A remek második negyedre építve magabiztos hazai sikerrel kezdte a Cegléd elleni elődöntős párharcot az Újbuda MAFC. Tíz perc után még a sárga-kékek vezettek, de a második szakasz egyértelműen a Lakits-tanítványokról szólt, akik a nagyszünetre 13 pontos előnybe kerültek, a folytatásban pedig már vissza sem engedték tízen belülre a vendégeket – szerdán 17 órától a döntőbe jutásért játszhatnak a piros-feketék a ceglédi Gál József Sportcsarnokban.

Remek hangulatban indult az elődöntő, a fehérbe borult MAFC-tábor és a jó létszámban érkező ceglédi V-Szektor is kitett magáért. Kertész villámgyorsan vezetést szerzett a Ceglédnek, de a következő hat pontot az újbudaiak szerezték. Herendic és Csaba révén egyenlített a CKE, Bordács és Csorvási is feltett egy ziccert, utóbbi faulttal együtt (8-9). Archibald a sarokból köszönt be, Herendic Dragasevicset szolgálta ki, mindkét csapat jó ritmusban kezdte a találkozót. Légiósunk újabb találatával mi, Velkey triplájával már az ellenfél járt előrébb, Bordács Soma bő hét perc alatt berámolt tíz pontot a palánk alól, Sértő Ádám kért először időt (19-17). Nagy hangpárbajt vívott a két tábor, a pályán ekkortájt sajnos a sárga-kékek kerültek fölénybe, hazai oldalon csak egy Buzás-középtávoli hullott be a kisszünetig, míg Csorvási rövid időn belül három közelit dobott be, Csaba gyorsindításból volt eredményes (21-28).

Katona két triplájával és keményebb védekezéssel indítottuk a második felvonást, Archibald büntetőivel már nálunk volt az előny, végül Csorvási törte meg a vendégek háromperces gólcsendjét, de a lendületünket nem: Komma és amerikai hátvédünk is pontosan célzott a periméterről, 14-2-es újbudai rohammal kezdődött a második negyed (35-30). Csaba talált be a dudaszóra ceglédi időkérés után, Arcibald egy floaterrel jelentkezett, Pápai betakarta Csabát, aki második esélyből javított. Herendics begyűjtötte harmadik hibáját, Archibald saját pattanóját tette vissza – felszabadultan, nagy energiával játszottak a Lakits-tanítványok. Folytatódott a MAFC-futás, Pintér beemelt egy hármast, Archibald betörése után már tízet számolhatott a piros-fekete közönség a látogatókra, Bordács növelte tovább a differenciát, zsinórban 11 hazai pontot követően Velkey volt eredményes a periméterről (48-37). Pintér támadólepattanót szedett, Komma és Archibald sem hibázott a vonalról – MAFC-os szemüvegen keresztül élmény volt a második játékrészt nézni, egy elődöntőben ritkán látható módon húsz ponttal, 31-11-re nyerték ezt a tíz percet a műegyetemisták, akik már a nagyszünetre megdobták a negyeddöntő harmadik meccsén szerzett három hárompontosuk kétszeresét (52-39).

A térfélcserét követően Csorvási pontjaival próbáltak zárkózni a látogatók, Pápai centerből, Archibald büntetőből célzott pontosan (56-45). Tengerentúli játékosunk ismét összeszedte a saját labdáját, mindkét csapat keményen védekezett, de a mieinknek sikerült elmozdulniuk a holtpontról gyorsindításos kosarakkal, Polgárdy büntetőivel a 17. percben elérte a húsz pontot a különbség, amit nem is mulasztott el megjegyezni a hazai közönség. Rövidesen tovább nyílt az olló, 1-esünk újra a vonalra állhatott, aztán egészpályás letámadással szereztek labdát a piros-feketék, amiből Buzás dobhatott könnyű ziccert (69-45). A magabiztos vezetés kissé elaltatta a fiúkat, becsúszott néhány könnyelmű eladott labda, Herendic és Csaba révén faragták hátrányukat a Pest vármegyeiek, a túloldalon a padról beálló Misek hintett be egy visszalépős középtávolit, a negyed zárásaként pedig Komma húzta be Katona labdáját (73-54).

A ceglédi csapatkapitány, Csaba György a kisszünet után is folytatta a pontgyártást, de az irányító szerepkörben is remekül helytálló Katona Bence, valamint a mi kapitányunk, Misek Levente gondoskodott róla, hogy ne kelljen már izgulnunk, Komma labdaszerzésből zsákolt, ezzel újra húsz volt közte a 34. percben (82-62). Herendic, majd Dragasevics távoli találatával próbált meccsben maradni a CKE, de Biber labdaszerzéséből Buzás, Katona centerezéséből Komma szerzett könnyű kosarat (86-68). 7-esünk a kipontozódás sorsára jutott, Herló érkezett a helyére, 15-ösünk egy trojkát is bevert, Katona Bibernek adott újabb gólpasszt, Pintér Miseket szolgálta ki, 10-esünk egy betörésből is eredményes volt, Herló egy hármassal örvendeztette meg az ünneplő MAFC-tábort, a végeredményt Fodor állította be – a második negyed közepétől kézben tartottuk a mérkőzést, összességében magabiztos győzelemmel indítottuk az elődöntős párharcot; így szerdán a fináléba jutásért játszhatunk Cegléden (98-76).

NB I. B, Piros-csoport, elődöntő, 1. mérkőzés

Újbuda MAFC – Ceglédi KE 98-76 (21-28, 31-11, 21-15, 25-22)

MAFC: Polgárdy 7, Pintér 6/3, Archibald 26/6, Bordács 13, Pápai 2. Cs: Komma 14/6, Katona 11/9, Misek 8, Buzás 6, Herló 3/3, Biber 2.

CKE: Herendic 13/3, Dragasevics 10/6, Kertész 2, Csaba 21/6, Csorvási 17. Cs: Velkey J. 6/6, Horváth M. 3/3, Horváth Á. 2, Fodor 2, Berkics -, Zsók -, Várbíró -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Úgy érzem, hogy az első negyed második felét leszámítva az történt a meccsen, amit mi szerettünk volna, nagyon örülök, hogy szinte végig irányítani tudtuk a mérkőzést. Az állás 1-0, a mai magabiztos győzelmünk pont annyit ér, mintha egy ponttal tudtunk volna nyerni. Becsületesen fel kell készülnünk, azért utazunk Ceglédre, hogy lezárjuk a párharcot, de ez egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak.

Sértő Ádám: Gratulálok a MAFC-nak az első győzelem megszerzéséhez! Úgy érzem, hogy megérdemelten nyertek, a második negyedben volt egy öt-hat perces lefagyásunk, ami nem fér bele egy ilyen jó csapat ellen, ezt megbüntették és a folytatásban már nem engedtek vissza minket. Voltak jó periódusaink a második félidőben, de ez nem volt elég arra, hogy szorossá tegyük a mérkőzést. Kiváló hangulatban játszhattunk, köszönjük a szurkolóinknak, hogy ennyien elkísértek és a záró dudaszóig bíztattak minket! Megyünk tovább, szerdán, Cegléden jön a következő felvonás, nem adjuk fel, szeretnénk jövő szombaton visszatérni a fővárosba.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása: 1-0 a MAFC javára.