Nem tudta legjobb játékát hozni a szezon eddigi legfontosabb meccsén az Újbuda MAFC, elvette a pályaelőnyünket a Nyíregyháza. Lakits András együttese már az első negyedben hátrányba került, a folytatásban óriásit küzdöttek a fiúk, kétszer is felzárkóztak három pontra, de nem tudták utolérni a Kék Cápákat, így győzelmi kényszerben leszünk a párharc második, nyíregyházi összecsapásán.

Végre elérkezett a szezon legfontosabb része, a rájátszás: csapatunk második kiemeltként az alapszakaszt a 7. helyen záró Hübner Nyíregyháza BS-sel került össze az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntőben. Szépen megtelt az oldallelátó a kezdésre, utánpótláscsapataink jóvoltából remek volt a hangulat a feldobástól kezdve, de nyíregyházi kötődésűek is érkeztek a Gabányiba. Archibald középtávolijával indult a mérkőzés, Bordács könnyű kosarat dobott. Sajnos nem sokáig tartott a kezdeti MAFC-lendület, a következő négy pontot Bonifert szerezte. Légiósunk villanásaival próbáltunk előnyt szerezni, de rendre válaszolni tudtak a kékmezesek, öt perc játék után 10-10 állt a táblán. Bus üres hármasával a vezetést is átvették a vendégek – be kell vallani, indiszponáltan kezdtük a szezon eddigi legfontosabb mérkőzését, de tengerentúli hátvédünknek köszönhetően nem engedtük ellépni az ellenfelet, első 15 pontunkból 11-et Archibald szerzett. A többiek sajnos továbbra sem voltak elég élesek, Ervin vezérletével ellépett hattal a Nyíregyháza (15-21). Ekkor végre megváltozott valami, elkezdtünk elöl-hátul nagyobb energiával játszani, Bordács közelijével ki is egyenlítettünk, de Végső a dudaszóra beszórt egy hármast (23-26).

Polgárdy közelijére Bus felelt kintről, aztán Glatz is beköszönt a periméterről – az első nyolc nyíregyházi távoli kísérletből négy behullott, időt kellett kérnie Lakitsnak (25-32). Sajnos ez sem használt, borzasztó pontatlanul kosárlabdáztak a mieink, Ervin második esélyből bevágta az ötödik nyírségi trojkát, ezzel már tíz volt közte a 13. percben (28-38). Polgárdy Ádám vette vállára csapatunkat szép betörésekkel, de továbbra is sok volt a hiba, főleg védekezésben és büntetőzésben, így nem tudtunk közelebb jönni. Elképesztően feszült volt a találkozó, a 17. percben Merim Mehmedovics reklamálás miatt két technikaival a kiállítás sorsára jutott (39-46). Remekül tüzeltek kintről a szabolcsiak, első 11 távoli kísérletükből hét beakadt, míg a piros-feketék legtöbb akciója a büntetővonalon végződött, ám igencsak gyengén dobták az egypontosokat, a nagyszünetig kilenc hazai szabaddobás maradt ki, Bonifert begyűjtötte negyedik személyi hibáját. A félidő utolsó percében egy jó védekezés után 1-esünk könnyű góljával öt pontra csökkent a különbség, a következő támadásból irányítónk jó nyolc méterről beemelte a találkozó első újbudai hárompontosát, azonban sajnos Végsőnek még volt ideje válaszolni a sarokból, faulttal együtt. Polgárdy utolsó pillanatban, több, mint félpályáról elengedett dobása a gyűrűről jött ki, nyolcpontos hátránnyal vonulhattak pihenőre a műegyetemisták (52-60)

Kőkemény védekezéssel folytatódott az összecsapás, Nagy Simon átdobta az újbudai zónát, Polgárdy átlépte a húsz pontot, Bordács hatalmasat harcolt a palánk alatt. Archibald kíméletlenül bezsákolt egy szerzett labdát, óriási energiákat mozgósítottak saját térfelükön a piros-feketék, de elöl sajnos hiányoztak a jó befejezések (58-65). Az alapszakasz lepattanókirálya visszapöcizett egy gyűrűről lecsorgó labdát, ezzel mínusz ötre jöttünk vissza a negyed derekára, időt is kért Brugós Olivér. Ervin két jó büntetője után Buzás egészen bravúros, palánkos hármast küldött a helyére, Bonifert válaszolt közelről. Archibald is dobhatott kettőt, csak az egyik ment be, Bus kettőt is rontott a vonalról. Polgárdy ziccerével már csak három volt közte, faulttal együtt javított a nyíreségi kapitány, aztán Bonifert vert be egy távolit, Archibald rögtön válaszolt, de az utolsó szó a vendégek magasemberéé volt a negyedben (69-76). Bonifert mellett Völgyi, Szobi és Archibald is négy faulttal várta a záró felvonást.

Tarján könnyű közelije után Ervin talált be a periméterről, tizenkét pontra nőtt a Cápák előnye. Sokáig nem rezdült a háló, Archibald visszahozta tízre a mieinket, de hátul nem volt meg a kellő koncentráció, Végső hárompontosával már tizenöttel ment a Nyíregyháza szűk hét perccel a vége előtt (71-86). Polgárdy hintett villámgyorsan öt pontot, aztán légiósunk keze sült el a periméteren (79-86). Bus jelentkezett egy floaterrel, Pápai egy pontot szerzett, Bordács végigszáguldott a pályán, Bonifert érkezett egy támadólepattanóra, négy perc maradt az órán (82-90). Bus szemfüles kettesére Pintér tromfolt rá egy sarokhármassal, Bonifert nem hibázott büntetőből. Archibald egymás után kétszer ugrasztotta talpra a hazai tábort hárompontossal, Polgárdy az egyenlítésért dobhatott, de nem talált, ellentétben a betörő Völgyivel (91-96). Sajnos légiósunk is rontott kintről, első számú irányítónkra pedig ráfújták az ötödik személyi hibáját Ervin kétségbeesett kinti próbálkozásánál. Az amerikai kisember a háromból két szabaddobását értékesített, így szinte lehetetlen helyzetből, mínusz hétről kezdtük az utolsó percet. Nem is volt már visszaút számunkra, a Nyíregyháza ünnepelhetett a Gabányiban, mi pedig győzelmi kényszerbe kerültünk a folytatásra (93-101).

Bár mindent megtettek a győzelemért a mieink, megérdemelt a Kék Cápák sikere: az első félidei védekezésünk nem csupán a rájátszásban, még az alapszakaszban is kevés lett volna. Legjobb játékosunk a hatodik ember volt: szurkolótáborunk a feldobástól a záró dudaszóig folyamatosan bíztatta a pályán lévőket, rajtuk semmi nem múlt. Az idény legfájóbb veresége ez, de még nincs veszve semmi: vasárnap nyerni KELL a Continental Arénában!

NB I. B, Piros-csoport, negyeddöntő, 1. mérkőzés

Újbuda MAFC – Hübner Nyíregyháza BS 93-101 (23-26, 29-34, 17-16, 24-24)

MAFC: Polgárdy 28/6, Pintér 3/3, Archibald 35/12, Bordács 15 (+14 lepattanó), Pápai 3. Cs: Biber 6, Buzás 3/3, Katona -, Misek -, Komma -.

Nyíregyháza: Bus 20/6, Végső 6/3, Ervin 29/9 (+10 kiharcolt fault), Bonifert 15/3, Tarján 7. Cs: Glatz 9/9, Nagy S. 9/6, Völgyi 6, Szobi -.

Lakits András: Gratulálok a Nyíregyházának! 101 kapott ponttal semmit nem lehet nyerni.

dr. Mohácsi Máté: Nagyon örülök, hogy győzni tudtunk egy ilyen végletekig kiélezett mérkőzésen. Én a csapatpadról léptem előre másodedzővé Merim kiállítása után, én még talán nem is éltem át ilyet, hogy egy csapat már a második negyedben elveszíti a vezetőedzőjét. A csapat viszont akkora tartásról adott tanúbizonyságot, ami párját ritkítja, hiszen nemhogy nem engedtük magunkra a MAFC-ot, de talán még növelni is tudtuk a különbséget. A jó dobószázalék mellett az egymásért való küzdést emelném ki, a csapatkapitánytól az utolsó cseréig, aki pályára sem lépett, a masszőrtől az ügyvezetőig és a technikai személyzetig mindenki egy célért harcolt. Ennek köszönhető, hogy meg tudtuk verni a liga legjobban lepattanózó csapatát, ami magáért beszél. Végtelenül büszke vagyok a csapatomra! Az első mérkőzést mi nyertük, de ez még semmit nem jelent, a vasárnapi kétszer ilyen nehéz lesz, mert a MAFC mindent fel fog tenni egy lapra, de most már nem lehet más a célunk, mint bejutni a négybe!

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása: 1-0 a Nyíregyháza javára.