váltotta a vezetőedzői poszton. A korábbi kilencvenszeres válogatott bedobó rendkívül veretes játékos-pályafutást zárt le amúlt szombati DEAC U23 ellen 91-111-re elveszített bajnokival: két évtized alatt rekordszámú, összesen tizenegy különböző (!) klub – köztük a MAFC –  színeiben is pályára lépett az A-csoportban, Szolnokon két-két bajnoki címet és Magyar Kupát nyert, 2010-ben az év férfi kosárlabdázója volt hazánkban. Edzőként ugyanakkor újoncnak számít, bár jóval idősebb elődjénél, aki a továbbiakban másodedzőként segíti munkáját.

A dunántúli alakulat legfontosabb játékosa a csapatkapitány, Szabó Péter, aki 17,1 pontos átlagával vezeti a házi dobólistát, de irányítóként az előkészítésben is élen jár (3,4 gólpassz/meccs). Legveszélyesebb kinti dobójuk Madár, aki meccsenként átlagosan több, mint 11 triplát vállal 30%-os pontossággal. A palánk alatt az Orgona-Ratiani duóra építenek a bakonyiak, míg a 2-3-4-es poszton is bevethető Kis Raul univerzális szerepkört tölt be. A nagycsapat keretéhez tartozó számos fiatal közül a 17 éves hátvéd, Végh a legeredményesebb.

A szezonnyitón rendkívül simán, 66-99 arányban diadalmaskodtunk a Vetésiben, minden negyedet a vendégcsapat nyert. Bordács, Buzás, Polgárdy, Tóth és Pintér is kétszámjegyű ponttal zárt,  lepattanózásban (25-49) és assszisztok tekintetében (8-24) sem tudták felvenni a versenyt a fiúkkal a hazaiak.

Bár az elmúlt hetekben valamelyest javulni látszik a Veszprém játéka, nem kérdés, hogy be győzelemmel szeretné zárni az évet a Lakits-legénység. Az edzőváltásnak ugyan gyakran van jótékony hatása rövid távon, azonban ezzel együtt is toronymagas esélyesek a piros-feketék. A Veszprém elleni meccseink az utóbbi időben mindig látványosak voltak, ezen felül azért is érdemes kilátogatni szombaton 17:30-ra a Gabányiba, mert a találkozót követően három hetes szünet következik a B-csoportban, itthon pedig csak egy hónap múlva lépünk pályára ismét. Zúgjon hát idén utoljára a

hajrá, MAFC!