BKG-MAFC dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 3. forduló

BKG-Prima – MAFC 101-114 (18-31, 22-31, 23-36, 38-16)

BKG: Petrovics 3/3, Nagy Be. 18/12 (+12 gólpassz), Nagy Bo. 39/15, Kelenföldi 3/3, Lilaj 17/3. Cs: Plézer 10/3, Halász 9, Spiriev 2, Szeleczki -, Sándor -.

MAFC: Tóth 27/15 (+14 gólpassz), Bordács 20 (+13 lepattanó), Buzás 16/9, Csapai 4, Pintér 4. Cs: Biber 19 (+10 lepattanó), Polgárdy 15/9, Herló 4/3, Misek 2, Maly 2, Komma 1, Bősze -.

Dr. Nagy Ágoston : Jobb felfogásban játszott a MAFC. Mindenben hatékonyabbak voltak. A meccs végéig kitartóan próbáltuk javítani, amit lehetett. A mai meccs után már látjuk, mi lesz a használható stílus a jövőben.

Lakits András : Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez! Úgy érzem, hogy 30 percig mindent megcsináltunk amit szerettünk volna, mindent amiből készültünk azt gondolom, hogy tökéletesen működött. Meg kell tanulnunk, hogy mind a 12 játékosunknak ugyanazt a szintet kell tudni hozni. Most elszalasztottunk egy lehetőséget, hogy egy magabiztosabb győzelmet tudhassunk magunkénak. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy meg kell elégednünk azzal is, hogy idegenben nyertünk, egy jó csapatot tudtunk legyőzni. Nagyon büszke vagyok a csapatra ahogy játszottak, nagyon tetszett, amit támadásban és védekezésben csináltak. Szeretnénk ugyanezzel a lendülettel menni tovább! Sok sikert kívánok a BKG-nak a folytatáshoz! Csalóka ez a 0-3, ők ennél egy sokkal jobb csapat.

A 3. fordulóban a nagy rivális, 0-2-vel kezdő BKG-Prima otthonában léptünk pályára veretlenségünk megőrzéséért. Pintér került vissza kezdőcsapatunkba fiatalposzton, a hazaiak szokásos ötösükkel indítottak. Kivédekezett hazai akció után Tóth tette fel faulttal együtt Buzás labdáját, a plusz büntető kimaradt. Nagy Botond egyből felelt, de Bordács gyorsan megszerezte első kosarát, majd Buzás állt bele tisztán egy triplába, nem is hibázott (2-7). Nagy Benedek is beköszönt, viszont a következő percek is a Bordács-Buzás duóról szóltak, minden támadásunk sikeres volt, miközben a BKG többször dobóhelyzetig sem jutott – nem volt meglepő, hogy Csapai zsákolása után, 4-15-nél időt kért Dr. Nagy Ágoston. Újabb öt MAFC-pont következett, majd Halász és Nagy Botond révén a hazaiak is 5-0-t futottak, Buzás állította meg a felzárkózási kísérletet. A Kosok csapatkapitánya kintről volt eredményes, Polgárdy két triplával felelt, néhány hazai találat után Biber közelijével zárult a negyed (18-31).

Fiatal magasemberünk második esélyből keretbe foglalta a kisszünetet, Polgárdy harmadik kinti kísérlete is pontos volt. Lilaj jelentkezett egy 2+1-gyel, de hiába próbáltak közelíteni a sárga-kékek, mindenre volt válaszunk: Buzás újabb szép támadást fejezett be távolról, Polgárdy és Tóth is növelte pontjainak számát, Bordács ziccerével pedig 25-46-nál már több, mint húsz ponttal vezettünk a 15. percben. A negyed második fele egyik oldalon sem a védekezésről szólt, rendesen megszórták magukat a hazaiak is, főleg légiós centerük; azonban elöl továbbra is működött a játékunk, a Tóth-Bordács-Biber trió révén tartottuk a különbséget a nagyszünetig: 40-62.

A harmadik negyed is jól indult a piros-fekete szimpatizánsok számára, hiszen Lilaj két duplája között zsinórban tíz vendég pont került fel a táblára, közte Buzás és Tóth távolija. Pintér „gól jó plusz egyével” a harmincas határt is átlépte a differencia, majd két Tóth-tripla következett, a túloldalon Nagy Botond kapta el nagyon a fonalat. Két közeli MAFC-kosár után Plézer állt csapata élére, de Biber és Herló is eredményes volt, Tóth pedig újabb két hárompontost hintett, így tetemes előnyről kezdhettük az utolsó etapot (63-98).

Ezúttal is a mieink pörögtek fel gyorsabban a kisszünetet követően, olyannyira, hogy Komma büntetőjével már kereken negyven egység volt a feketemezesek fórja (63-103). Ami viszont ezután következett, az már nem volt annyira szép MAFC-os szemüvegen keresztül, mert 32 perc remek játék után igencsak kiengedtek a fiúk, igaz, ekkor már igen fiatal ötöst játszatott Lakits András, míg a túloldalon végig egy U20-as játszott egyszerre. Számolatlanul kaptuk a Nagy-trojkákat, Halász és Petrovics is beköszönt, eközben alig érkezett válasz, így az utolsó három percben visszatértek kulcsembereink és kétszer is időt kért vezetőedzőnk. A végjátékban egy jó Misek-Tóth összjáték után visszalépős középtávolit küldött a helyére 11-esünk, az ellenfél pedig csapatkapitánya révén szintén megdobta a háromszámjegyűt, de győzelmünk nem forgott veszélyben: 101-114 lett a végeredmény. A mérkőzést az alábbi linken lehet visszanézni: https://youtu.be/Nzf_QSgxp78 .

Közel három év és öt sikertelen próbálkozás után kolosszális támadójátékkal sikerült újra győzni Szigetszentmiklóson, ráadásul a BKG egy pillanatig sem vezetett. Egyértelműen uraltuk a festéket (lepattanóarány: 26-40, közeli kosarak: 16-29), és kintről is jól dobtunk (12/28), amihez 35 gólpassz párosult – bő három negyeden át félelmetesen hatékony, sokszínű, látványra is tetszetős támadójátékot mutattak a fiúk. Az utolsó percek viszont tanulságul kell, hogy szolgáljanak, ilyen összeomlásra az sem mentség, hogy bizonyára ott lehetett a fejekben tudat alatt, hogy 40 pontos előnyünk tudatában már biztos a győzelem. Összességében mégis jó teljesítményt nyújtott a csapat, külön kiemelendő Tóth 5/7-es triplamutatója és 14 asszisztja, illetve a felnőttek közt pályafutása legjobb mutatóit hozó Biber Bende (19 pont, 10 lepattanó), de a volt csapata ellen játszó Buzás, a festékben ismét domináló Bordács és a bajnokság legjobb hatodik ember címre egyre nagyobb eséllyel pályázó Polgárdy is dicséretet érdemel. Ám a legfontosabb, hogy a két pécsi csapat mellett a MAFC a bajnokság harmadik hibátlan alakulata, immár 3 győzelemmel.

Hajrá, MAFC!

Fotó: BKG / Hunbasket