Felnőtt csapatunk a PVSK ellen elveszített elődöntő után a bronzéremért küzdhet a rájátszás utolsó fordulójában. Ellenfelünk a Vasas Akadémia lesz, budai riválisunk szintén 3-0 arányban maradt alul a döntőbe jutásért a pécsi favorittal szemben. Jól ismerik egymást a felek, szoros csata várható az egyik fél második sikeréig tartó párharcban, sokat érhet számunkra a pályaelőny – természetesen szeretnénk éremmel a nyakunkban befejezni az idényt

Az alapszakaszhoz hasonlóan a playoffot is a piros-kékek ellen zárjuk: a reguláris szezon utolsó, 26. fordulójának tétje tulajdonképpen az volt, kié lesz a pályaelőny a dobogó alsó fokáért vívott küzdelemben – 74-66-ra nyerni tudtunk a Gabányiban az akadémisták ellen, így mi várhatjuk valamivel kedvezőbb helyzetből az évad utolsó megmérettetését. A bajnokság első szakaszában 18-8-as mutatóval elért 4. hely után a piros-kékek könnyebben vették a negyeddöntő jelentette akadályt, mint a mieink: amíg mi öt meccsen harcoltuk ki a továbbjutást a Jászberénnyel szemben, ők söpréssel léptek túl a sorozatterhelés sújtotta debreceni U23-asokon. Az elődöntőben viszont a MAFC-hoz hasonlóan a pasarétiek sem tudtak mérkőzést nyerni az esélyesebb baranyai gárda, esetükben az első kiemelt NKA Pécs ellen. Ezúttal csak két siker szükséges a párharc megnyeréséhez, de az előzmények alapján könnyen elképzelhető, hogy ismét három találkozón dől el a széria…

A bronzcsata menetrendje:

  • május 17., szerda 18:00, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
  • május 20., szombat 18:30, Budapest, Sport11 Sportcentrum

Ha szükséges:

  • május 25., csütörtök 18:00, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

Nem csupán a földrajzi közelség, az elmúlt években lejátszott számos emlékezetes egymás elleni mérkőzés alapján is rangadó a párosítás, a 2018-as A-csoportból való kiesésünk óta 15 tétmeccset játszottunk a nagy múltú piros-kék klub ellen, csak a BKG-val találkoztunk többször ez idő alatt. Bár a 11-4-es mérleg jelentős MAFC-fölényről árulkodik, az összképhez hozzátartozik, hogy a Sport11-ben lejátszott öt piros-csoportos összecsapásból hármat, köztük a legutóbbit, egy tavaly decemberi bajnokit (92-82) is a hazaiak nyertek. A 2017-es, Vasas-sikerrel záruló élvonalbeli playout óta két párharcot is megnyertünk az aktuális ellenfél ellen: a ’18/19-es kiírásban a negyeddöntőben (2-0), két évvel később pedig éppen a bronzcsatában (2-1) bizonyultunk jobbnak. Az előző négy végigjátszott kiírásban három-három alkalommal jutott be a két csapat a Piros-csoport elődöntőjébe, a pasaréti-kamaraerdei alakulat a mezőnyben egyedülálló módon zsinórban harmadik alkalommal van ott a legjobb négy között, más kérdés, hogy ezen időszakban nem szereztek érmet a bajnokságban, miközben mi már a harmadik bronzunkat gyűjthetjük be öt év alatt.

Stephen Arigbabu elődeihez, Faragó Péterhez és Vangelisz Ziagkoszhoz hasonlóan a sokemberes rotáció híve, fizikális együttese a bajnokság egyik legjobb védelmével büszkélkedhet. Az akadémisták legjobb dobója az alapszakaszhoz hasonlóan a rájátszásban is a saját nevelésű center, Andrássy Géza, de kulcsembernek számít a triplaspecialista Fekete Viktor, illetve a két csapatkapitány, a távolról és a palánk alól is életveszélyes Medve Máté és a szintén ős-vasasos gólpasszkirály, Moravcsik Áron is.

„Természetesen kicsit csalódottak vagyunk, mert szerettünk volna döntőbe jutni, de a harmadik hely megszerzése továbbra is motivál minket – szögezte le Lakits András. Jól ismerjük a Vasast, azt gondolom, hogy egyik csapat sem tud már nagy újdonságot mutatni a másiknak, igyekszünk a lehető legjobban felkészülni belőlük. Kulcsszerepe lesz annak, hogy ki tudja jobban ráerőltetni a játékát az ellenfélre, nekünk magunkkal kell foglalkozni és a saját játékunkat kell játszani, ha így lesz, megnyerhetjük a párharcot. Bízom benne, hogy sokat fog számítani, hogy itthon kezdhetjük a párharcot és alapozhatjuk meg a sikerünket. Szeretnénk éremmel és jó szájízzel befejezni ezt az összességében sikeresnek mondható szezont.”

Szerdán 18 órától tehát megkezdi szezonbeli utolsó párharcát a Lakits-legénység. Bár természetesen nem akkora a tét, mintha döntőt játszanánk, egybehangzó vélemények szerint minden idők legerősebb piros-csoportos bajnokságában a bronz is nagyon szépen csillogna csak magyar játékosokból álló csapatunk nyakában. Egy MAFC-Vasas találkozó egyébként is mindig rangadó, ráadásul könnyen lehet, hogy az idény utolsó hazai mérkőzése következik a mieink számára, így minden szimpatizánsunknak a Gabányiban a helye – szurkolóink támogatására a Sport11-ben is számítunk.

Előre a bronzért! Hajrá, MAFC!