Szombaton 18:30-kor dobják fel a labdát az alapszakasz talán legfontosabb MAFC-meccsén: a 18. fordulóban a közvetlen rivális Vasas Akadémia otthonában, a Sport11-ben lépnek pályára a 12 bajnoki óta hibátlan Lakits-tanítványok. Amennyiben sikerülne elvennünk a piros-kékek hazai veretlenségét, átvennénk a vezetést a tabellán a PVSK-tól, míg egy vereséggel már nem lenne a kezünkben a sorsunk az alapszakasz megnyerését illetően. A várhatóan rendkívül fizikális találkozó előtt Dian Dániel nyilatkozott.

A bajnokság talán két legjobb erőnlétnek örvendő csapatának mérkőzése előtt arról kérdeztük erőnléti edzőnket, minek köszönhető, hogy a játékosaink ilyen látványos fizikai fejlődésen mentek keresztül az elmúlt másfél év alatt.

„Többfaktoros a srácok fizikai fejlődésének helyzete.

Azt gondolom, hogy a klub hozzáállása az erőnléti munkához egyedülálló az országban, de legalább is a magyar kosárlabdában biztos. Ebben óriási szerepe van Garai Peti klubvezetőnek és Lakits Bandi vezetőedzőnek. Olyan mennyiségű és minőségű munkára van lehetőségem a csapattal, amire tudomásom szerint nem sok helyen van példa.

A játékosaink második éve végeznek heti 3 nagyon kemény konditermi munkát, illetve heti 1 gyorsaság fejlesztést, ez 4 erőnléti alkalom minden héten, a nyári alapozás pedig egy külön téma lehetne.

Ennek azért komoly feltételei vannak. Peti megteremti a lehetőségeket erre, legyen szó eszközről, edzésszámról, vagy bármi másról. Bandi pedig olyat tesz, ami nélkül nem működhetne a dolog: teret ad. Például lemondott az erőnléti munka érdekében arról , hogy a délelőtti labdás edzéseken komoly intenzitással dolgozzon a srácokkal, nem tudom, hány labdás edző tesz meg ilyet. Ha nem tenné, délutánra használhatatlanok lennének a fiúk, előbb-utóbb borulna a rendszer. De így van lehetőségem az elképzeléseim szerint végezni a dolgom,  ő pedig fizikálisan domináns játékosokat kap, tehát ez egy win – win felállás.

A srácok elképesztőek. Mi akár a fejünk tetején is ugrálhatnánk, ha ők nem csinálják meg azt, amit kérek és úgy, ahogy kérem. Nem mondom, hogy egyszerű volt az eleje, hiszen itt, a MAFC-nál az érkezésem előtti években nem beszélhettünk erőnléti kultúráról, nulláról kellett felépíteni mindent. Azért az arcokat sosem fogom elfelejteni az első pár hetet követően, tavaly augusztusban. Meg kellett találni, kinél milyen kommunikáció működik a motivációt illetően, volt, akinél ez egy évig is eltartott. De ha ma bárki bejön egy edzésünkre, azt látja, hogy a fiúk olyan súlyokat emelnek olyan szép technikával, amire őszintén azt tudom mondani, hogy büszke vagyok rájuk. Azt gondolom, az is óriási előny, hogy akár tavaly, akár idén, lehetőségünk volt/van erőplató használatára, mérni a srácok fejlődését, stagnálását, fáradtságát. Mindenesetre ha játékosként azt látod, hogy 10 centivel magasabbat ugrasz, mint 3 hónapja, akkor nagyobb kedvvel fogod az erőnléti munkát is végezni. Nem utolsó sorban gyakorlatilag a második szezon óta nincs sérült a csapatban. Sérülés alatt most olyanra gondolok, amivel heteket-hónapokat kell kihagynia valakinek. Ez egy kontaktsport, kisebb boka- és vállsérülések lesznek, de  folyamatosan a szakmai stáb rendelkezésére áll mindenki és ez a legnagyobb pozitívum szerintem.

Ami engem illet, kezdettől fogva nem az itthon tapasztalt erőnléti színvonal érdekelt, olyan tudásra szerettem volna szert tenni, ami világszinten elismert. Ennek megfelelően választom a forrásokat, amiből tanulok és ebből a megvilágításból igyekszem alázatban megmaradva a folyamatos fejlődésre törekedni. De mindez nem sokat érne, ha a fenti pontok nem léteznének.”

A játékosként a piros-kékeknél is megforduló szakember szerint sokat jelenthet szombaton a mieinknek a Sport11 lelátójáról érkező támogatás. „A Vasas “botlott” múlt héten, mi pedig október óta veretlenek vagyunk, talán mondhatom azt, hogy mi vagyunk a legjobb formában a mezőnyben. Azonban ez most nem fog számítani, ellenfelünk a fóti veresége óta rendezte sorait és a legjobb formáját fogja megmutatni. Számunkra talán a legfontosabb meccs lesz ez idén, ha első helyen akarunk végezni. Arra számítok, hogy a srácok is ebben a lelkiállapotban érkeznek a meccsre és hozzák azt, amit az elmúlt hónapokban. Szuper lenne, ha minél többen kint lennének nekünk szurkolni, szükségünk lesz rá!”

Bár nem csupán a fővárosi, hanem az egész magyar férfi kosárlabdában a Honvéd-MAFC örökrangadó a legpatinásabb párosítás, a közelmúltban a budapesti klubok közül a Vasas és a MAFC vívta egymással a legtöbb fontos és kiélezett csatát, ez a két gárda csapott össze az élvonal mostanáig utolsó városi derbijein a 2016/17-es kiírásban. Az elmúlt évek egymás elleni mérlege 13-12 a műegyetemisták javára, mindkét együttes jóval eredményesebb hazai környezetben. A  Sport11 nem tartozik a kedvenc csarnokaink közé, előző tíz Vasas elleni tétmérkőzésünkből mindössze kettőt nyertünk meg itt: 2018-ban Hencsey Tamás (83-100), 2021-ben Garai Péter (79-82) irányításával tudtunk diadalmaskodni a Kánai úton, mindkétszer piros-csoportos alapszakaszmeccsen. Legutóbb a tavalyi bronzcsata keretében volt jelenésünk a Kamaraerdőn, akkor 108-80-as vereséget szenvedtünk, ezzel a párharcot is elveszítettük. Még fájóbb emlék az októberi, Gabányiban lejátszott találkozó, amelyen 15 pontos előnyből kaptunk ki 87-83-ra – azóta viszont megállíthatatlanok vagyunk, aktuális ellenfelünkön kívül a bajnoki mezőny valamennyi tagját két vállra fektettük, emellett a Hepp Kupa négyes döntőjébe is bejutottunk.

A Vasas Akadémiára az utóbbi években jellemző volt az állandóság: az előző három idényben egyaránt a 3. helyért vívott párharccal fejezték be bajnoki szereplésüket és játékstílusuk sem változott sokat, elöl-hátul fizikális kosárlabda és bő rotáció jellemzi őket, szinte bárki képes közülük előlépni nyerőemberré. 2023 nyarán több, mint hét év után távozott az elsőszámú irányító, a csapatkapitányi posztot is betöltő irányító, Moravcsik Áron, illetve Radics Gerzson, aki az élvonalbeli ASE ajánlatát fogadta el. Stephen Arigbabu együttese azonban egyáltalán nem gyengült: az első 12 mérkőzés után 100%-os mérleggel vezette a tabellát, győzött a XI. kerületben és Szigetszentmiklóson, csak a pécsi évzárón veszítette el veretlenségét és listavezető helyét. Az új esztendő első hónapjában viszont kétszer is kapituláltak az akadémisták, a HK-negyeddöntőben szintén a Mecsekalján maradtak alul, múlt vasánap pedig a remekül védekező Megyeri Tigrisek tudták legyőzni őket Fóton (72-60). Takács Dániel kezdőirányítóként felülmúlja tavalyi pécsi számait, az idény közben Ceglédről igazolt Olasz Ádám remek párost alkot a festékben Andrássy Gézával, de a legfontosabb játékos egy 2004-es születésű tehetség. Cseh Botond már a legutóbbi kiírásban fontos tagja volt a rotációnak, nyáron tagja volt a debreceni U19-es vb-n szereplő magyar válogatottnak, de az igazi áttörést az őszi idény hozta meg számára, 17,5 pontos átlagával messze a legeredményesebb a keretben, mindkét hátvédposzton bevethető, közelről és távolról hasonlóan veszélyes. A piros-kékek másik nagy fegyvere továbbra is a szigorú védkezés, 1247 kapott pontjuk a legkevesebb a mezőnyben.

Az előttünk álló rangadó fontosságának megértéséhez érdemes számolgatnunk egy kicsit. 17 forduló után azonos mérleggel, 15 győzelemmel és 2 vereséggel áll a Piros-csoport élén a PVSK, a MAFC és a Vasas. Hármas holtverseny esetén minitabella dönt a reguláris szezon végén, ezen pillanatnyilag egy-egy-egy győzelem mellett +11-es pontkülönbséggel elsők a Párducok, +4-gyel másodikak az újbudaiak, -15-tel a harmadikak a pasarétiek. Amennyiben két csapat végez azonos pontszámmal, az egymás elleni eredmény rangsorol köztük, e tekintetben a PVSK-val szemben nyolcpontos előnyben vagyunk a pécsi „visszavágó” előtt, míg a Vasas, mint említettük, négy egységgel bizonyult jobbnak nálunk ősszel a Hauszmann Alajos utcában. Egy esetleges Sport11-ben aratott diadallal pontszámban megelőzzük legyőzött ellenfelünket, a Vasút pedig hiába veri meg otthon a Jászberényt, a kettős holtverseny jelenleg nekünk kedvez: „pole-pozícióból” kezdhetnénk a reguláris szezon utolsó nyolc fordulóját! A folytatásban viszont lesz még egy PVSK-MAFC és egy Vasas-PVSK is, sok minden változhat februárban és márciusban – a  tökéletes forgatókönyv az lenne számunkra, ha legalább öt ponttal tudnánk nyerni, hiszen így egymás elleniben is jobbak lennénk az akadémistáknál. Egy vereséggel viszont nehéz helyzetbe kerülnénk, hiszen így az Arigbabu-legénységnek kedvezne egy esetleges pontegyenlőség, a hátralévő alapszakaszmeccseken kettővel többször kellene nyernünk náluk ahhoz, hogy megelőzzük őket, de nagy valószínűséggel a baranyaiakkal szemben is lépéshátrányba kerülnénk.

Egy szó, mint száz: minden MAFC-szimpatizánsnak ott a helye szombaton a Sport11 lelátóin! A felnőttek előtt, 15:45-től az U20-asok csapnak össze, a hazaiak 13-3-as mérleggel a harmadik helyen állnak, közvetlenül a piros-feketék (14-2) mögött, mivel az első két helyezett jut közvetlenül az országos döntőbe, ez a találkozó is kulcsfontosságú lehet, amelyen Garai Péter budafoki kiállítása miatt szintén Lakits András ül majd a vendégkispadon.

Hajrá, Újbuda! Hajrá, MAFC!