MAFC-Veszprém dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 14. forduló

MAFC – Veszprém KK 116-59 (30-10, 30-18, 27-15, 29-16)

MAFC: Tóth 19/9, Pintér 14/12, Misek 7/3, Biber 10, Bordács 14. Cs: Komma 20 (+11 lepattanó), Polgárdy 13/9, Matejovics 7/3, Herló 3/3, Tökölyi 3/3, Maly 3/3, Csapai 3.

Veszprém: Birkás 6, Varga 2, Kis 18/3, Ratiani 6, Orgona 20. Cs: Végh 5, Pungur 2, Szeifert -, Ráskai -.

Lakits András : Gratulálok a csapatnak a győzelemhez. Örülök, hogy ilyen magabiztosan tudtunk nyerni, azzal együtt is, hogy tudjuk, a Veszprémet rengeteg gond, sérülés sújtja. Örülök, hogy mindenki, aki beállt, hozzá tudta tenni a sajátját, hogy nagyon sok jó teljesítmény érkezett a csapatból, illetve, hogy ilyen sok pontot tudtunk dobni és a védekezésünk is jól működött. Köszönöm mindenkinek az egész éves munkát, boldog vagyok, hogy jól fejeztük be a szezon első részét. Örülök, hogy a 4. helyen állunk, közel vagyunk az élbolyhoz, azért küzdünk, hogy feljebb lépjünk. Mindenkinek nagyon boldog karácsonyt és újévet kívánok! Dolgozunk tovább, hogy folytatni tudjuk a jó teljesítményt és a szezon végén elérjük a céljainkat. Sok sikert kívánok a Veszprémnek a folytatásban!


Horváth Ákos : Nagyon nehéz meccset játszottunk a MAFC-cal. Ugye eleve ők voltak az esélyesek, nálunk kulcsjátékosok hiányoztak. Megmutatta a MAFC az erejét, gyakorlatilag mind a tizenkét játékosát bevetette és a tehetséges, hosszúkás, kétméteres ügyes fiatal brigád tényleg remekül játszott. Le a kalappal előttük. Nekünk egész más céljaink vannak a hátralevő meccsekre, az egész bajnokságra. Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek. És azt kívánom, hogy elérje a célját a MAFC, meg persze a Veszprém is.

2022-ben utoljára lépett pályára múlt szombaton felnőttcsapatunk, a tabella utolsó helyén álló veszprémiek érkeztek Újbudára. A csapatok bemutatását követően ünnepélyes pillanatoknak lehetett szemtanúja a Gabányi közönsége: a MAFC-család támogatásának köszönhetően U14-es csapatunk Vittay-Hajnik Ambrus vezetésével a helyszínen tekinthet meg januárban egy NBA-meccset, serdülőink útját számos jelenlegi és korábbi MAFC-játékos, illetve a klub dolgozói is támogatták. Felnőttcsapatunk egy NBA-s meccsjegyet ábrázoló táblát adott át a serdülőknek.

Buzás betegség miatt kihagyta a mérkőzést, Pintér és Biber személyében két U20-assal a pályán álltunk fel a feldobáshoz. Utóbbi kezdte a pontgyártást, két sikeres büntető után egy támadólepattanót is visszatett, Bordács a vonalról volt eredményes (5-0). Orgona dobott ziccert faulttal együtt, Pintér válaszolt egy triplával a sarokból. Tóth is bevágott egy trojkát, amihez kisvártatva két közelit is hozzátett, Misek büntetői után pedig megint távolról volt eredményes (20-3). Orgona törte meg 15-0-s rohamunkat, Tóth azonban továbbra is megállíthatatlan volt, első 24 pontunkból 14-et vállalt. Kis büntetője és Orgona közelije után Komma és Csapai is megszerezte első pontjait, egy újabb Orgona-ziccert követően Polgárdy egypontosaival alakult ki a 30-10-es állás az első kisszünetre.

Bordács vezérletével egy 8-0-s futással kezdték a mieink a második játékrészt, magasemberünk pontjai mellett egy gólpasszt is kiosztott Polgárdynak a periméteren. Végh közelijére 3-asunk felelt egy újabb hármassal, Bordács második esélyből szerzett kosarával a 13. percben már a harmincat is átlépte a különbség (43-12). Orgona közelijét Misek annulálta egy nehéz dobással, majd 5-1-es vendégroham után Matejovics is feliratkozott a pontszerzők közé egy szép ziccerrel. Centergólok következtek, Ratiani és Kis között Biber is bedobott egy ziccert, Pintér üresen maradt a sarokban. A negyed utolsó perceiben Biber termelte a pontokat hazai oldalon, a félidő utolsó kosara egy Tóth-tripla volt, eldőlni látszottak a lényegi kérdések (60-28).

Misek távolija volt a harmadik negyed első kosara, Bordács és Kis is közelről volt eredményes. Távolról szerezte első pontjait Maly, Bordács egy támadólepattanóból negyven pontra növelte előnyünket (70-30). Veszprémi büntetők közt Tóth dobott üres ziccert, Komma eggyel, Bordács kettővel növelte pontjai számát. Polgárdy és Komma mutattak be remek alley-oop-ot, majd fiatal centerünk álló helyzetből is bezsákolta 3-as számú játékosunk labdáját. Zsinórban hat veszprémi pont következett, aztán nyolc MAFC-os válasz nélkül: Herló és Polgárdy is kintről talált be, Komma a festékből. Orgona gól jó plusz egyes akciójával és 87-43-as hazai előnnyel ért véget a negyed.

Pintér hárompontosával kezdődött a záró etap, Komma két egymást követő támadást is zsákolással fejezett be. Birkás dobott egy ziccert, Polgárdy egy szerzett labdát húzott a gyűrűbe, Pintér negyedik trojkáját is beverte. Komma kosarával léptük át a száz pontot, Kis dobta a találkozó első és egyetlen veszprémi hármasát. Matejovics is feliratkozott a pontszerzők listájára, Kis középtávolijával érte el az 50 dobott pontot a Veszprém. Pintér tört be bátran, Kis faulttal együtt dobott duplát, Komma egy akción belül három támadólepattanót szedett, két pont lett a jutalma. Orgona ziccerére Matejovics válaszolt közelről, majd robbant a csarnok, mert Tökölyi megszerezte első piros-csoportos pontjait egy triplából. Birkás büntetőzött jól, Komma egy 2+1-et jegyzett, Végh állította be a 116-59-es végeredményt.

Két legjobb dobója, Szabó és Madár nélkül kötelező feladat volt a sereghajtó legyőzése, ezzel együtt szezonbeli legnagyobb különbségű sikerét aratta csapatunk, a 116 dobott pont rekord, ahogy 59-nél kevesebb kapottal sem sikerült az idényben bajnokit lehozni. Szakmailag nem igazán mérvadó a találkozó, a foghíjas, a héten edzőváltáson áteső, nyeretlen bakonyi gárda nem tudott érdemi ellenállást kifejteni. A 32 gólpassz és a 15 sikeres távoli ezzel együtt kiemelkedő, a dupla-dupláig jutó Komma felnőtt pályafutása legjobb mérkőzését játszotta, minden benevezett játékosunk pályára lépett és be is talált. Ez volt a Lakits-legénység 10. győzelme 4 vereség mellett, amivel a tabella 4. helyén töltik a téli szünetet a műegyetemisták, csupán egy győzelemmel lemaradva a PVSK-Vasas kettőstől.

Összességében nem lehetünk elégedetlenek az elmúlt hónapokkal, a felnőtt vezetőedzőként debütáló Lakits András irányításával a Piros-csoport meghatározó csapatának számít a MAFC, amely az eddig látottak alapján harcban lehet a dobogóért az alapszakaszban – és reményeink szerint a végelszámolásnál is. A 2022-es évben mindössze két tétmeccset veszítettünk el hazai pályán: még áprilisban az NKA Pécs nyert a Gabányiban a negyeddöntő 2. mérkőzésén, illetve a most zajló kiírásban a Jászberény vette el hazai veretlenségünket a 6. fordulóban. A két vereség mellett 15 bajnokin győztesen hagyhatták el a pályát a mieink a Hauszmann Alajos utcában, ez a jövőre nézve is bíztató statisztika.

Áldott, békés karácsonyt kívánunk mindenkinek! Hajrá, MAFC!

Fotó: Tökölyi Csaba