A piros-csoportos alapszakasz 23. fordulójának keretében szombaton 17:30-as kezdettel a 7-16-ös mérleggel a 12. helyen álló Salgótarjánnal mérkőzünk meg a Gabányiban. Sokat érhetne az újabb győzelem a mieinknek: amennyiben ismét sikerül itthon tartani a két pontot, biztossá válik, hogy az első két hely valamelyikén zárják a reguláris szezont, emellett harcban maradnak az első kiemelés megszerzéséért – jövő csütörtökön PVSK-MAFC csúcsrangadóra kerül sor Pécsett. U20-asaink számára egyszerűbb a képlet – a Beszterce KK legyőzésével biztosíthatják helyüket az országos döntő nyolccsapatos mezőnyében.

A Salgótarjáni KSE 2009 és 2011 között az élvonalban szerepelt, a kiesést követően azonnal megnyerték a másodosztályt a piros-feketék, de ezúttal nem vállalták az A-csoportos indulást, pár évvel később a Zöld-csoportot is megjárták, 2019-es feljutásuk óta a Piros-csoport mezőnyéhez tartoznak. Az elmúlt években többnyire jó emlékeink lehetnek velük kapcsolatban, egy 2020 őszi, foghíjas kerettel idegenben elszenvedett vereséget leszámítva mind a hét bajnokinkat megnyertük ellenük az utóbbi öt szezonban. Tavaly decemberben viszonylag sima, 106-74-es győzelmet aratott a Lakits-legénység Nógrád vármegyében, míg Újbudán 95-71-es hazai siker született a felek legutóbbi találkozása alkalmával, az előző szezon első Hauszmann utcai mérkőzésén.

A jelenlegi SKSE azonban nem azonos az ősszel könnyedén legyőzött csapattal… A tavalyi 11. helyezést követően több alapember távozott az egykori bányászvárosból, Dániel Péter vezetőedző egy hosszabb időszak első szezonjaként tekintett a jelenlegi kiírásra szeptemberben, az építkezés jegyében számos saját nevelésű és máshonnan érkező fiatal bekerült a felnőttcsapatba, de visszatért szülőhazájából a macedón-magyar irányító, Valentino Karanfilovszki is. Féltávnál csupán 3 győzelem állt aktuális ellenfelünk neve mellett, így a klubvezetés egy légiós szerződtetése mellett döntött. Williams Douglas lett a kiválasztott, aki januárban debütált is a TF ellen. Az első két bajnokin a memphisi bedobóval soraikban is nyeretlenek maradtak, így már 3-13-mal álltak a beszterceiek, ám amióta a kezdőcsapat tagja az amerikai kosaras, hétből négy mérkőzést sikerült megnyerniük, így egy nagy hajrával akár az első tízbe is bekerülhetnek még – igaz, nem könnyű a hátralévő programjuk, az újbudai és az utolsó fordulós ceglédi túra között a Vasast látják vendégül. Az utóbbi hetekben már az élcsapatok sem mehetnek biztosra ellenük: a PVSK 26 pontos előnyt leadva csak a végjátékban tudta kicsikarni a győzelmet a tarjáni Városi Sportcsarbokban, ahol egy nagy zakóba futottak bele a Megyeri Tigrisek az előző játéknapon (98-67).

Douglas számai egyértelművé teszik, korántsem véletlen, hogy az ő érkezésével párhuzamosan indult el felfelé a Dániel-legénység. Az amerikai játékos minden hangszeren játszik, amíg egyetemi évei alatt még a hátvédsorban számítottak rá edzői, hazánkban a palánk alatt is remekül érvényesül 196 centis magasságával, 25,8 pontja mellett közel 9-9 lepattanót és kiharcolt faultot átlagol, emellett mérkőzésenként 3,6 szerzett labdával élen áll ebben a mutatóban, ahogy a VAL-listát is vezeti 35,3-as átlagos teljesítményindexével. Természetesen nem kizárólag rá kell majd odafigyelniük a mieinknek, rajta kívül a hatodik ember szerepét betöltő Váits Olivér és a vajkezű erőcsatár, Hargitai Krisztián átlagol kétszámjegyű pontot, illetve a Kalassai-Karanfilovszki-Lajsz trió sem sokkal marad el ettől.

Komma László a rá jellemző harcossággal és tucatnyi ponttal járult hozzá a TF legyőzéséhez. „A Salgótarján elleni találkozón elsősorban külföldi játékosuk limitálása lehet a kulcs. Bár kevesebb időnk volt felkészülni az ellenfelünkből, bízom benne, hogy ez a csapat nem fog akadályt jelenteni kitűzött céljaink elérésében. A jövő heti PVSK elleni találkozó tűnik a legnagyobb akadálynak az alapszakasz első helyének megszerzéséhez vezető úton, azonban mi mindig a következő lépésre koncentrálunk, ami jelen esetben a szombati mérkőzés megnyerését jelenti. Ezúttal is bízom benne, hogy minél több szurkoló kilátogat a mérkőzésre, egy gyors és látványos meccsre számíthatnak!”

A felnőttekkel ellentétben a szintén a tabella 2. helyén álló U20-as csapatunk már a hétvégén kipipálhatja a bajnokság első szakaszára kitűzött célt: amennyiben Garai Péter tanítványai legyőzik az utolsó előtti Beszterce KK-t, két fordulóval a pontvadászat vége előtt behozhatatlan előnyre tesznek az üldözőkkel szemben, ezzel egyenes ágon jutnak az ország legjobb nyolc gárdája közé korosztályukban – tavaly 3. helyezettként egy emlékezetes keresztjátékban sikerült kivívni az országos döntős szereplés jogát, ezúttal viszont eltekintenénk az ezzel járó plusz izgalmaktól. Aki teheti, a 17:30-kor kezdődő felnőtt bajnokit követően bíztassa a helyszínen fiataljainkat is 19:45-től – kettős győzelem esetén az évad egyik legjobb napja lehet a szombati MAFC-os szempontból!