Rendkívül kiélezett mérkőzés végén egyetlen ponttal kikaptunk Cegléden, így a harmadik meccsen dől el, ki jut a döntőbe. A találkozó túlnyomó részében a hazaiak vezettek, de a Lakits-tanítványok rendre vissza tudtak jönni, a legvégén labdájuk is volt a döntőbe jutáshoz, azonban nem tudtak vele élni – szombaton ismét meg kell töltenünk a Gabányit!

A döntőbe jutás kiharcolásáért lépett pályára az Újbuda MAFC a ceglédi Gál József Sportcsarnokban, ahol kiváló hangulat fogadta a csapatokat, a ceglédi tábor mellett U20-asaink jóvoltából a vendégszektor is hallatta a hangját. Pápai Máté kisebb sérülés miatt kihagyta a találkozót, Komma László vette át a helyét a kezdőcsapatban. Három triplával vette kezdetét az összecsapás, az elsőt Dragasevics szerezte, de a következő kettőt már a mieink, Archibald és Pintér. Csaba betörése után Polgárdy ment ziccerig, Csorvási öt pontjával fordított a CKE. Archibald beemelt trojkát, aztán labdát szerzett, Polgárdy szép ziccert tett fel, Csaba válaszolt, légiósunk büntetőzhetett, a hazaiak centere begyötört egy újabb közelit, Bordács Archibald labdáját tette fel (14-17). Csaba betörése után Dragasevics hintett be egy távolit, ezzel fordítottak a házigazdák, Csorvási folytatta a ceglédi futást – Archibald villanásaival igyekeztük tartani a lépést, de alaposan elkapták a fonalat a fehérmezesek, Berkics sarokhármasával és 28-23-mal zárult az első játékrész.

Fontos volt, hogy a kisszünet után ne nőjön tovább a különbség, jó védekezést követően Buzás fejezett be egy villámgyors ellentámadást, Velkey középtávolról talált be, Biber megcsinált egy 2+1-et, aztán második esélyből kiegyenlített a 13. percben (30-30)! Sértő Ádám időkérése sajnos igencsak drasztikus változást hozott, gyorsabb és pontosabb játékuknak köszönhetően villámgyorsan szereztek kilenc pontot a hazaiak, miközben a túloldalon csak egy Polgárdy-kettes ért célba, így Lakits András is magához hívta játékosait (39-32). Katona nehéz dobásával zárkóztunk, Archibald emberről emelte be harmadik hárompontosát, Dragasevics szabadon tette meg ugyanezt, Polgárdy dudaszóra folytatta a triplzáport, Archibald pedig gyönyörű labdát adott Kommának, aki be is húzta azt (44-42). Az újabb hazai időkérés ellenére sikerült egyenlítenünk gyorsindításból Pintér révén, 3-asunk büntetőivel pedig már mi álltunk jobban. A házigazdák kosármagyar kulcsembere egyenlített, Bordács közelijével visszavettük a vezetést, de Csorvási újra hozzászólt a mérkőzéshez (49-48). Kaotikusan alakult az első félidő végjátéka, Heredic utolsó másodperces hármasával a Cegléd vonulhatott előnnyel pihenőre (53-50).

Komma begyűjtötte negyedik hibáját, Csorvási horgára Bordács felelt, Csaba gyors kosarára Polgárdy, ám a hazai kapitány kintről is eredményes volt, Herendic pedig végigvitt egy szerzett labdát (62-54). Vezetőedzőnk gyorsabb játékot kért időkérésében, de a vendűéglátók tudtak ismét betalálni tranzíciós játékból. Polgárdy állt az újbudaiak élére: bátran tört be, aztán két triplát is, miközben a ceglédiek nem találtak be (64-62). Egy időkérés és Csaba pontjai törték meg a CKE gólcsendjét, Bordács, majd átadásából Buzás közelről volt eredményes, Herendic betörésből (69-66). 7.esünk sarokhármasával egyenlítettünk, Bordács egyéni akciójával már vezettünk, Velkey egalizált. Kőkemény védőnk támadásban is a piros-feketék élére állt, a büntetővonalról sem rontott, ahogy Csorvási sem, 73-73 állt a táblán 30 perc játék után.

Herendic sokadik jó betörése vezette fel a záró etapot, keményen védekeztek a Pest vármegyeiek, de Biber egyenlíteni tudott. Dragasevics fontos pillanatban süllyesztette el ötödik távoliját, fiatal magasemberünk egy büntetőt küldött a helyére (78-76). Nagyot védekeztek a műegyetemisták Csorvásin, a ceglédiek irányítója azonban ismét ziccerig ment, a 34. percben visszatért a pályára Archibald. Velkey fontos távolit dobott, Polgárdy tört be harcosan, volt lehetőségünk tovább zárkózni, de ehelyett a ceglédi közönségkedvenc büntetett meg egy eladott labdát alig több, mint négy perccel a vége előtt (85-79). Biber küzdött nagyot, ami egy pontot ért, Kertész betalált kintről, ezzel igencsak nehéz helyzetbe kerültünk (88-80). Polgárdy technikaiért dobhatott, Archibald floaterével és zsákolásával három pontnyira olvadt a differencia az utolsó két percre. Rontott támadások következtek, aztán újra légiósunk szerzett két pontot egy szép egyéni akcióból. Velkey távolija lejött, megkaparintották a lepattanót, így támadhattak a győzelemért a műegyetemisták. Buzás nehéz középtávolija kimaradt, a lecsorgó labdáért Herendic és Biber küzdött, feldobást ítéltek a játékvezetők, így 3,3 másodperccel az órán az alapvonalról jöhettek az újbudaiak, ám nem sikerült lejátszani az eltervezett figurát, így szombaton 17:30-tól, a Gabányiban dől el, ki jut a fináléba (88-87).

NB I. B, Piros-csoport, elődöntő, 2. mérkőzés

Ceglédi KE – Újbuda MAFC 88-87 (28-23, 25-27, 20-23, 15-14)

CKE: Herendic 20/3, Dragasevics 17/15, Kertész 3/3, Csaba 15/3, Csorvási 19 (+12 lepattanó). Cs: Velkey J. 11/3, Berkics 3/3, Horváth M. -, Fodor -.

MAFC: Polgárdy 20/9, Pintér 5/3, Archibald 26/9, Bordács 12 (+11 lepattanó), Komma 2. Cs: Buzás 10/3, Biber 10, Katona 2, Misek -.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása: 1-1.