Feljutásra pályázó felnőttcsapatunk 70-95-ös győzelemmel kezdte a bajnokságot az újonc MEAFC-Miskolc otthonában. Bár nem indult jól a mérkőzés, a piros-feketék fokozatosan átvették az irányítást, a negyedik negyedben pedig magabiztossá tették győzelmüket.

Lakits András együttesének a Piros-csoportba két év után visszajutó MEAFC otthonában volt jelenése az első játéknapon. A Zöld-csoport bajnoka megtartotta magyar kulcsembereit, emellett hat játékost is igazolt a nyáron, Tóth Bence Ceglédről, Czirbus József Jászberényből tette át székhelyét az Acélvárosba. A két csapat néhány héttel ezelőtti edzőmeccsét a vendégek nyerték a Gabányiban, így nem számíthattak könnyű túrára a mieink.

Gyakorlatilag megtelt a Körcsarnok lelátója a kezdésre, a népes közösség soraiban foglalt helyet az Eb-ezüstérmes gátfutó, Kozák Luca is, akinek mindkét testvére helyet kapott a hazai kezdőben, amelybe rajtuk kívül Ragályi és a két említett érkező került be, Lakits András a Polgárdy-Pintér-Buzás-Bordács-Pápai ötöst küldte pályára a feldobáshoz.

Buzás Bence dobta a teljes magyar kosárlabda NB I. 2023/24-es idényének első kosarát, ráadásul faulttal együtt, de a Kozák-fivérek révén gyorsan fordítottak a miskolciak (6-3). Polgárdy egyenlített, de nem tudtuk visszavenni a vezetést, sőt, Bordács pontjai ellenére is Lakits Andrásnak kellett először időt kérnie 17-10-nél az 5. percben. Az eligazítást követően Gadus csent labdát és dobhatott ziccert, de az ellentámadásból bedobott Polgárdy-tripla fordulópontot jelentett. Bár továbbra sem sziporkáztunk támadásban, hátul sikerült elbizonytalanítani a miskolciakat, akik percekig nem találtak be. Pápai 2+1-gyel jelentkezett, Katona egy büntetőből három és fél év után szerzett újra tétmeccsen pontot a MAFC színeiben, Komma második esélyből szerzett közelijével ledolgoztuk hátrányunkat a kisszünetre (25-25).

Pápai büntetőjével újra nálunk volt az előny, Katona középtávoliját követően felváltva estek a kosarak, aztán hosszabb gólcsend következett. Pintér dobott be egy fontos tempót (29-34), de a következő öt pontot a MEAFC szerezte. Buzás triplájával ismét vezettünk, Polgárdy két trojkával növelte a különbséget, miközben a védekezésünk is összeállt (34-43). Sajnos nem tudtunk megtörni a vendéglátókat, akik szigorítottak védekezésükön és egy 6-0-s rohammal három pontra zárkóztak az utolsó másfél percre. Lakits András időkérését követően aztán remekül alakult a félidő hátralévő része: a nagyszünetig 14 (!) lepattanót szedő Bordács egy középtávolit, Polgárdy két büntetőt, Buzás szép támadás végén egy távolit dobott be, a dudaszó pillanatában pedig egy sapkát is kiosztott soproni származású hátvédünk, így 50-40-es előnnyel vonulhattak pihenőre a mieink.

Rontott támadásokkal, feszült hangulatban kezdődött a harmadik etap, Kozák Márton szerezte a második félidő első pontjait. Buzás tört be szépen 2+1 pontért, majd Polgárdy is így tett, Komma csont nélkül behulló hármasa után kénytelen volt időt kérni Dr. Váczi Péter (42-59). Tóth Bence hárompontosára Bordács felelt a palánk alól, Pintér a sarokból volt eredményes, de nem adták fel a szívós sárga-kékek, Gadus sportszerűtlen faultot harcolt ki Pintéren, Czirbus triplájánál Lakits szólította magához övéit (52-64). Misek két könnyű góllal növelte a fórt, Kovács Levente megszerezte első MAFC-os kosarát a bajnokságban, Czirbus alakította ki a negyedvégi eredményt a periméterről (57-70).

Komma és Bordács centergóljaival indítottuk a záró felvonást, a hazai publikum Czirbus látványos kettesének tapsolhatott. Nagy kedvvel játszott új igazolásunk, Kovács, aki Komma labdájából triplát, labdaszerzéséből könnyű ziccert értékesített. Sándor hárompontosával zárkózott a MEAFC, de Polgárdy vezérletével végképp eldöntöttük a lényegi kérdéseket, hiszen a 36. percben már 64-87-re vezettünk. A hajrában Misek tovább gyarapította faulttal együtt szerzett kosaraink számát, a 2007-es születésű Viola Dávid pedig remekül mutatkozott be a felnőttek között: kiharcolt egy faultot, higgadtan értékesítette mindkét szabaddobását és két labdát is szerzett, mellette a vele egykorú Molnár Tamás is átesett a tűzkeresztségen. Gerőcs állította be a 70-95-ös végeredményt, fokozatosan javító játékkal végül magabiztos győzelmet arattunk a jól küzdő MEAFC-Miskolc otthonában a szezonnyitón.

Bár – különösen az első percekben – látszott a fiúkon az idény eleji forma, még látványosabb volt, hogy nagyon akarjuk ezt a győzelmet, valamint, hogy fizikálisan jó állapotban van a gárda, ami Dián Dániel és a szakmai stáb munkáját dícséri. Az első akadályt tehát sikerrel vettük, folytatás jövő szombaton, amikor 16:30-as kezdettel a BKG ellen mutatkozik be tétmeccsen az Újbuda MAFC a Gabányi közönségének.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 1. forduló

MEAFC-Miskolc – Újbuda MAFC 70-95 (25-25, 15-25, 17-20, 13-25)

MEAFC: Tóth B. 9/6 (+10 gólpassz), Kozák M. 18, Ragályi 3/3, Kozák B. 6, Czirbus 5/3. Cs: Pintér 10/3, Lippai 7, Sándor 5/3, Gadus 5, Gerőcs 2, Velkey G. -, Nyíri -.

MAFC: Polgárdy 24/12, Pintér 5/3, Buzás 13/6, Bordács 12 (+18 lepattanó), Pápai 6. Cs: Komma 13/3, Misek 9, Kovács 7/3, Katona 4, Viola 2, Matejovics -, Molnár -.

Dr. Váczi Péter: Alapvetően az első negyed alatt tudtuk tartani a lépést a MAFC-al. Természetesen hazai pályán nem ezt terveztük, szerettünk volna szorosabb mérkőzést játszani, de a második negyedtől kezdve ránk tudták erőltetni az akaratukat. Próbálkoztunk sok mindennel taktikailag, de igazából semmivel sem tudtunk olyan áttörést elérni, amivel igazán versenyben tudtunk volna lenni a MAFC-al. Sok mérkőzés van még hátra, mindegyikből fogunk tanulni és fejlődni. Szerintem a hozzáállásunkkal nem volt gond, úgyhogy megyünk tovább, és próbáljuk úgy javítani a hibákat, hogy ez majd győzelemmel párosuljon.

Lakits András: Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez! Pont ilyen szezonkezdésről álmodtunk. Nagyon örülök, hogy összejött, mert nehéz volt a felkészülés így, hogy újraosztottunk nagyon sok szerepet. Ez tényleg egy újjáalakuló csapat, annak ellenére, hogy csak egy igazi láncszem igazolt el tőlünk. Végig kontrolláltuk a meccset én úgy érzem. Egy kicsit beragadtunk a kezdéskor, de ez a szezon elején benne van, de utána szerintem végig kézben tartottuk a meccset, és nagyon jól hajtotta végre mindenki azokat a taktikai dolgokat, amiket szerettünk volna. Jól reagáltunk mindenre a meccsen. Nagyon örülök, hogy így tudtuk elkezdeni a szezont, külön öröm, hogy már az első meccsen játéklehetőséget tudtunk adni két olyan játékosnak, akik még csak 16-17 évesek. Sok sikert kívánok a Miskolcnak! Azt hiszem, ez mindenki számára nehéz szezon lesz.

Fotó: Varga János/MEAFC-Miskolc