Lakits András tanítványai ott folytatták, ahol decemberben, Óbudán abbahagyták: fikarcnyi esélyt sem adtak az elsőszámú irányítója nélkül felálló MEAFC-nak az év első bajnokiján. A feldobást követően hamar jelentős különbség alakult ki, amely kiváló támadójátékunknak köszönhetően csak tovább nőtt a folytatásban, a szezonban először szerzett pontot egy mérkőzésen mind a tizenkét játékosunk.

Gyakorlatilag minden előjel mellettünk szólt az alapszakasz második körének nyitófordulója előtt: tíz tétmeccses veretlenségi sorozattal a hátunk mögött várhattuk az idegenben idáig csupán egy bajnokit nyerő, az őszi idény gólpasszkirálya, Tóth Bence nélkül felálló MEAFC-Peka Baut, ősszel viszonylag simán, 95-70-re nyerni tudtunk az akkor teljes kerettel felálló miskolciak otthonában. Czirbus révén mégis a vendégeké volt az első kosár, de ez nem zavarta meg a mieinket, Bordács zsákolása után már 10-3 állt a táblán a 3. percben. Magasemberünkre nem volt ellenszerük a borsodiaknak, mindkét palánk alatt uralta a festéket, de nem csak ő termelte a pontokat, Pintér második hármasát Polgárdy triplája követte, 22-5-re vezettünk a negyed derekán, amikor időt kért Dr. Váczi Péter. Az eligazítás után Ragályi talált be közelről, támadásban valamelyest feljavultak a kékmezesek, de a védekezésük továbbra sem működött, többször is átrohantak rajtuk a Lakits-tanítványok, Komma visszatett támadólepattanójával alakult ki a37-17-es negyedvégi eredmény.

Centerünk keretbe foglalta a kisszünetet, zsákolással és középtávolival indította a második szakaszt, óriási energiával kosárlabdáztak az újbudaiak, elöl rendre megtalálták a jó megoldást a miskolci zóna ellen, hátul pedig sorra jöttek a labdaszerzések, azokból pedig a könnyű kosarak, 15 perc sem kellett az ötven hazai ponthoz. Kozák Márton vezérletével igyekeztek zárkózni a sárga-kékek, de hiába, mert a látványos, gyors MAFC-akciókkal továbbra sem tudtak mit kezdeni. 60-32-nél aztán jött egy váratlan rövidzárlat hazai oldalon, több, mint háromperces gólcsenddel zárták az első félidőt, de ezzel együtt megnyugtató, 60-39-es előnnyel vonulhattak pihenőre a piros-feketék.

Lippai centergóljával benézett húsz alá a MEAFC, de Polgárdy rögtön válaszolt betörésből, hirtelen rendkívül paprikássá vált a hangulat egy-két durvább szabálytalanság és vitatott ítélet miatt, amiből mi jöttünk ki jobban, mert Buzás Bence dühében beemelt egymás után két távolit, és a folytatásban is nagy lendülettel játszott. Bordács második esélyből szerzett találatával, 73-43-nál nyílt először harminc egységnyire az olló a felek közt, a nagy különbség ellenére igencsak kemény volt a játék a mérkőzés ezen szakaszában. Az egészpályás letámadást is gyakorolták a műegyetemisták, többször sikerült is megzavarniuk az ellenfelet a labdafelhozatalban. Becsülettel küzdött a foghíjas MEAFC, de semmi nem akart beesni nekik, ráadásul Czirbus kipontozódott – a túloldalon Katona Bence elkezdte szórni a hármasokat, negyedik trojkájával 93-82-re vezettünk három negyed után.

A záró felvonásra a Kovács-Molnár-Biber U20-as trióval tért vissza a parkettre a Lakits-legénység, fiataljaink óriási lelkesedéssel igyekeztek bizonyítani, ennek köszönhetően még növelni is tudtuk a különbséget a szintén megfiatalított, és ötödik személyi hibája miatt Gerőcsöt is elveszítő acélvárosiakkal szemben. Kovács büntetőivel értük el a száz pontot, Misek és Komma kintről köszönt be. Rövidesen Viola Dávid szintén lehetőséget kapott, amit lepattanóval és labdaszerzéssel hálált meg, Molnár higgadtan talált be a festékből, kisvártatva pedig első hárompontosát is bedobta a felnőttek között, Viola szintén a helyére küldött egy büntetőt és egy közelit – nyolc pontot tett a közösbe a két 2007-es születésű tehetség. Lippai alakította ki a végeredményt, elsöprő támadójátékkal, minden negyedet megnyerve, tizenkét pontszerzővel arattunk bajnokesélyeshez méltó győzelmet a vezéregyéniségét nélkülöző, de ezzel együtt becsülettel küzdő MEAFC-Miskolc ellen (120-74).

Igazi csapatként arattunk magabiztos győzelmet, senki nem játszott többet 24 percnél, 43 mezőnykosarunk közül 36-ot gólpassz előzött meg. A kiütéses siker azért is értékes, mert lendületet adhat a következő hétre, amely nagyon nehéznek ígérkezik: kedden 19 órától Székesfehérváron, a Zöld-csoport listavezetője, a Dávid Kornél KA ellen lépnek pályára a fiúk a Hepp Kupa negyeddöntőjében, vasárnap 17:00-s kezdettel pedig Szigetszentmiklóson, a BKG ellen játszanak bajnoki rangadót.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 14. forduló

Újbuda MAFC – MEAFC-Peka Bau 120-74 (37-17, 23-22, 33-13, 27-22)

MAFC: Polgárdy 14/3, Pintér 9/9, Buzás 12/6, Bordács 17, Pápai 6. Cs: Komma 18/6, Katona 17/12, Kovács 8, Misek 7/3, Molnár T. 5/3, Biber 4, Viola 2.

MEAFC: Kozák M. 11/3, Kozák B. 7/3, Velkey G. 6, Czirbus 7/3, Gerőcs 6. Cs: Lippai 13, Pintér 12/12, Sándor 6/6, Molnár L. 4, Ragályi 2, Gadus -.

Lakits András: Gratulálok a fiúknak a győzelemhez, nagyon örülök, hogy a tényleg ott folytatták, ahol decemberben abbahagyták. Támadásban jól működött minden, amit elképzeltünk, védekezésben a második negyedben volt egy kisebb kihagyásunk. Örülök, hogy úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy elterveztük, az első perctől kezdve mindent beleadtak a srácok. Úgy érzem, végig mi domináltunk, ki tudtuk használni, hogy a miskolciaknak hiányzott a kezdőirányítójuk, mindenki hozzátette a magáét a csapat teljesítményéhez. Fontosnak tartom, hogy két legfiatalabb játékosunknak tényleges, minőségi játékidőt tudtunk biztosítani, szerintem nagyban hozzájárult a fejlődésükhöz a mai meccs. Megyünk tovább, jövő kedden már Hepp Kupa-meccs vár ránk, hétvégén pedig idegenbeli rangadó. A Miskolcnak sok sikert kívánok a folytatáshoz!

Dr. Váczi Péter: Gratulálok a MAFC-nak, ma mindenben felülmúltak minket, további sok sikert kívánok nekik!