„Ha kicsi a tét, a kedvem sötét” – tartja a klasszikus. Az Újbuda MAFC számára jóval korábban aktuálissá vált Terence Hill mondata, mint azt reméltük: már a rájátszás második mérkőzésén győzelmi kényszerben lépnek pályára a műegyetemisták Nyíregyházán, miután a párharc első összecsapásán nyerni tudtak a Kék Cápák a Gabányiban. Arra aligha számíthatunk, hogy a kék-fehérek megkönnyítik a dolgunkat, de Lakits András tanítványai már bizonyították az alapszakaszban, hogy idegenben is képesek legyőzni bármelyik ellenfelüket.

Az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntő első meccsén, csütörtökön 101-93-as vendéggyőzelem született Újbudán, így vasárnap 17 órától a piros-feketéknek kell az „életükért küzdeniük”, míg a nyíregyháziak a párharc lezárásáért lépnek pályára saját közönségük előtt. A találkozót a hazaiak élőben közvetítik YouTube-csatornájukon, az alábbi linken: https://www.youtube.com/live/6sEO7ce1amI?feature=shared .

Bordács Soma nagyot harcolt a palánk alatt a rájátszás első mérkőzésén, egyetlen rontott mezőnykísérlet mellett 15 pontig jutott, emellett leszedett 14 lepattanót és kiosztott 6 gólpasszt, de ez is kevésnek bizonyult a győzelmünkhöz. „Mindenképpen változtatnunk kell a védekezésünkön, 101 kapott ponttal az alapszakaszban sem lehet mérkőzést nyerni, nemhogy a felsőházi rájátszásban. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, de ha valamit el akarunk még érni a szezonban, akkor nem hibazhatunk vasárnap. Szeretnénk visszahozni a párharcot a fantasztikus közönségünk elé” – nyilatkozta magasemberünk, akire a Continental Arénában is kulcsszerep hárulhat.

Bár a párharc első felvonása során az 5. percben vezettünk utoljára és az első kisszünet után már egyenlíteni sem tudtunk, az igazán kritikus a második szakasz eleje volt, amikor három pontról pillanatok alatt tízre nőtt a különbség. A folytatásban felváltva jöttek a két csapat jobb periódusai, többször feljöttünk három-négy-öt pontra, de a fordulópontokból a vendégek jöttek ki jobban. A 101 kapott pont magáért beszél, de a statisztikát átböngészve akadnak más sokatmondó adatok is.

Merim Mehmedovics együttese úgy nyerte meg 35-25-re a lepattanócsatát, amelyet a bosnyák szakember kulcsfontosságú tényezőként említett a párharc beharangozójában a BB1-en, hogy Bordács Soma egymaga szedett 14 pattanót – azaz a többiek összesen 11-et. Csak a támadólepattanókat nézve sem jobb az arány, e tekintetben 12-7-re nyertek a Cápák. Szintén fontos összetevője a nyíregyházi győzelemnek a kinti dobóteljesítmény, amíg a mieink 8/26-tal zártak távolról, de öt hárompontost is a negyedik negyedben értékesítettek, amikor már-már minden mindegy alapon tüzeltek, addig a kék-fehérek 25 periméterről leadott kísérletéből 12 behullott, ráadásul többször még a büntetővonalra is állhattak, miután távolról próbálkoztak. Apropó, büntetők: 30-ból 11 kihagyott szabaddobásunk még azzal együtt is bosszantóan sok, hogy ellenfelünk 39 szabaddobásából 14 pontatlan volt.

E három játékelemben tehát még bőven van hova javulni – szükség is lesz rá, mert Nyíregyházára a téli szünet óta nem nyerni járnak a vendégcsapatok. Idén hét ellenfélből mindössze egy tudott bajnokit nyerni a Continental Arénában: az Újbuda MAFC! Lakits András együttese március elején a debütáló Archibald vezérletével, 15 pontos hátrányból felállva, szoros végjátékban tudott 84-78 arányban diadalmaskodni a Kék Cápák otthonában. A  kék-fehérek csütörtöki kiállítása miatt nem számíthatnak vezetőedzőjükre, de ha ez idegenben, a mérkőzés közben nem törte meg őket, akkor otthon, a helyzetre felkészülten sem valószínű, hogy problémát okoz nekik, ismét szervezett, motivált, harcias, jó játékra számíthatunk tőlük. Ezzel együtt is képesek lehetünk nyerni, ha minden játékosunk átérzi a találkozó súlyát, és az első perctől az utolsóig nagy energiával, ugyanakkor okosan, a taktikát betartva és igazi CSAPATként játszik.

Szurkoljatok a helyszínen, vagy a képernyő előtt! Hajrá, MAFC!