Tizennégy győztes bajnoki után megszakadt a nagy sorozat, bosszantó vereséget szenvedett a DEAC U23 otthonában az Újbuda MAFC. A Lakits-tanítványok a feldobástól kezdve enerváltan játszottak, és bár a második negyedben egy 14-0-s rohammal fordítottak, nem tudták leszakítani a hazaiakat. A kiélezett végjátékban megvoltak a lehetőségeink arra, hogy visszavegyük a vezetést, de túl sokat hibáztunk, így az Oláh Gábor utcában maradt a két pont. A vereséggel visszacsúsztunk a 2. helyre a tabellán, viszont továbbra is kezünkben a sorsunk az első kiemelés megszerzését illetően.

Minden bevethető A-csoportos fiataljával, de a sérült Ságodi-Kenéz kettős nélkül fogadta a listavezetőt a DEAC U23-as együttese, a vendégeknél visszatért a pályára a csapatkapitány, Misek Levente. Pápai kosarával indult a találkozó, Hőgye látványos zsákolással válaszolt, de egy Pintér-triplával rögtön visszavettük a vezetést. A folytatásban mindkét oldalon sok volt a hiba támadásban, hosszú perceken át nem találtunk a gyűrűbe akcióból, egy 8-0-s rohammal fordítottak a hazaiak (10-8). Bordács szemfüles volt a palánk alatt, de a debreceniek is sorra szedték a támadólepattanókat – nem kezdtük elég élesen az összecsapást, Czermann középtávolijával újra hátrányban voltunk. Megrázták magukat az újbudaiak, Buzás blokkolt, Katona üres ziccert dobhatott, Polgárdy egy labdaszerzés után kintről talált be. Kádár Tamás időkérése után három triplával zárták az első negyedet tanítványai, így hiába szórt be a túloldalon Katona is egyet, hazai előnyt mutatott a tábla az első kisszünetben (21-18).

A kezdőötösből csak Buzás Bence tért vissza a pályára a második szakasz kezdetére, 7-esünk be is talált egy szép betörésből, de ilyen összetételben sem találták a ritmust a Lakits-tanítványok, Neuwirth jól mozgatta csapatát, Várszegi szórta a pontokat. A piros-feketék támadójátéka akadozott a debreceni zóna ellen, szinte minden kimaradt, Komma két közelijével sikerült zárkóznunk (29-24). A második Kádár-időkérés sem törte meg centerünk lendületét, Buzás középtávoli tempójával már nálunk volt az előny, amit Polgárdy növelt közelről, majd távolról (29-35). Védekezésben is elkapták a fonalat a műegyetemisták, teljesen elbizonytalanodtak a hajdúsági fiatalok, akik akcióból már nem is dobtak kosarat a nagyszünetig – büntetőből igen, így 33-37-es állásnál vonulhattak pihenőre a felek. Támadójátékunkból ezúttal hiányzott az elmúlt hónapokban ránk jellemző átütő erő, amiben természetesen nagy szerepe volt a fehér-feketék védekezésének, de tiszta dobások is kimaradtak.

A fordulás után Neuwirth rámolt be két távolit, Pápai centerből, Buzás kintről volt eredményes, Hőgye négy pontjával fordított a DEAC, ráadásul Varga Sándor is feltett egy ziccert (45-42). Bordács Soma rángatta ki a mieinket a gödörből egy közelivel és három egypontossal, Czermann beütötte negyedik faultját, amikor igazán kellett, ismét összeállt a MAFC védekezése, perceken át nem kaptunk kosarat, igaz, ellenfelünk is szigorított hátul, Polgárdy 2+1-es akciójával mégis sikerült kissé meglógnunk (45-52). Amikor már úgy tűnt, végre átvesszük az irányítást, Varga vezérletével egy 8-1-es rohammal egyenlítettek a hajdúságiak, döntetlenről indult az utolsó tíz perc (53-53).

Várszegi tempójával újra a házigazdák jártak előrébb, Polgárdy nagy szólója végén kimaradt a közeli, Fekete-Gál büntetett. Irányítónknak nem szegte kedvét a kihagyott kísérlet, sőt, visszalépős trojkájával és szabálytalansággal együtt is pontos floaterével előnyhöz juttatta csapatát. Fekete-Gál zsákolást hibázott, de az ellentámadás is sikertelen volt, Várszegi saroktriplája újabb fordulatot jelentett (60-59). Misek keze nem remegett meg, Pápai feleslegesen ütött oda a ziccert dobó Csizmadiának, Bordács két fontos közelivel állt a mieink élére, Csizmadia egyenlített, Varga duplájával megint a Kádár-legénység járt előrébb, három és fél perc maradt (67-65). Lakits András időkérése sem segített, Katona eladta a labdát, Hőgye büntetett. Rontott akciók következtek mindkét oldalon, egy támadás alatt két tiszta cívisvárosi távoli kísérletet úsztunk meg, Katona pedig mindhárom büntetőjét a helyére küldte 1:04-gyel a vége előtt (69-68). Hazai időkérést követően Czermann maradt bántóan üresen a palánkunk alatt, Katona kintről, Polgárdy közelről rontott, de jól működött a letámadásunk, 1-esünk tette fel az ellenfél térfelén megszerzett labdát 28 másodperccel a vége előtt (71-70). Hiába szólította magához övéit az akadémisták mestere, másodjára sem sikerült áthozniuk a labdát a félpályán, Pintér vetődött rá hősiesen a játékszerre, így lejárt a 8 másodperc, a játékidőből 18,9 maradt. Lakits András újabb eligazítása sem használt, a betörő Katona kidobta a labdát a pályáról, és mivel csupán egy csapathibánk volt a negyedben, négyet be kellett ütni, már csak 3,4 másodperc maradt, mire Várszegit büntetőzésre kényszerítettük. A DEAC hátvédje nem hibázott, akárcsak az előző idényben, ezúttal is az ő szabaddobásaival és nagyon fájó vereséggel zárult debreceni túránk (73-70).

Ahogy a felvezetőben említettük, sejteni lehetett, hogy minél kevesebb a pont, annál jobbak a debreceniek esélyei a bravúrra. Az akadémistáknak sikerült lelassítaniuk a támadójátékunkat, ők szereztek több könnyű kosarat, a mieink csak 37%-kal dobtak a mezőnyből. A váratlan vereséggel oda a nyerő szériánk és a listavezető pozíciónk, de tragédia nem történt, amennyiben az alapszakasz hátralévő részében nem hibázunk, az ellenfelek eredményeitől függetlenül visszavesszük az 1. helyet a PVSK-tól – ez persze nem lesz könnyű, hiszen Nyíregyházán és Pécsen is pályára lépnek még a fiúk a reguláris szezonban. Az U20-as válogatott összetartása miatt a következő hétvégén nem lépnek pályára a mieink, szűk két hete van a csapatnak arra, hogy rendezze a sorokat a március 2-i, nyíregyházi rangadó előtt.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 20. forduló

DEAC U23 – Újbuda MAFC 73-70 (21-18, 12-19, 20-16, 20-17)

DEAC: Hőgye 8, Varga S. 15/9, Neuwirth 6/6, Csizmadia 8/3, Czermann 9. Cs: Várszegi 22/12, Fekete-Gál 5, Bankó -.

MAFC: Polgárdy 21/9, Pintér 3/3, Buzás 7/3 Bordács 14 (+13 lepattanó), Pápai 4. Cs: Katona 8/3, Komma 8, Misek 4, Biber 1, Kovács -.

Kádár Tamás: Gratulálok a csapatomnak, szép munkát végeztek, melynek eredményeképp egy remek ellenfelet tudtunk legyőzni.
Lakits András: Minden sorozat megszakad egyszer, azt viszont sajnálom, hogy a miénk most ért véget. Voltak vészjósló jelek az elmúlt hetekben, igyekeztünk is változtatni, de úgy tűnik, nem sikerült. A DEAC összességében megérdemelten győzött, mindent megtettek a győzelemért, míg ez rólunk nem volt elmondható. Fegyelmezetlenek és könnyelműek voltunk, nem a saját játékunkat játszottunk. Összességében viszont nincs semmi veszve, hosszú még az alapszakasz, be tudjuk hozni a Debrecenben elveszített pontokat. Remélem, hogy jókor jött a pofon, és visszatalálunk a helyes útra.

Fotó: MKOSZ/DEAC