NKA-MAFC dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 8. forduló

NKA Pécs – MAFC 101-74 (26-21, 19-17, 36-13, 20-23)

NKA: Kovács 4, Kazy 10/6, Kerpel-Fronius 9/3, Djordjevics 4, Meleg 21/3. Cs: Rátvay 16, Merkl 2, Ladod 12, Rátgéber 3/3, Kármán 3, Scherer 6, Benke 11/3.

MAFC: Maly 3, Tóth 10/6, Bordács 5, Csapai 10, Buzás 16/9. Cs: Pintér 10/6, Komma 2, Bősze 2, Misek 5, Biber 5, Polgárdy 6, Herló -.

Ivica Mavrenszki: Gratulálok a játékosaimnak a győzelemhez, jó meccset játszottunk! Nem volt könnyű, a MAFC jó csapat, több éve együtt játszanak. Az előző bajnokinkon rosszul teljesítettünk, ezért különösen örülök annak, hogy erre most jól reagáltunk, és sikerült magabiztosan nyernünk. Sok sikert kívánok a MAFC-nak a folytatásra!
Lakits András: Gratulálok az NKA Pécsnek a győzelemhez, nagyon jó munkát végeztek a játékosok és a szakmai stáb is ezen a mérkőzésen. Úgy érzem, kicsit az áldozataivá váltunk a legutóbbi forduló eredményeinek. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, emelt fővel jöhettünk le a pályáról. Meg kell tanulnunk a komolyabb csapatok ellen is olyan magabiztosan játszani, ahogy azt tettük a korábbi meccseinken, elsősorban ebben kell javulnunk. Azt gondolom, vállalható, hogy az NKA Pécs otthonában nem sikerült nyernünk. Megyünk tovább, szeretnénk fejlődni, és persze el akarjuk érni a céljainkat. Sok sikert kívánunk az NKA Pécsnek!

Az NKA Pécs a sérült Meszlényi helyén Kazyval kezdett, a MAFC-nál Maly és Csapai került be a kezdőcsapatba Biber és Misek helyett. Egy második esélyből szerzett Csapai-dupla volt az első kosár, erre Meleg felelt öt ponttal, majd Kazy is betalált kintről (8-2). Csapai vezérletével zárkóztunk, Tóth dobott ziccert egy szerzett labdából, majd gólpasszt adott 9-esünknek: 10-10-nél egyenlítettünk. Lados négy büntetőt, Buzás egy triplát küldött a helyére, majd egy elkerülhető 2+2-es akcióval növelte előnyét a Pécs, de Tóth távolijával tartottuk a lépést. Hazai duplák után Misek floatere hullott a gyűrűbe, még dobhatott is egyet, Tóth harcolt ki és értékesített két büntetőt, de a negyed vége a hazaiaké volt, Scherer dudaszóra beeső közelijével alakult ki a 26-21-es állás.

Nagyszerűen indult a második negyed: Misek visszalépős kosarát Bordács büntetői követték, majd Biber tette fel faulttal együtt, gyorsan fordítottunk (26-28) – hiába voltak sokan a hazai drukkerek, ezekben a percekben a bajnoki előtt az Akadémián edzőmeccset játszó U12-es csapatunk hangjától zengett a csarnok. Sajnos ekkor megtorpantunk támadásban, 6-0-s hazai roham és vendég időkérés következett. Pintér közeli kísérletét már leszálló ágban ütötte el egy védő, Kazyt szabálytalanul sem tudtuk megállítani, Kovács is hozzátett kettőt, Buzás négy pontjával kapaszkodtunk (37-34). Rátvay lépett elő hazai részről, három akciót is kosárral fejezett be a játékrész végjátékában, Buzás és Csapai dupláival próbáltuk tartani a lépést, 45-38-as hátrányban voltunk a nagyszünetben.

Talán a vendégtábor félidei távozása volt az oka, mindenesetre nem kezdtük jól a harmadik játékrészt: Biber büntetői után Kerpel-Fronius és Kovács révén 50-40-nél a találkozón először volt kétszámjegyű a különbség. Buzás harmadik hárompontosával visszaállt a félidei differencia, ám ezt követően vendég szempontból borzalmas szakasz következett: perceken át nem találtunk a gyűrűbe, miközben védekezésben sem tanúsítottunk sok ellenállást a lendületbe jövő akadémistákkal szemben – zsinórban 23 pontot szereztek a pécsiek, amellyel kerek harminc pontos fórba kerültek (73-43). Bordács büntetője törte meg a gólcsendünket, de tovább nyílt az olló, végül Polgárdy kettesével és Tóth hármasával zárult a szakasz, 81-51 állt a táblán.

Polgárdy és Benke dobópárbaja vezette fel a negyedik etapot, majd Pintér és Buzás is betalált. Bősze, Komma és Maly is megszerezte első pontjait a találkozón, mindent megtettek a különbség csökkentése érdekében a fiatalok, Pintér trojkájával 91-71-re jöttünk fel egy 8-0-s miniszakasznak köszönhetően. A végjáték ismét inkább a hazaiaké volt, az akadémistáknál megszerezte első kosarát a felnőttmezőnyben Merkl, kevéssel a vége előtt Kármán tett vissza egy lecsorgó labdát, ezzel a pécsiek száz fölé kerültek, több kosár már nem született, 101-74 arányban kaptunk ki az NKA Pécs otthonában. A mérkőzés visszanézhető az alábbi linken: https://youtu.be/qdZlKxJYHHs .

Bár a meccs nagyobb részében pariban volt, végül súlyos vereséggel távozott a bajnokesélyes NKA Pécs otthonából felnőttcsapatunk. A narancssárga-feketék az első perctől kezdve uralták a festéket, s nem csupán hatástalanították, de ellenünk fordították egyik fontos fegyverünket, a második esélyből szerzett kosarakat, a 44-18-as lepattanóarány sajnos hűen tükrözi a palánk alatti erőviszonyokat. Többször próbálkoztunk távolról, mint közelről, de a pécsiek mindenhonnan jobb százalékkal tüzeltek – ez az ő napjuk volt, magukhoz képest is remekül játszva javították a debreceni botlást. Rengeteg volt az eladott labda (29-25), gólpasszok terén sokkal hatékonyabb volt a Mavrenszki-legénység (26-13). Nem jött igazán kiemelkedő egyéni teljesítmény csapatunkból, Buzás volt a legeredményesebb. Öt győzelem mellett ez volt a harmadik veresége Lakits András csapatának, amely a tabella 5. helyén áll. Javítási lehetőség jövő szombaton 17:30, hazai pályán, a MAFC Kosársuli jubileumi ünnepségének zárásaként a TF-BP ellen.

Hajrá, MAFC!

Fotó: NKA Pécs/MKOSZ