A dél-budai rivális otthonában sem lassított az Újbuda MAFC. Lakits András gárdája már az első negyedben jelentős előnyt szerzett kemény védekezésének és lendületes támadójátékának köszönhetően, a harmadikban pedig le is zárta a mérkőzést. Zsinórban 12. bajnoki sikerünkkel és a PVSK nyíregyházi vereségével feljöttünk a 2. helyre a tabellán, a jövőn héten pedig akár a vezetést is átvehetjük, de ehhez el kellene venni a Vasas hazai veretlenségét.

Minden előjel Lakits András együttese mellett szólt a Promontor utcai dél-budai derbi előtt: amíg budafoki oldalon – aligha taktikai okokból – kimaradt a kezdőcsapatból az előző fordulóban nem is játszó Varga Dániel és Moravcsik Áron, addig a műegyetemisták tizennégy tétmeccs óta veretlenül, megszokott összeállításukban álltak fel a feldobáshoz. Kiváló hangulatban kezdődött a szomszédvári rangadó, mindkét tábor hallatta a hangját, Polgárdy középtávolijára Tursics válaszolt a sarokból, de a folytatásban nem sok babér termett támadásban a budafokiaknak a szervezett újbudai zónával szemben, míg a mieink többször is átrohantak a hazaiakon. Bordács nagyot zsákolt és egy támadólepattanót is visszapöcizett, négy perc sem telt el a játékidőből, amikor időt kért Károly Máté (5-12). Ez sem használt, Pintér egy szerzett labdából könnyű kosarat dobott, Polgárdy és Bordács zsákolóversenybe kezdett, a fehérmezesek nem jutottak el jól kidolgozott helyzetig, nehéz kísérleteiket pedig sorra elhibázták. Végül Szántó törte meg a hazai gólcsendet 5-21-nél két gyors közelivel, aztán Swanson is beköszönt, de Biber kettesével és Katona két triplájával könnyedén visszavertük a felzárkózási kísérletet, a végszó viszont az amerikai légiósé volt a negyedben (15-31).

A kisszünet után sajnos gyökeresen megváltozott a játék képe, a XXII. kerületiek rendezték soraikat, a túloldalon pedig kimaradt néhány tiszta dobás, végül Pápai állította meg a budafoki rohamot 9-0-nál (24-33). Kovács Levente a padról beállva egymás után három trojkát süllyesztett el, Polgárdy is rendre jó befejezést választott, hiába próbálta meccsben tartani övéit az ex-MAFC-os Tursics, soproni kötődésű irányítónk két távolijával már 50-32-re vezettünk. A játékrész hajrája a házigazdáké volt, Varga jól szállt be a mérkőzésbe, de ezzel együtt is jelentős maradt a különbség a nagyszünetre (38-53).

Polgárdy Ádám átmentette jó dobóformáját a második félidőre, amely hárompontosával és ziccerével indult, Pintér a periméterről, Pápai a palánk alól volt eredményes (39-62). 24-esünk egy kiváló védekezést követően faulttal együtt talált be a 6,75-ön túlról, aztán egy gyűrűről felpattanó labdát pöckölt a helyére. Bordács szépen húzta be Pápai passzát, technikai lett a jutalma, amit vastapssal fogadott a vendégszektor. Horváth harcolt ki sportszerűtlen hibát, ez feltüzelte a vendéglátókat, Piukovics a dudaszóra vert be egy hármast, de Polgárdy és Katona is betalált kintről (50-75).

Kovács-Herló-Katona-Biber-Komma összetételben, mintaszerű akcióval kezdték, kiváló védőmunkával folytatták a záró felvonást a feketemezesek, három percig nem rezdült a háló, ekkor Swanson talált be. Biber ugratta ki Herlót, aki egyedül törhetett kosárra, hatalmas zsákolásával minden MAFC-ost talpra ugrasztott, Kovács kintről célzott jól. A hajrára Matejovics és Viola érkezett a mieinknél, utóbbi fel is iratkozott a dobók közé. A Károly-legénység az utolsó másodpercig küzdött, a végjátékban meg is szórta a mieinket, de magabiztos győzelmünk nem forgott veszélyben (73-91).

A mérkőzés visszanézhető a SPORT MÉDIA YouTube-csatornán: https://www.youtube.com/live/B81RzfT5LoY?si=GbrXMunC0Pf6jCJn .

A szezonban első vendégcsapatként tudtunk simán bajnokit nyerni Budafokon, a 27 gólpassz, a 14 sikeres hárompontos és a fiatalok összesen 34 pontja is nagyon jól mutat a statisztikában. Sikerünk azért is értékes, mert az eddigi listavezető PVSK hosszabbítás után alulmaradt Nyíregyházán (102-92), így a Vasas fóti vendégjátékának eredményétől függetlenül a 2. helyről várhatjuk a folytatást – jövő szombaton 18:30-tól a hazai pályán veretlen Vasas Akadémiához látogatunk. Szurkolótáborunknak köszönjük az idény eddigi legjobb idegenbeli megjelenését, a Sport11-ben még nagyobb szükségünk lesz rájuk!

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 17. forduló

Budafok – Újbuda MAFC 73-91 (15-31, 23-22, 12-22, 23-16)

Budafok: Tursics 20/12, Lucey 8/6, Siklós 3, Swanson 14, Szántó L. 8. Cs: Horváth Ár. 6, Czepanecz 5/3, Varga D. 5, Piukovics 4/3, Szontagh -.

MAFC: Polgárdy 23/12, Pintér 12/6, Buzás 2, Bordács 10, Pápai 6 (+10 lepattanó). Cs: Kovács 14/12, Katona 9/9, Biber 6, Herló 5/3, Komma 2, Matejovics 2, Viola -.

Károly Máté: Gratulálok a MAFC-nak, megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, úgy játszottak, ahogy egy bajnoki elsőségre törő csapatnak kell. Mi továbbra is sérülésekkel és betegségekkel küzdöttünk a héten, nem tudtunk teljes létszámban edzeni. Sajnos ez látszott is rajtunk, lassúak voltunk, nem tudtunk olyan sebességgel dolgozni, ahogyan azt a mérkőzés megkívánta volna. Készülünk a következő mérkőzésre, amelyik a szezon egyik legfontosabb összecsapása lesz. Remélhetőleg addigra a sérültjeink is felépülnek és mindenki egészséges lesz!

Lakits András: Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez, nagyon örülök annak, hogy végig kézben tudtuk tartani a mérkőzést és magérdemelten nyertünk. Fontos ez számunkra, mert Budafokon sok topcsapat megszenvedett, és szaladt bele majdnem egy vereségbe. Fontos volt számunkra, hogy az elejétől fogva mi irányítsuk a meccset, nem volt könnyű annak ellenére sem, hogy a hazaiaknak nagyon sok hiányzója volt, ezúton is jobbulást kívánunk nekik! A mérkőzés nagy részével elégedett vagyok, az utolsó 3-4 perccel viszont nagyon nem, a fiataloktól sokkal több kell, hogyha szeretnének odakerülni a csapatba, és kopogtatniuk kell az ajtón, hogy itt vagyunk, de ezt most nem éreztem. Bár az idén ez először fordult elő, úgyhogy azt gondolom, ez nem akkora probléma. Most egy fontos pihenő jön, mert a jövő héten fontos rangadó vár ránk, szeretnénk onnan is győztesen távozni, és még egy hellyel feljebb lépni a tabellán. A Budafoknak pedig sok sikert kívánok a folytatásban!