Lakits András együttese a BKG elleni hazai vereséget követően Fóton lép pályára a Piros-csoport 3. fordulójában, vasárnap 18 órakor. Nem számíthatunk könnyű túrára, hiszen a Megyeri Tigrisek nyáron két magyar bajnok magasemberrel erősödtek és megtartották rutinos amerikai irányítójukat, az előző fordulóban pedig megszerezték szezonbeli első győzelmüket is.

A lila-fehér alakult történetének második piros-csoportos idénye az idei, újoncként a 10. helyen zártak. Mivel sem a Hepp Kupában, sem a tavalyi rájátszásban nem találkoztunk velük, mostanáig mindössze két tétmérkőzést játszottak egymással a felek, mindkettőt a bajnokság előző kiírásának alapszakaszában. A 4. fordulóban hazai pályán megőriztük ellenük a veretlenségünket (84-66), idén januárban pedig az utolsó percekig nyílt mérkőzést húztunk be Fóton (84-96), így elmondható, hogy még sosem kaptunk ki tétmeccsen a Liláktól.

A holtszezonban több meghatározó játékos, köztük két MAFC-os kötődésű kosaras is távozott a Megyeri Tigrisektől: a Bus-Füzi duó Nyíregyházára igazolt, Varga Dániel visszatért Budafokra, Katona Bence újra piros-feketébe öltözött, az Újbudáról januárban távozó Csapai Péter pedig szögre akasztotta a kosárcipőt. Szerződést hosszabbított viszont az egyik legfontosabb láncszem, a télen érkezőveretes magyarországi múltat maga mögött tudó játékmester, James Kinney, aki  21 pontos, 6,1 lepattanós és 6 gólpasszos átlagával a mezőny legjobb egyéni teljesítményét nyújtotta az alsóházi rájászásban. Az érkezők listájának élén két nagyon jól csengő név áll: a legutóbb az élvonalba jutó Honvédban játszó Luka Markovics, valamint a PVSK-tól érkező, korábbi válogatott, Juhos Levente is elfogadta Surmann Gábor ajánlatát, így magyar bajnok és kupagyőztes párost küldhet pályára magasposzton a klubmenedzser. Bajnoki riválistól tette át székhelyét Fótra Tichov Dominik, Szabó Norbert és Csík Richárd, saját nevelésű fiatalként került be a felnőttkeretbe Békési Benedek.

Az újbudaiakhoz hasonlóan a Tigriseknek is a BKG vette el a veretlenségét, egy fordulatos, izgalmas derbin 79-70-re győztek ellenük otthon a Kosok az 1. fordulóban. Múlt vasárnap javítani tudtak a fótiak a Budafok ellenében: bár a negyedik negyed végén hosszabbításra mentették a találkozót a dél-budaiak, a túlórát a házigazdák bírták jobban, 81-74 lett a végeredmény. Markovics 18, Kinney 17 egységet átlagol, a 188 cm magas légiós kisember létére 19 lepattanót is leszedett a két bajnokin, az ő semlegesítése lehet a mieink legfontosabb, ám egyben a legnehezebb feladata védekezésben, de a kosármagyar erőcsatár alsó posztos játékára, vagy éppen Tichov tripláira is oda kell figyelniük a fiúknak.

Katona Bence számára különleges mérkőzés következik, hiszen az előző két évadban a lila-fehéreknél pattogtatott, és alapemberként vette ki a részét a Piros-csoportba jutás, majd a bennmaradás kiharcolásából. „A hazai bemutatkozásunk nem a tervek szerint sikerült, de leültünk és átbeszéltük a hibákat. Úgy gondolom, hogy ilyen dobószázalékkal bravúr lett volna a győzelem, de még egyszer nem fogunk ennyire rosszul célozni” – fogadkozott hátvédünk. „Hosszú hetünk volt, bőségesen fel tudtunk készülni a következő ellenfelünkre. Különleges lesz számomra a vasárnapi derbi, hiszen tavaly még a fóti együttes tagja voltam, örömmel térek vissza játszani ebbe a csarnokba. Jól ismerem a mentalitásukat, biztos vagyok benne, hogy nem fogják könnyen adni magukat. Több poszton jelentősen változtattak keretükön, két rutinos, jó pedigréjű játékost is igazoltak. Surmann Gabort ismerve többféle védekezést is használni fognak ellenümk, ezekre maximálisan felkészültünk és megvannak a fegyvereink. Egyértelmű célunk a legutóbbi vereség kijavítása és egy magabiztos idegenbeli győzelem.”

Vasárnap 18 órától tehát a fóti Phoenix Sportcsarnokban térhetünk vissza a győztes útra. A Megyeri Tigrisek otthona autóval, illetve a Nyugati pályaudvarról vonattal is könnyen elérhető, a belépés a hazai klub tájékoztatása alapján ingyenes – szeretettel várjuk szurkolóinkat, Fóton is zúgjon a hajrá, MAFC!