A 2017-es élvonalbeli playoutot idézte a Piros-csoport 18. fordulójának rangadója: kiváló hangulatban, közel teltház előtt vívott egymással színvonalas, izgalmas csatát a Vasas és a MAFC. Csakhogy amíg közel hét éve nem sikerült nyernünk a Kamaraerdőn, így a párharcot is elvesztettük, ezúttal Lakits András együttese szinte végig vezetett néhány ponttal, és a végjátékot is jobban bírta – sikerült visszavágnunk az októberi vereségért, zsinórban valamennyi bajnoki riválisunkat legyőztük és vezetjük a tabellát!

Az U20-asok mérkőzése nem a terveink szerint alakult, nem volt reális esélyünk a győzelemre, de legalább az egymás elleni összevetésben ősszel szerzett 25 pont előnyből sikerült megőrizni hármat: 91-69-re nyert a Vasas. Kiváló hangulatban kezdődött a felnőttek rangadója, Polgárdy egy büntetővel és egy triplával megadta az alaphangot, de gyorsan felvették a ritmust a piros-kékek, Takács hármasával már ők vezettek (6-4). A következő percek a védekezésről szóltak, Bordács két centergóljával egyenlítettünk, majd jött egy újabb remek Polgárdy-trojka. Óriási küzdelem dúlt a pályán, Fekete kétszer is beköszönt kintről, aztán egy lerohanást fejezett be (16-11). Katona nagyon fontos hárompontost emelt be egykori csapata gyűrűjébe, de Olasz rögtön válaszolt közelről, Biber harcos kettese után a plusz egyet a vonalon hagyta, de Katona dudaszóra beeső floaterével mégis megnyertük az első etapot (18-19).

Pleesz pöcijét Biber annulálta, Buzás szerzett labdát, majd dobhatott könnyű gólt Kovács passzából, Arigbabu kért először időt. Olasz állhatott a vonalra, Buzás szépen tört be a sarokból, Cseh Botond négyből három büntetőjét elhibázta. Jól működött az akadémisták egész pályás letámadása és zónája, de a műegyetemisták is óriási energiával játszottak saját térfelükön, Pápai horgával és Buzás ziccerével ők tudtak elmozdulni a holtpontról (23-29). Mindkét oldalon kimaradt több kísérlet, a feketemezesek dobáskiválasztása nem volt az igazi, Medve és Cseh büntetett egy-egy kinti találattal. Polgárdy ismét az újbudaiak élére állt két szabaddobással és egy majdnem-hármassal, a túloldalon Cseh volt szemfüles, de az utolsó szó újra a miénk volt: 1-esünk szépen hozta helyzetbe Buzást, Fekete utolsó másodperces kísérlete pedig nem ért gyűrűt (34-37). A nagyszünetig már 21 kinti próbálkozásunk volt, amelyből mindössze 3 volt sikeres, viszont a festéket Bordácsék uralták, magasemberünk neve mellett már ekkor 11 lepattanó szerepelt.

Pintér révén nem kellett sokat várni a fordulás után a negyedik trojkánkra, igaz, Cseh gyorsan visszadobta. Pápai centerből, 24-esünk remek betörésből szerzett két pontot, de a házigazdák pillanatokon belül újra a nyakunkon voltak egy 6-0-s rohammal, sőt, Fekete és Takács gyorsindításos kosarával már ők vezettek 47-44-re a negyed derekán. Lakits András eligazítását követően jött az újabb fordulat: Katona egyenlített 2+1-gyel, Pápai mintaszerű támadást fejezett be és büntetőből is betalált, akárcsak Polgárdy (49-52). Cseh nagyot játszott a hazaiaknál, de Katona beszórt egy gyilkos hárompontost, aztán Polgárdy követte példáját (51-58)! A negyed utolsó kísérletei nem értek célba, az eredmény mellett az is bíztató volt, hogy a piros-kékeknél Pleesz Ádámnak, Andrássynak és Olasznak is négy személyi hiba állt a neve mellett.

MAFC-os szempontból a lehető legjobban indult a záró etap, Buzás gyönyörű triplát varázsolt a pasaréti gyűrűbe a támadóidő lejártának pillanatában, zúgott is a „Tíz! Tíz! Tíz!” a vendégszektorból. Cseh nem maradt adós a felelettel, ám az újbudai gárda volt élesebb, Bordács, Biber és Buzás növelte a különbséget (54-67). Az Arigbabu-legénység természetesen nem adta fel, a német mester időkérését követően egy harcosabb piros-kék alakulat tért vissza a pályára, de sokáig nem rezdült a háló, végül ismét Cseh célzott pontosan. Az utolsó öt percbe lépve Lakits András szólította magához övéit, Fekete és Takács hét egységnyire redukálta a differenciát, Bordács 50%-kal büntetőzött, Andrássy betalált kintről, egymás után két lépéshibát követtek el a piros-feketék (63-68). A 39. percben aztán Buzás állt bele egy távoliba, és a labda csont nélkül hullott a kosárba! Biber remekül védekezett Andrássyn, újra mi jöhettünk, és Polgárdy második esélyből eldöntötte a lényegi kérdéseket negyedik hármasával (63-74). A kiváló fővárosi rivális a záró dudaszóig küzdött, de innen már nem volt visszaút: a Sport11-ből hazai pályát varázsoló többszáz MAFC-szurkoló előtt óriási csatában, de mégis minden negyedet megnyerve visszavágtunk a Vasasnak az őszi, Gabányiban elszenvedett vereségért, ezzel a tabella első helyére ugrottunk! A végeredményt Polgárdy Ádám állította be: 63-77.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas csatát hozott a budai rangadó, a semleges nézők is jól szórakozhattak egy fővárosi férfi kosárlabdameccsen, ahol csak magyar játékosok léptek pályára. Egyik kulcsemberünk sem dobott igazán jól, ami természetesen a hazaiak szigorú védekezésének is betudható, ugyanakkor mintha mi akartuk volna jobban a győzelmet: a lecsorgó labdákra rendre a Lakits-tanítványok értek oda előbb, akik 21 támadólepattanót szedtek és mindössze 4-et engedélyeztek az ellenfélnek, elsősorban ennek köszönhetően 21-gyel többször próbálkozhattak mezőnyből. Októberben négy egység volt a különbség a Gabányiban a vendégek javára, így a mieink nem csupán pontelőnybe kerültek, az egymás elleni eredmények terén is fordítani tudtak a Vasas hazai veretlenségének elvételével.

Szép volt, fiúk!

Köszönjük a szurkolást!

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 18. forduló

Vasas Akadémia – Újbuda MAFC 63-77 (18-19, 16-18, 17-21, 12-19)

Vasas: Takács 15/3, Cseh 17/9, Fekete V. 11/6 (+10 lepattanó), Pleesz Á. 2, Olasz 4. Cs: Medve 6/6, Farkas A. 5/3, Andrássy 3/3, Pleesz G. -, Rosta -.

MAFC: Polgárdy 20/12, Pintér 7/3, Buzás 16/6, Bordács 7 (+16 lepattanó), Pápai 7. Cs: Katona 11/9, Biber 9, Kovács -, Komma -.

Stephen Arigbabu: Gratulálok a MAFC csapatának, megérdemelte a győzelmet. Sajnos pontosan ugyanaz történt velünk, mint a múlt héten. Ha hatvan pontot dobsz egy MAFC-nak akkor nem fogod őt megverni. Főleg akkor nem, ha már a kísérleteidnek a száma is 20-szal kevesebb. Találkozni fogunk mi még a MAFC-cal, ebben biztos vagyok. Sok sikert kívánok nekik a szezon hátralévő részében!

Lakits András: Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez, nagyon jól játszottak ma és mindent megtettek a győzelemért. Óriási küzdés volt mindkét csapat részéről a pályán. Örülök, hogy fel tudtuk venni a kesztyűt és szívünket, lelkünket kitettük a pályára. Úgy érzem, a győzelmünk is megérdemelt. Nagyon nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert a 13 győzelem zsinórban azt jelenti, hogy a mezőnyt meg tudtuk verni hiba nélkül egy huzamban és el tudtuk venni az egyik legjobb csapatnak a hazai veretlenségét, így vissza tudtunk vágni a hazai vereségért. Első helyen vagyunk, nagyon boldog vagyok, de még nagyon sok van hátra a szezonból. Ezt a mentalitást és munkát szeretnénk továbbvinni. Köszönjük a szurkolóknak a fantasztikus biztatást és azt, hogy telt házat varázsoltak ide nekünk idegenben is. Fontos, nagyon fontos győzelem, de csak egy győzelem, megyünk tovább. A Vasasnak sok sikert kívánok a szezon további részében.

Fotó: Hunbasket/Vasas Akadémia