Jászberény után Salgótarjánban is száz fölé jutott, zsinórban hatodik bajnokiját nyerte meg Lakits András együttese. Az újbudaiak már az első negyedben jelentős előnyre tettek szert piros-fekete riválisuk otthonában. A fordulás után egy fővárosi rövidzárlatot kihasználva még felzárkózott tíz pontra az SKSE, de a mieink ritmust váltottak és gyorsan eldöntötték a lényegi kérdéseket. A BKG kikapott Óbudán, így a 3. helyről várhatjuk a listavezető PVSK elleni hazai rangadót.

Kiváló előjelekkel várhatta felnőttcsapatunk a salgótarjáni bajnokit: több, mint egy hónapja tartó veretlenségünk és jó egymás elleni mérlegünk mellett az is bizakodásra adott okot, hogy visszatért a pályára, mi több, a kezdőötösben kapott helyet Buzás Bence, aki bokasérülés miatt kihagyta az előző két mérkőzést. Vas-Teplán triplájával a nógrádiak szereztek vezetést, Polgárdy és Bordács révén fordítottunk, az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok. A negyed derekán Pintér vezérletével próbáltunk ellépni, Katona bedobta a találkozó első MAFC-tripláját, időt kért Dániel Péter (14-21). Nem használt az eligazítás, továbbra is a feketemezesek akarata érvényesült, Bordács jól dolgozott a palánk alatt, Buzás is beköszönt kintről, a játékrész végén Kovács harcolt ki két dobást, amelyből egy visszaszedett támadólepattanónak köszönhetően három pontot szerzett (14-31).

A kisszünet után felváltva estek a kosarak, ismét Katona és Buzás volt eredményes távolról vendég részről, míg hazai oldalon Hargitai és Kalassai célzott pontosan a periméterről. Komma László is feliratkozott a pontszerzők közé, Kovács két közelijével már 45-21-re vezettünk, de a félidő vége a házigazdáknak sikerült jobban: Kalassai újabb triplákkal jelentkezett, és bár Bordács két ziccerrel válaszolt, Váits öt pontjának köszönhetően bejött húsz alá az ellenfél a nagyszünetre (32-51).

Hargitai kosaraival kezdődött a harmadik negyed, Polgárdy büntetőzhetett, Buzás egy hárompontost emelt be, Bordács zsákolt Pintér passzából (41-58). A következő percekben meggyűlt a bajuk a Lakits-tanítványoknak a nógrádi zónával, hiába szedtek több támadólepattanót, sokáig nem találtak a gyűrűbe, amit Monye Martin büntetett meg, egy távolit, két büntetőt és egy ziccert értékesítve a semmiből tíz pontra zárkóztatta csapatát. Vezetőedzőnk természetesen időt kért, ami alaposan megtette a hatását, Polgárdy triplájával egy 19-0-s MAFC-futás vette kezdetét, elsősorban Katonának és Kommának köszönhetően szinte minden támadást sikerrel fejeztünk be, míg a hazaiak már nem találtak be a negyedben, így gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés (48-77).

A záró felvonásban mindkét oldalon sok hiba csúszott a védekezésbe, ennek következtében sok büntetőt dobhattak a felek, hazai részről Váits, míg a vendégek közül Misek állhatott a legtöbbször a vonalra. Szép mezőnykosaraink is voltak a hajrában, Komma zsákolt és hármast is dobott, csapatkapitányunk is betalált kintről, ezzel értük el a száz pontot. A végjátékban Matejovics értékesített egy szabaddobást és egy közelit, Monye Martin állította be a 74-106-os végeredményt.

Immár hat bajnoki óta nem talált legyőzőre, zsinórban másodjára lépte át a százpontos határt, és továbbra is veretlen idegenben az Újbuda MAFC. A közvetlen rivális BKG-ra már nem igaz az utóbbi állítás: a Kosok szombaton 91-90-re kikaptak a Kaszások otthonában, így őket megelőzve feljöttünk a tabella 3. helyére a PVSK és a Vasas mögé. Mozgalmas lesz a fiúk számára advent első hete, kedden 19 órától a Hepp Kupa nyolcaddöntőjében a TF-Budapest, míg szombaton 16:30-tól a bajnokságban a veretlen éllovas PVSK lép pályára a Gabányiba – mindkét mérkőzésen számítunk szurkolóink támogatására.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 11. forduló

Salgótarjáni KSE – Újbuda MAFC 74-106 (14-31, 18-20, 16-26, 26-29)

SKSE: Karanfilovszki 9/9, Balázs 3/3, Vas-Teplán 8/6, Hargitai 9/3, Lajsz 6. Cs: Váits 15/3, Kalassai 10/6, Monye M. 10/3, Monye J. 2, Kiss -, Szabó D. -.

MAFC: Polgárdy 10/3, Pintér 5, Buzás 13/9, Bordács 16, Pápai 2. Cs: Katona 19/15, Komma 19/3, Misek 8/3, Kovács 8, Biber 3, Matejovics 3, Herló -.

Dániel Péter: Az volt a meccs előtti elvárás, hogy mindenképpen meccselnünk kell az ellenfél fizikalitását, keménységét és onnan indulhatnak majd a kosárlabdaszakmai dolgok. Sajnos ez az első öt-hat perc után már nem sikerült, onnantól kezdve nem is igazán volt esélyünk. A harmadik negyedben még akadt egy jó periódusunk, amikor zavart tudtunk kelteni a MAFC támadásaiban és közelebb zárkóztunk, de amint beesett egy-két dobásuk és esetleg nem úgy alakult a pályán néhány dolog, ahogy szerettük volna, egyből összeomlottunk.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Azt gondolom, hogy az első perctől kezdve olyan szinten teljesítettünk, ahogy szerettünk volna és a nagyszünetre már komoly előnyt tudtunk kialakítani, sőt akár nagyobb különbséggel is vezethettünk volna, tényleg jól játszottunk ekkor. Viszont ahogy a harmadik negyedet elkezdtük az elfogadhatatlan, nem szabad így kijönnünk az öltözőből, még egy magabiztos előny birtokában sem. Öt perc után azonban rendeztük a dolgokat, visszaállítottuk a korábbi különbséget, sőt még rá is tudtuk tenni arra. Örülök, hogy ilyen magabiztosan nyertünk ma, ez a jövő heti, PVSK elleni rangadó szempontjából is nagyon fontos. A Salgótarjánnak sok sikert kívánok a folytatásra!

Fotó: Hunbasket/Salgótarjáni KSE