MAFC-SKSE dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I./B, Piros csoport, alapszakasz, 2. forduló

MAFC – Salgótarjáni KSE 95-71 (23-17, 23-17, 25-21, 24-16)

MAFC: Tóth 27, Maly 2, Buzás 6/3, Bordács 15 (+13 lepattanó), Csapai 14/3. Cs: Polgárdy 19/6, Pintér 7, Matejovics 3, Komma 2, Biber -, Herló -.

SKSE: Dragasevics 13/3, Takács 4, Hargitai 5/3, Herendics 8/3, Vas-Teplán -. Cs: Molnár 18/3, Monye 11, Geiger 9/3, Nshimba 3, Kuttor -, Cserényi -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez. Elképesztően jól kezdtük a meccset. Ott úgy érzem, hogy el is dönthettük volna. Aztán valami megfordult és megtört a lendület, de örülök, hogy ebből sikerült visszajönnünk. Az az érzésem, hogy tesztelve lettünk és jól vizsgáztunk. Nagyon bízom benne, hogy a mérkőzés eleji lendületet tudjuk tovább vinni. Gratulálok a csapatnak. Jövő héten újabb derbi vár ránk, szeretnénk azt is győzelemmel befejezni.


Dániel Péter: Az első öt percben megijedtünk valami olyan dologtól, ami nem volt itt a csarnokban. Az hogy a kezdeti hátrányt ledolgozzuk az az ötös már a meccsnek a második felére meglehetősen elfáradt ahhoz, hogy át is tudjuk billenteni a mérleg nyelvét. Sokszor volt olyan a második félidőben például, de az első félidő végén is, hogy volt egy kis momentumunk, de mindig engedtünk egy támadó lepattanót, elrontottunk egy játékot. Nem tudtunk bejönni tíz pont alá és ez a végére a negyedik negyednek a második felére már teljesen felőrölt minket mentálisan és fizikálisan is.

Ez a nap is eljött, közel öt hónap után játszott újra tétmeccset felnőtt csapatunk a Gabányiban. Szép számmal érkeztek az ingyenes regisztrációs jegyet kapó nézők, az oldallelátó mintegy háromnegyed részben megtelt a kezdésre. Utánpótlás-játékosok és a délutáni BEAC-Pécset is megnéző újbudai kosárbarátok is voltak a közönség soraiban, a vendégszurkolók jelenlétéről egy salgótarjáni sál árulkodott.

Egy helyen változott a kezdő ötösünk a veszprémi győzelem óta, ezúttal Maly kapott lehetőséget fiatalposzton. Elhoztuk a feldobást, Bordács kosara zárta az első támadásunkat, magasemberünk két támadólepattanója után. Maly szerelte Herendicset, Csapai egyedül támadhatta a gyűrűt, be is húzta kegyetlenül – esélyeshez méltóan kezdett a MAFC. Annál is inkább, mert Tóth büntetői és Bordács zsákolása után már 8-0-ra vezettünk, két perc sem telt el a meccsből Dániel Péter első időkéréséig. Az eligazítás után is 13-asunk szerezte az első kosarat, ám érezhetően szigorított védekezésén az SKSE, támadásban viszont csak egy Takács-pöcit tudtak felmutatni öt perc alatt. Bordács újabb pontjaival a 7. percben már 18-2-t mutatott a tábla, Geiger hármasával kezdte a felzárkózást a vendégcsapat. Polgárdy a vonalról, Buzás a festékből köszönt be, de a tarjániak is folyamatosan találtak, Molnár triplájával a negyed végére látótávolságba került az SKSE (23-17).

Monye Martin négyre hozta fel csapatát, nagyon jókor jött Buzástól az első sikeres hárompontosunk. Így sem találtunk vissza az első percek domináns játékához, Molnár és Monye jegyezte a következő kosarakat (26-23). Tóth szerzett középtávolit szép egy-egy után, majd ziccerbe adta a labdát Malynak, aki első kosarát dobta a felnőttek közt, Dragasevics válaszolt azonnal. A játékvezetők többnyire szigorúan lefújták a kontaktokat, a játék mégis csak keményebb lett az idő elteltével  – ez sok faultot és kevés mezőnykosarat eredményezett. Technikait is kapott a hazai pad, Takács zsákolt, de Tóth büntetőivel újra nőtt az előnyünk. Polgárdy verte be kintről Csapai labdáját, újra kétszámjegyű volt a különbség (39-27). Dragasevics és Bordács kosárváltása után a félidő utolsó pontjai büntetőből születtek, maradt a közte 12: 46-34.

A fordulás után Molnár tett vissza egy támadólepattanót, Csapai válaszolt, Maly pedig nagy sapkát osztott ki Kuttornak. Fölénybe kerültünk a festékben, Bordács büntetőket, Tóth ziccert értékesített (52-36). Herendics állt csapata élére, de 11-esünk gyönyörű ablakos középtávolit dobott be. Nshimba ziccere után Buzás elkövette negyedik hibáját, majd egy technikait is kapott, így kipontozódott. Molnár és Herendics révén nyolc pontra jöttek fel a vendégek, a túloldalon vitatott helyzetben néma maradt a síp, Polgárdy tett igazságot egy fontos trojkával, majd Tóth is hozzátett kettőt. Geiger büntetői közé befért egy szép betörés Pintértől, majd Tóth duplájára Dragasevics válaszolt. Polgárdy négy büntetője után a dudaszóra Tóth középtávolija is beesett, 71-56-ról várhattuk a záró tíz percet.

Amelynek elején Pintér végképp lezárta a meccset: 2+1-et jegyzett, majd második esélyből dobott ziccert, így átlépte a húszat a különbség. Csapai és Hargitai pillanatai következtek, több fiatal is pályára lépett mindkét oldalon. A hajrában három vendégjátékos számára is idő előtt fejeződött be az összecsapás, Komma látványos zsákolással ugrasztotta talpra a hazai tábort, Matejovics is feliratkozott a pontszerzők közé, a végeredményt Polgárdy állította be a büntetővonalról: 95-71-re nyertük az SKSE elleni hazai szezonnyitót.

Küzdelmes, kemény mérkőzést vívtak a felek, de megérdemelten alakult ki jelentős különbség, mert minden negyedet megnyertek a mieink. A Veszprém után ezúttal is fölényesen nyertük a lepattanócsatát (51-25), amiben nagy szerepe volt a dupla-duplázó Bordácsnak. Tóth Péter igazi vezér volt, ígéretesen játszott a fiatal Pintér-Maly kettős is, Polgárdy pedig újfent a padról beszállva hozott új színt a játékba. A tavalyinál láthatóan kontrolláltabb játékot játszik a Lakits-legénység, de jut szerep a látványos megoldásoknak, az ellenfél viszont ritkán tudott könnyű kosarat dobni. A 4/22-es triplamutatón van még mit javítani, a 21 assziszt viszont jól mutat az ellenfél 11 gólpasszával szemben. Összességében magabiztosan sikerült nyerni, így továbbra is veretlenül, immár 2-0-s mérleggel, a tabella 2. helyéről várhatjuk a folytatást. Hajrá, MAFC!