MAFC-PVSK dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 11. forduló

MAFC – Pécsi VSK-Veolia 82-72 (22-19, 19-25, 21-15, 20-13)

MAFC: Tóth 30/12, Buzás 6, Misek 7, Biber 2, Bordács 13 (+15 lepattanó). Cs: Pintér 9/3, Csapai 5, Polgárdy 10/3.

PVSK: Halász 13/3, Harler 16/3, Molnár -, Juhos 5, Horti 8. Cs: Bíró O. 16/12, Tóth 10, Antóni 4, Németh -, Bíró -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez. Iszonyatos fontos győzelmet arattunk. Nagyon büszke vagyok rájuk. Nagyon jól működött minden, amit elterveztünk és egy-egy hibától eltekintve, mindent az elképzelések szerint valósítottak meg a második félidőben. A védekezésünk extra volt. Az, hogy a mezőny legjobb támadó csapatát, akik száz pontot átlagolnak mérkőzésenként, tudtuk hetven pont körül tartani, azt gondolom, hogy az volt, ami ma meghozta a győzelmet. De ez csak akkor ér valamit, ha a következő meccseket is tudjuk hozni és akkor elérhetjük a céljainkat.

Juhász Olivér: Először is gratulálok a MAFC-nak. Sokkal többet tettek meg ezért a győzelemért, mint mi. Sajnos nem sokat valósítottunk meg abból, amit a héten gyakoroltunk, amihez társult egy viszonylag rossz dobóforma. Teljesen megérdemelten kaptunk ki. Megyünk tovább és megpróbáljuk kijavítani a hibáinkat.

A Piros-csoport 11. fordulójában a bajnokesélyes PVSK-Veoliát látta vendégül a MAFC. Jól mutatja a két csapat erősségét, rutinját, hogy a tíz kezdőjátékos közül a két U20-ast és a pécsiek légiósát leszámítva mindenki játszott már A-csoportos mérkőzést, de a vendégeknél a cserék közt is volt korábbi válogatott, bajnok és kupagyőztes játékos. Harler triplájával indult a találkozó, Biber büntetőivel kezdte a pontgyártást a MAFC, majd Juhos talált be közelről (2-5). Tóth Péter szerzett zsinórban öt pontot, Bordács is elkapta a fonalat, miközben helyén volt a védekezésünk is, 12-7-nél időt kértek a vendégek. Használt az eligazítás, Buzás kosara után Halász vezérletével 7-0-t futott és egyenlített a Vasút (14-14). Bíró Olivér távolijával a vezetést is visszavették a feketemezesek, de Pintér is beszórt egy hármast, majd még kettőt hozzátett, 22-19-cel zárult a negyed.

A kisszünet után Polgárdy küzdött nagyot a pécsi palánk alatt, 2+1 lett a jutalma, Csapai is megszerezte első kosarát (27-21). Szigorított védekezésén a bajnokaspiráns, ezzel sikerült megzavarniuk addig jól működő játékunkat, percekig nem találtunk be, miközben elkerülhető kosarakat kaptunk, nagyon kellett 27-30-nál Tóth hárompontosa. Küzdelmes időszak következett, sok volt a hiba, a baranyaiaknál Bíró Olivér, nálunk Bordács vitte a vállán a csapatot, Tóth Norbert duplájával már 35-40-re vezettek a vendégek. Pintér dobott szép középtávolit, Csapai faulttal együtt tette föl a labdát, a plusz egy viszont kimaradt. Technikait kaptunk, de Tóth egyenlített, majd néhány másodperccel a félidő vége előtt labdát is szereztünk. Ekkor azonban támadóhibát vétett 11-esünk, Bíró egy újabb technikai miatt dobhatott, ráadásul a dudaszóra a másik Tóth, Norbert ziccere is beesett – ezzel együtt közel voltunk ellenfelünkhöz egy félidő játék után (41-44).

Horti duplájával kezdődött a harmadik negyed, Polgárdy emelt be egy hármast válaszul, Juhos könnyű kosara után pedig ismét 3-asunk volt eredményes (46-48). Ezúttal a pécsiek kaptak technikait, Tóth kihagyta a büntetőt, de egy ziccerrel egyenlített. Az ellentámadásból Bíró Olivér dobott triplát, Tóth Norbertet faulttal sem tudtuk megállítani, de a mi Tóthunk is növelte pontjainak számát (50-53). Harler válaszolt azonnal, de rövid időn belül kétszer is könnyű kosárral büntettünk egy eladott labdát, Polgárdy és Bordács révén egyre zárkóztunk, Tóth hárompontosa pedig már 57-55-ös MAFC-előnyt jelentett. Harler egyenlített, ám egyre feszültebbé váltak a fehér-feketék, akik Bíró Levente révén a technikaik számában is egalizáltak, akcióból viszont már csak Tóth és Buzás talált be a kisszünetig, 62-59 állt a táblán három negyed után.

Sok nagy csatát megélt bedobónk, Misek dobott fontos kosarat, Tóth Norbert is így tett, de a mieink voltak élesebbek, Bordács ziccerből, csapatkapitányunk középtávolról volt eredményes (68-62). A hajrára mindkét szurkolótábor hangja megjött, legtapasztaltabb játékosunk, Tóth öt pontja után viszont már csak a hazai tábort lehetett hallani, ekkor már csak egy karnyújtásnyira voltunk a bravúrtól (73-63). Hamar bónuszba kerültek a csapatok, a büntetőzésről szóltak a következő percek, Misek biztos kézzel értékesített egypontosaival már 82-67 volt az állás, eldőlt a mérkőzés. Még próbált zárkózni, de végül tízen belülre sem került a Pécs, Lakits András felnőtt edzői pályafutása legnagyobb bravúrját elérve 82-72-es győzelemre vezette csapatát a találkozó előtt listavezető PVSK ellen.

Minden játékelemben felvettük a versenyt a mezőny magasan leghatékonyabban támadó együttese ellen. Egy pécsi sem tudta igazán megszórni magát, miközben Tóth Péter egyik legjobb mérkőzését játszotta MAFC-mezben, Bordács pedig kevésbé látványosan, de elképesztő hatékonysággal vette fel a harcot a festékben a korábbi válogatott centerekkel felálló Párducokkal, a lepattanócsatát is sikerült megnyerni. Nyolcemberes aktív rotációnkból mindenki szerzett pontot, mi tartottuk a legkevesebb dobott ponton a pécsieket eddigi ellenfeleik közül – ez élcsapathoz méltó teljesítmény volt. Mérlegünk immár 8-3, továbbra is a 4. helyen állunk, minden mérkőzést figyelembe véve, és hazai pályán is hárommeccses veretlenségi sorozatnál járunk – előbbit már pénteken, a Cegléd otthonában hosszabbra nyújthatjuk.

Hajrá, MAFC!