MAFC-Óbuda dobók, nyilatkozatok, összefoglaló

NB I/B, Piros-csoport, 7. forduló

MAFC – Óbudai Kaszások 92-69 (30-12, 22-13, 23-28, 17-16)

MAFC: Buzás 11/9, Tóth 13, Bordács 15 (+13 lepattanó), Biber 6, Misek 7/3. Cs: Komma 5, Pintér 3/3, Matejovics 2, Bősze 2, Herló 4, Csapai 18/6, Polgárdy 6/6.

Óbuda: Armaghani 14 (+10 lepattanó), Boros 11/6, Ormai 6, Farkas 13/3, Lőrincze -. Cs: Bartos 10, Varsányi 9/9, Bodnár 6, Korompay -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, olyan energiákkal játszottunk, amilyenekkel szeretnénk és amilyenekkel korábban már játszottunk. Elnézést kérek a múlt heti teljesítményünkért mindenkitől, úgy érzem, hogy szépen lassan visszatalálunk az utunkra. Örülök, hogy magabiztosan tudtunk győzni, még akkor is, ha tudjuk, hogy rengeteg hiányzója volt az ellenfélnek – nekik jobbulást kívánunk. Nagyon-nagyon nehéz mérkőzés vár ránk vasárnap idegenben, próbálunk megfelelően felkészülni rá, nem feltett kézzel szeretnénk Pécsre érkezni.

Takács Máté: Fordulók óta nem győzöm hangsúlyozni, hogy kulcsjátékosok hiányoznak a keretből, de a mai teljesítményre ez sem lehet kifogás. Sajnos az első negyedben teljesen megadtuk magunkat a jól felkészült, fizikális MAFC-nak, 30 pontot kaptunk, ennyit terveink szerint egy félidő alatt kellett volna. A mai teljesítmény közelít egy U16-os csapat szintjéhez, ijedt játékosokként rohangáltunk fel-alá a pályán. A második félidőre összeszedtük magunkat, voltak nagyon jó momentumok, amik megmutatták a csapat erejét, sajnos ez kevés volt ma. Nincs kifogás erre a teljesítményre, az egészséges játékosokat fel kell hozni arra a szintre, hogy amikor teljes lesz a keret, új erőbedobással tudjunk bizonyítani a közönségnek és magunknak is.

Két vereség után mindenképpen győzni szeretett volna felnőttcsapatunk az Óbuda elleni budai rangadón. Csapait Biber, Pintért Misek váltotta kezdő ötösünkben, vendég részről sem a kezdőcsapat, sem a bevethető játékosok névsora nem változott: Czura, Tichov és a meccskeretbe nevezett Láncos sem állt Takács Máté rendelkezésére. Farkas középtávolija volt a meccs első kosara, Biber jó ütemű átadásából Bordács kezdte meg a pontgyártást a mi oldalunkon egy zsákolással, majd Misek és Biber is villant közelről. Farkas újabb találata után a saját palánkunk alatt adtuk el a labdát, büntettek is a vendégek, Bordács ziccerére büntetőkkel feleltek a vendégek (8-8). Az első percek idegesebb játéka után magunkra találtunk, rövid időn belül háromszor is második esélyből szereztek kosarat a mieink, 16-8-nál jött a vendég időkérés. Ez sem törte meg a lendületünket, Polgárdy triplájával már kétszámjegyű volt az előny, Bordács szorgosan termelte a pontokat, a negyed befejezése pedig különösen tetszetősre sikerült: a betörő Pintér forintos labdáját Csapai bombázta a gyűrűbe távolról az utolsó másodpercben – egy 22-4-es futással már az első játékrészben megalapoztuk a sikert (30-12).

A kisszünet után Biber ziccerével és Csapai újabb trojkájával a húszat is átlépte a különbség, Boros bravúros távolijával, majd két közelivel zárkóztak a vendégek (35-19). Továbbra is centereink húzták a csapat szekerét, de Tóth is beemelt egy floatert, majd Buzás dobott triplát, miközben a védekezésünk is megfelelő volt, a vendégek pontjak többnyire büntetőből estek. Tóth dobott könnyű kosarat szerzett labdából, Buzás időkérés után, szép akció végén verte be ismét kintről, a félidei eredmény Boros szabaddobásával alakult ki (52-25).

Csapai vezérletével 6-0-lal kezdtük a második félidőt, a túloldalon Farkas kapta el a fonalat, de Buzás és Pintér is távolról volt eredményes, 64-30-nál úgy tűnt, ez lehet eddigi legfölényesebb bajnoki győzelmünk a szezonban. Ekkora kissé könnyelművé vált a játékunk, egy Varsányi-triplákra épített 10-2-es rohammal büntetett is az Óbuda. Matejovics büntetőivel mozdultunk el a holtpontról, Tóthot szabálytalanul sem tudták megállítani a vendégek, a túloldalon két ex-MAFC-os, Armaghani és Bartos állt csapata élére, előbbi dobta a negyed utolsó kosarát, amellyel 75-53-ra módosult az állás.

A záró tíz percre megfiatalított ötössel álltunk fel, Komme centerből, Herló büntetőből, Polgárdy a periméterről kínálta meg a vendégek gyűrűjét. Misek pontjaival visszaállt a közte harminc, a túloldalon is két U20-as, Bodnár és Ormai voltak eredményesek. A folytatásban megrázták magukat a Kaszások, Armaghani, Farkas és Bartos találataival igyekeztek kozmetikázni az eredményen, míg a fiatal MAFC-osok főleg egyesével gyűjtögették pontjaikat, de zsákolást és blokkot is láthatott a közönség a hazaiaktól. A végeredményt Bősze állította be a büntetővonalról: 92-69.

Két vereséget magabiztos játékkal tértek vissza a győztes útra a mieink. Az óbudaiak ebben az összeállításukban is túlórára kényszerítették a DEAC-ot, így nem volt magától értetődő a sima győzelmünk. Támadásban szépen járt a labda, aminek 26 gólpassz az eredménye, uraltuk a lepattanócsatát (51-40) és kintről is elfogadhatóan, 30%-kal tüzeltünk, miközben a védekezéssel sem volt gond. A szezonban először sikerült pontot szereznie mind a tizenkét nevezett játékosunknak. Ez volt az ötödik győzelmünk, amellyel a tabella 4. helyére jöttünk fel. Folytatás vasárnap, a 6-1-gyel álló, bivalyerős NKA Pécs otthonában.

Hajrá, MAFC!

Fotó: Tökölyi Csaba