Hatalmas kiütéssel egyenlítettünk a bajnoki döntő második mérkőzésén: a szezonbeli legjobb teljesítményét hozó Újbuda MAFC éppen kétszer annyi pontot szerzett a közel teltházas Gabányiban, mint az alapszakaszgyőztes PVSK. A 7. percben még döntetlen volt az állás, a folytatásban viszont állva hagyták ellenfelüket a Lakits-tanítványok: a félidőben már 19 ponttal vezettek, a nagyszünet után végleg eldöntötte a találkozót egy 20-0-s rohammal, végül a százat is megdobták. Folytatás kedden 18 órától, Pécsett.

Már a feldobás előtt érezhető volt, hogy emlékezetes este elé nézünk: a Gabányiban évek óta nem látott létszámú és hangerejű közönség előtt került sor a csapatok bemutatására. Antóni szerezte a mérkőzés első kosarát, a túloldalon Pintér kezdte a pontgyártást egy távolival, Frank könnyű gólja, Polgárdy betörése és Horti közelije után újabb két hármast süllyesztett el fiatal hátvédünk (13-6). A Horti-Antóni kettős révén egy 7-0-s futással még egyenlíteni tudtak a pécsiek a 7. percben, ám a negyed hátralévő része már egyértelműen a miénk volt: Archibaldot nem tudták tartani a vendégek, Biber is beköszönt, Katona betörésével tíz pont volt az előnyünk tíz perc játék után (24-14).

A kisszünet sem törte meg a lendületünket, Komma trojkájával már tizenöttel vezettünk, amikor a sérüléséből visszatérő Bíró egy labdabirtoklásból öt pontot szerzett (29-19). A következő percekben rengeteg támadólepattanót szedtek a piros-feketék, Biber, Bordács és Pápai is eredményes volt második esélyből, Polgárdy két hárompontossal ugrasztotta talpra a hazai szimpatizánsokat, büntetőivel pedig átlépte a húszat a differencia, amiből a nagyszünetig Horti és Frank tudott egy-egy pontot lefaragni – 47-28-as állásnál vonulhattak pihenőre a csapatok.

A Cegléd elleni elődöntő harmadik meccsén a remek első félidő után gyorsan leadtuk kétszámjegyű előnyünket, ám ezúttal a harmadik etapot is mi kezdtük sokkal élesebben: Archibald kiválóan olvasta a Vasút játékát és egymás után fülelte le a könnyelmű passzokat, amiből sorra jöttek a könnyű kosarak: Polgárdy ziccert tett fel, Bordács kettőt is zsákolt, egyszer légiósunk húzta be a gyűrűbe a labdát, Pintér indításból emelt be sarokhármast, miközben a fehér-feketék többnyire dobásig sem jutottak, végül húsz hazai pontot követően, hat perc elteltével ismét Bíró törte meg a pécsi gólcsendet (67-30). Polgárdy és Buzás tripláival a negyvenet is átlépte a különbség, a negyed zárásaként csapatkapitányunk, Misek Levente iratkozott fel a dobók közé egy visszalépős középtávolival (78-34).

A negyedik etapban Katona irányított a fehérmezeseknél, Komma nagyot harcolt centerben, a játékrészben kezdőötösünkből egyedüliként pályára lépő Pintér elsüllyesztette ötödik tripláját, Buzás pedig négy közelit is értékesített, ő állította be a tekintélyt parancsoló, 102-51-es végeredményt – jöhetett a megérdemelt ünneplés a csapatunkhoz hasonlóan jól muzsikáló közönségünkkel.

A mérkőzés visszanézhető a HUNBASKET TV I YouTube-csatornán, az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/JwFzyCTy8PE?si=MeuLlnksxYwfDoP4 .

Bár a különbségnek csupán lélektani szempontból van jelentősége, mindenképpen bizakodásra ad okot a párharc következő felvonása előtt, amely kedden 18 órakor kezdődik – kérjük, hogy aki csak teheti, kísérje el a csapatot Pécsre, vegyük el együtt a Vasút pályaelőnyét!

NB I. B, Piros-csoport, döntő, 2. mérkőzés

Újbuda MAFC – Pécsi VSK-Veolia 102-51 (24-14, 23-14, 31-6, 24-17)

MAFC: Polgárdy 17/9, Pintér 17/15, Archibald 18/3, Bordács 6 (+11 lepattanó), Pápai 4. Cs: Buzás 11/3, Biber 11, Komma 7/3, Katona 7/3, Misek 4, Herló -.

PVSK: Micsovics 1, Frank 3, Németh A. -, Antóni 16/6, Horti 6. Cs: Bíró 9/3, Plézer 6/3, Mokánszki 5, Molnár M. 5, Halász -, Ravasz -, Radó -.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 1-1.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez! Nagyon büszke vagyok a fiúkra, mert megmutatták az igazi arcukat és tudtak úgy játszani, ahogy már az első meccsen is szerettünk volna. Ma minden elképzelésünk tökéletesen megvalósult, de ugyanazt tudom mondani, mint az első meccs után: ez a siker is annyit ér, mintha egy ponttal nyertünk volna. 1-1, ezt a játékot szeretnénk továbbvinni, és akkor lehet esélyünk nyerni idegenben is, nem szabad még egyszer úgy játszanunk, mint az első meccsen. Most jön egy kis pihenő, aztán dolgozunk tovább, egyelőre csak annyi történt, hogy mindkét csapat megvédte a hazai pályáját, menni kell tovább.

Szrecsko Szekulovics: Gratulálok a MAFC-nak a győzelemhez, ma este a kosárlabda minden elemében jobbak voltak. Ők nagyon jól jatszottak, mi nagyon gyengén, az egyik legfontosabb meccsen a szezon legrosszabb teljesítményét nyújtottuk. Sem támadásban, sem védekezésben nem volt meg a megfelelő koncentráció, a MAFC pedig minden hibánkat megbüntette. 1-1, megyünk tovább, megpróbálunk javítani Pécsen. A mai produktumunk nem volt méltó a PVSK-hoz, de biztos vagyok benne, hogy fogunk mi még ennél jobban játszani, szeretnénk győzni kedden.