Piros-csoportos ezüstérmes együttesünk tagjai közül Amorie Archibald, Buzás Bence, Komma László, illetve Dian Dániel erőnléti edző is máshol folytatja pályafutását.

Amorie Archibald idén februárban, az átigazolási időszak legvégén érkezett klubunkhoz, így mindössze 19 mérkőzésen lépett pályára színeinkben. Ennek ellenére sikerült letennie a névjegyét Újbudán, hiszen hamar a Lakits-legénység vezérévé vált, távolról és betörésből is állandó veszélyt jelentett az ellenfelek gyűrűjére, a rájátszásban 23,2-es pontátlagával a 3., meccsenkénti 29-es teljesítményindexével a második legeredményesebb volt a mezőnyben – sajnos ezzel együtt sem tudott minket bajnoki címhez segíteni. Buzás Bence 2022 nyarán tette át székhelyét Szigetszentmiklósról a főváros XI. kerületébe, két év alatt 80 tétmérkőzést vívott meg műegyetemistaként. Akárcsak korábban a BKG-nál, a MAFC színeiben is meghatározó szerepet töltött be védekezésben, de támadásban is többször képes volt nyerőemberré előlépni, az elmúlt szezon rájátszásában például a Cegléd elleni elődöntő 3., valamint a PVSK-val vívott finálé 4. mérkőzésén is oroszlánrésze volt győzelmünkben. Komma László 2020 őszén, húsz évesen mutatkozott be csapatunkban és ezzel együtt a Piros-csoportban. Bár korábban csak alacsonyabb szinteken játszott, remek fizikai adottságait szorgalmának köszönhetően egyre jobban kiaknázva a rotáció fontos tagjává vált és 131 tétmeccsen szerepelhetett piros-feketében. Bár Laci a legutóbbi idényben kiváló palánk alatti kontingensünk tagjaként nem jutott érdemben több játékperchez, mint korábban, amikor bizalmat szavazott neki a szakmai stáb, azzal rendre élni tudott, ami a 3X3-as válogatott szövetségi kapitánya, Csirke Ferenc figyelmét is felkeltette: centerünk olimpiai selejtezőn képviselhette hazánkat Debrecenben, ahol 8 ponttal és hibátlan mezőnymutatóval vezette győzelemre a nemzeti együttest az esélyesebb Puerto Rico elleni csoportmérkőzésen. Dian Dániel már játékosként is megfordult a MAFC-nál, egy zalaegerszegi évet követően 2022 nyarán, Lakits András vezetőedzővé való kinevezésével egy időben tért vissza Dél-Budára – immár erőnléti edzőként. Lelkiismeretes munkájának gyümölcse rövidesen szemmel láthatóvá vált, de ami ennél is fontosabb pozitív visszajelzés lehet számára, hogy vezetőedzőnkhöz hasonlóan az U20-as válogatott szakmai stábjában is helyet kapott.

Távozóinkról Garai Péter klubvezető nyilatkozott. „Amorie-t azért igazoltuk, hogy kiharcoljuk vele a feljutást, ebben az esetben opciója lett volna, hogy nálunk folytassa, sajnos másodikak lettünk, így ezt nem hívtuk le. Jövőre más posztra, más jellegű légióst keresünk. Buzás Bence két évig játszott nálunk, ez idő alatt nagyon sokat tett a csapatért, számos mérkőzésen volt nyerőemberünk, amiért hálásak vagyunk neki. A teljesítményével többnyire elégedettek voltunk, de a következő szezonra másfajta játékost szeretnénk hozni a posztjára, ezért szerződése lejártával elválnak útjaink. Komma Lacinak gyakorlatilag nálunk kezdődött a kosárlabda-karrierje, 3X3-as felnőtt válogatottságig jutott, olimpiai selejtezőn szerepelhetett MAFC-osként. Óriási potenciált látok benne, szerettük volna megtartani, ugyanakkor az előző idény bő keretének ő lett az áldozata, olyan ajánlatot kapott Nyíregyházáról, amivel semmilyen téren nem tudtunk versenyezni. Mind emberileg az öltözőből, mind szakmailag a pályáról nagyon fog hiányozni, reméljük, hogy fejlődni fog új csapatában és egyszer még visszatér hozzánk. Dian Danival kölcsönösen hosszú távra terveztünk, tavaly nyáron úgy gondoltuk, hogy a következő évben is együtt fogunk dolgozni, úgy érzem, hogy jó munkát végzett klubunknál, az U20-as válogatott stábjába is bekerült. Dani kérte szerződése felbontását, a Vasashoz igazolt, mert szakmai fejlődése szempontjából ezt tartotta a legjobb lépésnek, ő is olyan megkeresést kapott, amivel több szempontból sem tudtuk felvenni a versenyt. Mindannyiuknak köszönjük, amit az Újbuda MAFC-ért tettek, illetve sok sikert kívánunk nekik!”

Amint arról beszámoltunk, Lakits András vezetőedző szerződést hosszabbított, bajnoki ezüstérmes csapatunk többi tagjával tárgyalunk a közös folytatásról, illetve reményeink szerint hamarosan érkezőket is bejelenthetünk.

Hajrá, Újbuda MAFC!