Csapatbemutató sorozatunk harmadik , utolsó része hat játékosról és új másodedzőnkről szól. Buzás Bence jó teljesítményt nyújtott első MAFC-os szezonjában, így a felek a közös folytatás mellett döntöttek. Bár klubhűségüket ismerve aligha meglepetés szurkolóink számára, ám nem kevésbé jó hír, hogy három saját nevelésű kosarasunk, a csapatkapitány Misek Levente, a fiatalposzton meghatározó Pintér Dávid és az immár ötödik éve felnőtt kerettag Herló György is szerződést hosszabbított. Játékoskeretünk két saját nevelésű tehetséggel, Viola Dáviddal és Molnár Tamással, szakmai stábunk pedig egy fiatal másodedzővel, a MAFC Akadémián pallérozódó Buksza Péterrel lett teljes. Lewis Chester viszont sajnos nem épült fel térdsérüléséből, és bejelentette visszavonulását.

Huszonharmadik MAFC-os szezonjára készül Misek Levente. Az 1993-as születésű, 194 centis bedobó hétéves korában ismerkedett meg a kosárlabda alapjaival Újbudán, és azóta is hűséges maradt nevelőegyesületéhez. Csapatkapitányunk az előző idény bajnoki alapszakasza során 6,9 pontot, 1,5 lepattanót, 2,5 kiharcolt faultot és 1,4 gólpasszt átlagolt, míg a rájátszásban mérkőzésenként 5,2 pontot szerzett, és kétszer is nyerőember volt: a Jászberény elleni párharc első felvonásán 19, míg a mindent eldöntő csatában 17 egységet dobva vállalt oroszlánrészt a győzelem megszerzésében. Tóth Péter távozásával Levi lett a keret legrutinosabb tagja, aki megszámlálhatatlan rangadón viselte már a piros-fekete mezt az NB I mindkét osztályában – a B csoportos bajnoki cím viszont még hiányzik a gyűjteményéből. „Úgy látom, hogy az egyesületnél mindenki nagyon izgatottan és felkészülten várja a következő évadot. Az én sorsom csak az alapozás előtti pár napban dőlt el, mert komoly logisztikát jelentett az edzések összehangolása a magánéletemmel. A 23. évemet kezdem a klubnál és 30 évesen úgy éreztem, hogy még nem szeretnék elszakadni ettől a közösségtől. Számomra az első es legfontosabb, hogy nyerjünk, és elérjük a célunkat a szezon végén. Bármilyen szerepet is szánjanak nekem idén, szeretnék egy biztos pont lenni, akire továbbra is mindig lehet számítani!” – nyilatkozta 10-esünk.

A védelem vezére, Buzás Bence is marad Újbudán. Az 1997-es születésű, 190 centi magas mezőnyember a TF színeiben mutatkozott be a felnőttek között, a sárga-kékekkel megnyerte a Piros-csoportot és debütált az élvonalban is. Később a még A-csoportos Jászberényt, majd a BKG-t erősítette, tavaly nyáron érkezett klubunkhoz. Új igazolás létére hamar bejátszotta magát a kezdőötősbe, meccsenként 11,2 pontot, 3,2 lepattanót, 3,8 kiharcolt faultot és 2,6 gólpasszt (13,9 VAL) jegyzett a reguláris szezonban. Legjobb mérkőzését mégis a rájátszásra tartogatta: a JKSE elleni negyeddöntő nyitányán 34 ponttal, 5 labdaszerzéssel vezette győzelemre a mieinket – tíz playoff-meccsünk során összesen hússzor csente el a labdát az ellenféltől, 2-es átlaga a 2. legmagasabb a teljes mezőnyben ebben a mutatóban. 7-es számú játékosunk sokoldalú, védekezésben és kinti dobások terén is kiemelkedő, irányítóink távozásával a tavalyinál is nagyobb felelősség hárulhat rá. “Idén egy kiegyensúlyozottabb bajnokságra számítok, nagyon hasonlóak az erőviszonyok. A tavalyi keret gerince megmaradt, ami mindenképpen előny a számunkra. A légkörre idén sem nem lehet panasz. Fiatal csapatunk van, tele lendülettel és energiával. A fakultatív júliusi alapozást nem számítva is héthetes felkészülés áll mögöttünk. Bízom benne, hogy sikerült mindent összehangolni és ennek eredménye látható lesz a pályán is” – bizakodik az alacsonybedobó.

Pintér Dávid személyében meghatározó U20-as kisembert sikerült megtartanunk. A 2004-es születésű, 183 centi magas hátvéd a MAFC Kosársuli növendékeként 2021-ben kapott lehetőséget először a felnőttek közt, az elmúlt évadban pedig már alapember volt fiatalposzton. A reguláris szezonban 7,1 pontot, 1,8 lepattanót, 1,7 kiharcolt faultot és 2,5 gólpasszt átlagolt, távoli kísérleteit 39%-os pontossággal értékesítette, a Jászberény elleni negyeddöntő sorsdöntő, 5. összecsapásán 12 ponttal járult hozzá a továbbjutás kiharcolásához. Pintér még két évig megfelel a fiatalszabály kívánalmainak, de reményeink szerint már idén is a bajnokság egyik kiemelkedő U20-asa lesz. „Nagyon várom az új szezont, ahogy a csapatból szerintem mindenki, motivációnak nincs hiánya senkinél. Én nyáron nagyon sokat edzettem Danival, hogy fizikális téren előrébb lépjek. Célként a feljutást fogalmaztuk meg, ami nem lesz egyszerű, de bízom benne, hogy kemény munkával elérjük” – szögezte le 24-esünk.

Herló György felnőtt játékosként is marad a MAFC-nál. A 2002-es születésű, 192 cm-es korábbi UP-válogatott, kadettként országos bajnoki ezüstérmet nyerő tehetségnek a tavaly áprilisi, debreceni U20-as nyolcas döntő volt az utolsó utánpótlás-megmérettetése, immár felnőttként kell kiharcolni a helyét a csapatban. Az előző kiírásban 19 bajnokin kapott lehetőséget, az alapszakaszban 1,3 pontot átlagolt, a negyeddöntőben, az elődöntőben és a bronzcsatában is pályára lépett. „Nagyon örülök, hogy már az ötödik szezonomat kezdhetem a felnőttcsapatban. Jó hangulatban kezdtük meg a felkészülést,olyan emberek érkeztek, akik abszolút beleillenek a MAFC-os légkörbe. Szerintem egész mély kerettel tudunk dolgozni idén is, én is bízom benne, hogy elérjük célunkat, a feljutást” – csatlakozott az előtte szólókhoz a bedobó, akit mostantól a 6-os mezben láthatnak majd szurkolóink.

Tavalyi országos 6. helyezett kadett együttesünk két vezére, Viola Dávid és Molnár Tamás is a felnőttekkel készült az előszezonban.

A 2007-es születésű Viola Dávidra 1-2-es poszton számított Károly Máté a tavalyi kadett bajnokságban, ahol 13,4 pontot, 8 lepattanót, 5,4 kiharcolt faultot és 3,3 gólpasszt átlagolt. „Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon egy ennyire jó, segítőkész társaság tagja lehetek. Mindenkin látszik, hogy motiváltan dolgozik és tűkön ülve várja a szezonkezdést. Úgy érzem, hogy a nagyon jól összeállított csapatszerkezetnek köszönhetően abszolút megvan az esélyünk a feljutásra” – nyilatkozta új 8-asunk.

Molnár Tamás szintén a 2007-es korosztály képviselője, 2-3-as poszton bevethető és 18,4 pontot, 3,9 lepattanót, 3 kiharcolt faultot és 2 gólpasszt tett a közösbe korosztályos együttesében az előző évadban. A 18-as számú mez új tulajdonosának nagyon sokat jelent, hogy helyet kapott Lakits András gárdájában. „Életem leghosszabb felkészülési időszakán vagyok túl, július óta naponta két edzéssel keszülünk az idei bajnokságra. Én személy szerint óriási motivációval vágok neki az idei szezonnak. Már kiskorom óta arra készülök, hogy a felnőttcsapat tagja legyek, mindent megfogok tenni a kitűzott célok elérése érdekében, még ha én vagyok is a keret legfiatalabb tagja. Büszke vagyok rá, hogy MAFC-os vagyok. Hajrá MAFC!!!”

Végül, de nem utolsósorban Buksza Péter csatlakozott feljutásért küzdő együttesünkhöz, aki az előttünk álló idényben másodedzőként fogja segíteni Lakits András munkáját. A 22 esztendős szakember játékosként a BDSE-nél, Újpesten és a TFSÉ-nél is megfordult, edzői pályafutását pedig három évvel ezelőtt kezdte meg a MAFC Kosársulinál. Tavaly akadémiánk gyerekcsapatánál dolgozott, a 2023/24-es kiírásban NB I-es megbízása mellett marad a 2011-es évjárattal is, amely immár serdülő B-ként szerepel. „A nyár folyamán Peti és Bandi megkeresett, hogy érdekelne-e a másodedzői állás a felnőtteknél. Gondolkodás nélkül igent mondtam nekik, mivel szerintem ez egy remek lehetőség a tanulásom és fejlődésem szempontjából. Igyekszem a csapatot, illetve Bandit a lehető legtöbb módon segíteni, időről időre egyre több feladatom van, ez leginkább a játékosmegfigyelésben, az edzéseken való javításban, illetve bizonyos edzésblokkok megtartásában nyilvánul meg. Remek a légkör a csapaton belül, a srácok nagyon befogadóak voltak, motiváltan várjuk az előttünk álló időszakot. Azt remélem, hogy az idény végén elérjük a felkészülés elején kitűzőtt céljainkat, egy erős, sikerekben gazdag szezonnal körülölelve” – osztotta meg várakozásait a szurkolókkal szakmai stábunk legújabb tagja.

Reményeikkel ellentétetben sajnos mégsem lesz csapatunk tagja Lewis Chester. Bár a januárban érkező irányító és klubunk vezetése is elkötelezett volt a közös folytatás mellett, Cheti térdsérülése ismét kiújult, ezért a kiváló játékmester a visszavonulás mellett döntött – sok sikert kívánunk neki a civil életben!

Vezetőedzőnk mindenkinek látja a helyét, szerepét a rendszerben.

„Tóth Peti távozásával egyértelműen felértékelődik kapitányunk rutinjának értéke. Levi lesz az egyetlen 30 feletti játékosunk így aztán nagy szükségünk van tapasztalatára, amit a 22 (!)MAFC-ban eltöltött éve alatt szerzett. Sokszor bizonyította, már hogy nehéz helyzetben bármikor vezérré tud előlépni, bízom benne hogy a fiatalabbak sokat tudnak tőle tanulni.

Bence második szezonját kezdi nálunk, azt gondolom, hogy kérdés nélkül ő a mezőny egyik legjobb védője, így továbbra is a védekezés motorjaként számítunk rá. Emellett kiváló dobó, többször is a gárda élére állt támadásban, bízom benne, hogy stabil teljesítményt tud nyújtani majd hétről hétre ezen a téren is és egy mindig biztos pont lesz a játékunkban.

Pinyó az ékes bizonyítéka annak, hogy konzisztens, kemény munkával mekkora eredményeket lehet elérni. A nyarat végigdolgozva abszolút felnőtt fizikálisan is a felnőtt B-csoportos mezőnyhöz. Kiváló védő és az egyik legjobb triplázónk, tavaly többször nyerőemberré lépett elő, őszintén hiszem, hogy a befektetett munkája idén is megtérül, szintet lép a játéka és még többször fog kulcsszerepet vállalni egy-egy mérkőzés megnyerésében.

Gyuri a fiatalszabályból kiöregedve nincs könnyű helyzetben, sajnos az alapozás nagy részét is kihagyta sérülés miatt. De már elkezdhette az edzéseket és bízom benne, hogy amint utoléri magát, már teljes értékű  felnőtt játékosként számíthatunk rá, szeretnénk épiteni őt tovább és kihasználni védőmunkáját, valamint kinti dobásait amikben nagy hasznára lehet a csapatnak.

Tomi és Dávid esetében ugyanaz a helyzet. Szerettem volna bővebb kerettel dolgozni az edzéseken, de mindenképpen olyan fiatalokkal, akiket hosszú távon tudunk épiteni, hogy az évek óta velem dolgozó 2004-es korosztály után is legyenek MAFC-osok, akik fel tudnak lépni a felnőtt csapatba. Emiatt döntöttünk úgy, hogy két olyan játékost szeretnénk felhozni, akik még most is az utánpótlásban játszanak, de látunk bennük perspektívát a jövőre nézve. Így esett a választás arra a két 2007-es tehetségre, akik nemcsak szép eredményt értek a kadett bajnokságban, de ott vezérszerepük is volt, munkájukkal vagy teljesítményükkel kiérdemelték, hogy feljebb lépjenek. Természetesen sok  tanulnivalójuk van még, de így pár hét után mondhatom, hogy jó döntésnek bizonyult, hogy mellettük döntöttünk, szépen helytállnak!

Peti az alapozás közben csatlakozott hozzánk, de napról napra egyre szervesebb része a csapatnak. Fiatal, ambíciózus edző, így aztán tökéletesen illik a stábunkba. Korábbi segítőm, Besenyői Andrea is csak pozitívat tudott róla mondani, így sikerült egy olyan megoldást összehozni, ami nem ütközik az akadémiai teendőivel. Idővel egyre több feladatot szánok neki a mindennapi életünkben és munkánkban, sokat és gyorsan tanul, nagyon bízom benne, hogy vele hosszú távon megtaláltuk a hiányzó láncszemünket az edzői stábunkba.”

Az Újbuda MAFC szeptember 22-én, pénteken kezdi a bajnokságot, a Piros-csoport alapszakaszának 1. fordulójában az újonc MEAFC-Miskolc otthonában lépnek pályára a mieink 17:30-as kezdettel.