Zsinórban 15. bajnoki győzelméért száll harcba vasárnap 16 órától Lakits András legénysége a Cívisvárosban a Piros-csoport alapszakaszának 20. fordulójában. A DEAC fiataljai jelenleg csupán a 11. helyen állnak 6-12-es mérleggel, de az előző kiírásban éppen ők vették el a veretlenségünket az Oláh Gábor utcában, várhatóan most sem fogják könnyen adni a két pontot.

A legemlékezetesebb mérkőzéseinket még az élvonalban játszottuk a Debreceni Egyetem csapatával: a 2017/18-as kiírásban a MAFC egyik közvetlen riválisa volt az újonc hajdúsági gárda, a négy egymás elleni összecsapásból csak az alapszakasz idegenbeli fellépésén tudtunk nyerni, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nekünk kellett búcsúznunk az A-csoporttól a szezon végén. A fehér-feketék fiókcsapatával háromszor találkoztunk idáig, az említett 2022-es debreceni bajnokin Várszegi büntetőivel fordítottak a hazaiak a végjátékban (59-58), de azóta kétszer viszonylag simán győztük le őket a Gabányiban, előbb 72-57-re, majd tavaly novemberben 94-72 arányban.

Nyáron kissé átalakult a fehér-feketék fiókcsapata, amely újoncként az előkelő 6. helyen végzett: Berényi Sándort Kádár Tamás váltotta a vezetőedzői pozícióban, a játékoskeretből pedig távozott többek között a csapatkapitány Balázsi Soma és a fiatalszabályból kiöregedő magasember, Gáspár Mátyás. Ezzel együtt is erős maradt a debreceniek játékosállománya, ám a szakmai stáb dolgát nagyban megnehezíti, hogy fordulóról fordulóra változik a rendelkezésre állók névsora, és nem csupán azért, mert a vezetőség a felnőttcsapat szereplését helyezi előtérbe, Kenéz Csaba régóta bajlódik sérüléssel, Ságodi Róbert műtéten esett át a közelmúltban. A válogatott szünet viszont kapóra jöhet aktuális ellenfelünknek, hiszen így legjobb U23-asaiknak elég egy meccset játszaniuk a hétvégén – a csütörtöki, soproni élvonalbeli bajnokin Hőgye Patrik és Neuwirth Bence szerepelt fiatalposzton a vendégeknél, akik hiába vezettek már 12 ponttal is, a végjátékot az SKC bírta jobban (69-64).

A hajdúsági fiatalok játékát továbbra is kőkemény védekezés és felállt védelem ellen türelmesen végigjátszott támadások jellemzik, a piros-csoportos együttesek közül az ő meccseiken születik a legkevesebb kosár. A Ságodi-Kenéz kettős hiányában a Várszegi-Neuwirth-Hőgye külső sor szerzi a pontjaik jelentős részét, magasposzton Czermann Patrik kirobbanthatatlan a kezdőötösből. A hajdúságiak eredménysorát elnézve szembetűnő, hogy akkor voltak győzelmi esélyeik, amikor jól működött a védekezésük – legutóbbi hazai találkozójukon például három dobásuk is volt az egyenlítésért az utolsó percben a BKG ellen (68-73), múlt vasárnap viszont átrohant rajtuk a Fót (107-77).

A Cegléd elleni meccs egyik legjobbja, Pápai Máté szerint összeszedett játékra lesz szükség Debrecenben. „Mindösszesen 3 idegenbeli mérkőzésünk maradt az alapszakasz hátralévő részében, mindegyik kulcsfontossággal bír. Így vasárnap is 100%-os figyelemmel és erőbedobással kell játszanunk, hogy tovább tudjuk gyarapítani győzelmi sorozatunkat.”

Ahogy centerünk is utalt rá, nem igazán fér bele a hiba a Lakits-tanítványoknak a papíron „kötelező” mérkőzéseken, hiszen többek között az idén veretlen Nyíregyháza és az alapszakaszelsőségért zajló versenyben legkomolyabb ellenfelünk, a PVSK otthonában is jelenésük van még a reguláris szezonban. Vasárnap tehát újra győzni kell, aki nem lesz ott az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok lelátóin, az a hazaiak jóvoltából az alábbi linken követheti majd a találkozót: https://www.youtube.com/live/vvZ7NZfOrzw?si=mMl7lVbpv9EAx8OM .