Nem úgy kezdtük a bronzcsatát, ahogy azt elképzeltük: foghíjas csapatunk csak az első negyedben volt egyenrangú ellenfele a Vasasnak, a két középső játékrészben egyértelműen a piros-kékek akarata érvényesült, a hajrára el is dőltek a lényegi kérdések. A bronzcsata az egyik fél második sikeréig tart, így csapatunk elhasználta hibázási lehetőségét: szombaton 18:30-tól az életben maradásért játszunk a Sport11-ben

NB I. B, Piros-csoport, bronzcsata, 1. mérkőzés

MAFC – Vasas Akadémia 65-88 (24-24, 18-25, 14-26, 9-13)

MAFC: Tóth 6, Pintér 2, Buzás 9/6, Bordács 22 (+15 lepattanó, 10 kiharcolt fault), Komma 10. Cs: Polgárdy 12/6, Biber 4, Misek -.

Vasas: Moravcsik 3 (+10 gólpassz), Farkas 6/3, Cseh 11/3, Marcikics 8, Andrássy 16 (+11 lepattanó). Cs: Medve 16/9, Fekete 5/3, Bagó 8, Kelemen 3/3, Radics 6, Dormán 6, Pleesz -.

A párharc állása: 1-0 a Vasas javára.

Lakits András: Gratulálok a Vasasnak a győzelemhez.


Stephen Arigbabu: Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez. A kulcs a mai meccsen, az volt, ahogy kijöttünk az öltözőből és lejátszottuk a 3. negyedet. Az első félidőben túl sok könnyű kosarat és támadó lepattanót engedtünk az ellenfelünknek. A második félidőben csak 1 támadó lepattanó leszedését engedtünk, ez kulcsa volt a győzelmünknek. Most jó helyzetben vagyunk, de nem fogjuk lebecsülni a MAFC csapatát szombaton.

A tavalyi 5. helyezés után ismét éremért játszhattunk a Piros-csoportban, a két évvel ezelőtti bronzcsatához hasonlóan ismét a Vasas Akadémiával mérkőztünk a dobogó alsó fokáért. Álmosan kezdtek a csapatok, Cseh és Andrássy kettesével 4-1-re vezettek a piros-kékek két perc után, Komma két centergóljával tudtunk fordítani. Farkas büntetőit Tóth annulálta faulttal együtt. Cseh Botond távolról és a palánk alól is eredményes volt, ám ezt követően ritmust váltottak a mieink: Bordács négy pontjával egyenlítettünk, aztán Polgárdy és Tóth is gyorsindításból talált be, időt kért Arigbabu (15-19). Hatásoso volt az eligazítás, Medve az egyik, Fekete a másik sarokból hintett triplát, Bagó közelije után Lakits szólította magához övéit. Dormán középtávolijával már 10-0-s rohamnál jártak a vendégek, amit Bordács tört meg (17-21). Medve újabb trojkával jelentkezett, de a negyed utolsó másfél perce már a miénk volt: Tóth, Biber és Polgárdy s eredményes volt, a dudaszó pillanatában Komma zsákolt, ezzel utolértük ellenfelünket (24-24).

Nem indult jól a második játékrész, Bagó középtávolról, Dormán büntetőből szerzett két pontot, újra nekünk kellett kapaszkodnunk. Biber és Buzás kosara ellenére őrizték előnyüket a pasarétiek, Polgárdy a megszerezte a meccs első MAFC-tripláját, de továbbra sem voltunk elég élesek, ami főleg eladott labdák formájában nyilvánult meg, a 15. percben Radics egypontosaival hétre nőtt a különbség (31-38). Komma gyötörte be közelről, aztán Bordács lépett elő vezérré, Kelemen szerencsés triplája ellenére ismét a vendégkispad szakította meg a játékot szűk három perccel a félidő vége előtt (38-42). Marcikics vette vállára csapatát, vezetőedzőnk is kihasználta második időkérését, de nem sikerült csökkenteni hátrányunkat a nagyszünetig (42-49).

Andrássy büntetőivel átlépte az 50 pontot a térfélcserét követően a Vasas, Tóth dobott ziccert szemfüles labdaszerzés után, Buzás saroktripláját Farkas dobta vissza, de 7-esnk újabb hármast küldött a helyére (50-54). Moravcsik talált be faulttal együtt, Andrássy követte példáját, a plusz egy kimaradt, de újabb támadólepattanót engedélyeztünk ellenfelünknek, ők pedig éltek az eséllyel (50-61). Pintér tört be bátran, de továbbra sem találtuk a ritmust, a meccs ezen szakaszában több faultot gyűjtöttünk, mint pontot, Medve szabaddobásaival tovább nyílt az olló (52-67). Buzás harcolt ki sportszerűtlen hibát, de csak egy pontot szerzetünk belőle, egyszerűen képtelenek voltunk betalálni a mezőnyből, Polgárdy két jó büntetője csupán arra volt elég, hogy húszon belülre kerüljünk a negyed végére (56-75).

Polgárdy triplája jelentett nagyon halvány reménysugarat, de a következő két percben ismét gólképtelenek maradtunk, és bár a piros-kékek sem szórták a kosarakat, nekik tökéletesen megfelelt a gólszegény szakasz. Öt perccel a vége előtt Bordács hozta vissza a mieinket mínusz tizenötre, de a következő öt pontot ellenfelünk szerezte, ezzel végképp eldőlt a mérkőzés (63-83). Marcikics állította be a 65-88-as végeredményt, bántóan sima vereséggel veszítettük el pályaelőnyünket.

Budai riválisunk szinte valamennyi statisztikai mutatóban a mieink fölé nőtt, részünkről a rájátszás leggyengébb mérkőzése volt a szerdai. Pápai és Lewis személyében ezúttal is hiányzott a rotációból két fontos ember, ellenfelünk pedig láthatóan remekül felkészült a mérkőzésre, de ez a két tényező sem magyarázat az ilyen mértékű különbségre.

Csapatunk ugyanakkor a szezon során már többször bizonyította, hogy már-már vert helyzetből is képes felállni, elég csak a Hepp Kupa elődöntőjére és döntőjére, a Jászberény elleni negyeddöntő az utolsó három percében „visszafordított” ötödik mérkőzésére, vagy az NKA Pécs elleni, fantasztikus hangulatú alapszakaszmeccs hajrájára gondolni. Szombaton 18:30-tól a Sport11-ben a jászberényi és pécsi PO-csatákhoz hasonlóan nehéz dolguk lesz a fiúknak, de bízunk benne, hogy szurkolóink támogatásával sikerül egy újabb nagy feltámadást bemutatni, és visszahozni a párharcot a Gabányiba.

Mindenki a Sport11-be! Hajrá, MAFC!

Fotó:: MAFC/Girgász Benedek