Alighanem az alapszakasz legnehezebb feladata előtt áll az Újbuda MAFC: a 25., utolsó előtti fordulóban csütörtökön 18 órás kezdettel a listavezető PVSK legendás otthonában, a Lauber Dezső Sportcsarnokban játszanak csúcsrangadót a fiúk. Múlt szombati vereségünk következtében sajnos nem lesz akkora tétje az összecsapásnak, mint azt korábban reméltük, a Párducok botlásunkat kihasználva megdupláztak előnyüket a tabella élén, így pécsi győzelmünk esetén is az ő kezükben marad az alapszakasz-elsőség sorsa. A kupára és a rájátszásra való tekintettel azonban sokat érne, ha az idegenbeli után a Vasút hazai veretlenségét is sikerülne elvenni, nagy fegyvertény lenne, ha oda-vissza legyőznénk legnagyobb riválisunkat – nyomás viszont semmiképpen nincsen rajtunk.

Az utóbbi napok eredményei alaposan leegyszerűsítették a képletet, ami csapatunk alapszakasz végén elfoglalt pozícióját illeti. Még mindig van esélyünk az első kiemelés megszerzésére, de ehhez egyrészt le kell győznünk a PVSK-t, majd a Kaszásokat, másfelől a vasutasoknak egy, a Vasas számára pécsi sikerünk esetén már tét nélküli találkozót is el kell veszíteniük. Egy olyan forgatókönyv is van, amely szerint a Vasas is megelőz minket: ha kétszer kikapunk, miközben a piros-kékek a Salgótarján és a Vasút ellen is nyerni tudnak. Minden más esetben a fehér-feketék zárnak az élen, a második kiemelés a miénk, a harmadik pedig a pasarétieké lesz.

Jelenleg tehát a PVSK áll valamivel jobban a két tradicionális, a szezon kezdete előtt nyíltan a feljutást megcélzó klub versenyfutásában, de egyáltalán nem volt egyoldalú ez a párharc az előző hónapok során. Lakits András együttese beragadt a rajtnál, öt forduló után már két vereség állt a nevünk mellett, míg a Szekulovics-legénység 11 veretlen bajnokival indított. A Vasas elleni hazai kudarcot követően az újbudaiak is rátaláltak a sorozatos győzelmek útjára, és a 12. játéknapon egy remek mérkőzésen többek között Polgárdy Ádám mezőnymunkájának, Bordács Soma palánk alatti dominanciájának és Katona Bence tripláinak köszönhetően elvették a pécsiek veretlenségét a Gabányiban (83-75). A téli szünet sem törte meg a lendületünket, magabiztosan hoztuk a mérkőzéseket az új esztendő elején is, miközben a mecsekaljaiak kisebb gödörbe kerültek és Nyíregyházán hosszabbítás után alulmaradtak, így a Vasas otthonában aratott pazar sikerrel a 18. játéknapon átvettük a vezetést a tabellán (az alapszakasz kétharmadáig a piros-kékek is reális eséllyel pályáztak az első kiemelésre, de aztán hat meccsen elszenvedtek négy vereséget). Sajnos minket sem került el a hullámvölgy, 14 győzelmet követően Debrecenben megszakadt a nyerő szériánk, az előző hétvégén pedig az SKSE tudta bevinni a Gabányit, így jelenleg 20 diadal mellett 4 fiaskóval állunk, míg a hét forduló óta veretlen baranyaiak mutatója 22-2 (fővárosi riválisunké 19-5).

Szrecsko Szekulovics gárdája élvonalbeli rutin terén a jelenlegi A-csoportos mezőny jelentős részével is felveszi a versenyt, míg fiatalposzton idáig heten kaptak lehetőséget náluk. Irányító pozícióban ugyanakkor sok gondot okoztak a szakmai stábnak a sérülések, előbb Halász Ákos dőlt ki két hónapra, aztán amint visszatért, poszttársa, a szerb Ognjen Micsovics váltotta őt a maródiak listáján. A szakvezetés reagált is a fiatal játékmester kiválására, és egy hasonló profilú, de magasabb és jóval rutinosabb honfitársát igazolta le a pótlására Luka Igrutinovics személyében, aki legutóbb a román élvonalban, Csíkszeredán pattogtatott. A sérült Micsovicsot nem számítva a saját nevelésű Bíró Olivér a legeredményesebb pécsi meccsenként 14,6 ponttal, 8-as átlaggal ő a legjobb lepattanózó is, a gólpasszok terén Halász a legtermékenyebb mérkőzésenként 7,6-tal. Bírón kívül két olyan játékos átlagol még kétszámjegyű pontot, aki rendre a padról száll be: Mokánszki Máté és Antóni Csanád. Múlt vasárnap, Fóton a sokat látott center, Horti Bálint volt a pécsi nyerőember, 21 ponttal és 13 lepattanóval (36 VAL) járult hozzá ahhoz, hogy a harmadik negyedben már 19 pontos előnyükből öt megmaradjon a végére (88-83).

Másodedzőnk, Buksza Péter szerint remek lehetőség ez a rangadó arra, hogy az elmúlt hetek gyengébb játéka és az SKSE-től elszenvedett vereség után visszatérjünk arra az útra, amelyen az év folyamán korábban haladtunk. „Megbeszéltünk, kijavítottunk mindent, ami gondunk volt az elmúlt időszakban, szeretnénk visszanyerni a lendületünket és egy jó hajrával lezárni az alapszakaszt. Mindenképpen egy nehéz, kiélezett mérkőzésre számítok, Pécsett eddig még senkinek nem sikerült nyernie, természetesen nekünk sem lesz könnyű dolgunk, 40 perc koncentrált, fegyelmezett játékra lesz szükségünk, ahhoz, hogy érvényesíteni tudjuk akaratunkat, szeretnénk győzelemmel hazatérni.”

Csütörtök este minden bizonnyal legerősebb ellenfelük otthonában lépnek pályára a műegyetemisták. A PVSK visszatért a felújított Lauber Dezső Sportcsarnokba, ahol legutóbb, a BKG ellen ezer néző buzdította a hazaiakat, ezúttal még több érdeklődőre és még jobb hangulatra van kilátás. 2021 szeptemberében járt itt legutóbb a MAFC, akkor kikaptunk a Párducok fiókcsapatától, pár hónappal korábban Tóth Péter tripla-duplájával tudtuk őket legyőzni. A „nagy” Vasút ellen három évtizedes idegenbeli átkot törhetünk meg: szinte napra pontosan 30 éve, 1993. március 13-án vettük be legutóbb a Laubert egy első osztályú alsóházi mérkőzésen. Annak az idénynek a végén nekünk sikerült kiharcolni az A-csoportos indulási jogot a következőre, míg a fehér-feketéknek nem – ilyen  szempontból is jó ómen lenne egy vendégsiker Pécsett…

A találkozót a hazaiak élőben közvetítik YouTube-csatornájukon: https://youtube.com/@PvskHuPecsiVSK?si=ljlEMihoMloh6tuk .