Április 2-án, vasárnap befejeződnek az alapszakasz küzdelmei a Piros-csoportban, csapatunk a nagy rivális Vasas Akadémiával csap össze 18 órától a Gabányiban. A rangadó tétje nem kisebb, mint a harmadik kiemelés megszerzése: ez a mérkőzés dönt arról, melyik fővárosi klub végez előrébb a bajnokság első szakaszában.

Lakits András együttese 18 győzelemmel és 7 vereséggel a tabella 4. helyén áll, az azonos mérleggel 3. helyezett Vasas csak jobb egymás elleni eredményének köszönhetően előzi meg a mieinket a táblázaton. Bár az elmúlt két fordulóban vereséget szenvedtünk, már most kijelenthető, hogy az előző szezonhoz képest nagyot léptünk előre: tavaly 14-12-es mutatóval a 6. pozícióból kezdhettük a rájátszást. Így legrosszabb esetben is néggyel több siker és kettővel több rivális áll majd csapatunk mögött az alapszakasz végeredményében, ám természetesen nem érjük be ennyivel, szeretnénk a 3. pozícióból kezdeni a rájátszást.

Szerettük volna már korábban bebiztosítani az alapszakasz 3. helyét, de még nem szalasztottunk el semmit – nyilatkozta honlapunknak Lakits András. Vezetőedzőnk szoros mérkőzést vár a derbitől. „Egyszerű a képlet: aki nyer, az a harmadik. Nehéz, kiélezett mérkőzésre számítunk, ugyanakkor úgy érzem, hogy alaposan felkészültünk. Mindent meg fogunk tenni a győzelemért, hogy feledtessük a múlt heti gyengébb szereplést. Nagyon szervezett csapattal játszunk, ezért fontos lesz, hogy a saját játékunkat tudjuk játszani, ha így lesz, akkor sikeresek lehetünk.”

A MAFC-Vasas párharc története a magyar férfi kosárlabdában egyedülálló módon 1934 óta íródik, a rivalizálás a ’16/17-es szezonban élesedett ki újra a két klub között, amikor ez a két együttes képviselte az élvonalban a fővárosi kosársportot. E két gárda vívta a playoutot is, ahol a piros-kékek örülhettek, ám mégis mi folytathattuk a legmagasabb osztályban, 2018 óta mindkét csapat a Piros-csoportban szerepel. Az elmúlt években is nagy csatákat vívtak a felek, amelyekből többnyire a mieink kerültek ki győztesen: két playoff-párharcban is legyőztük a pasaréti-kamaraerdei alakulatot, a ’19/20-as idényben a negyeddöntőben, két éve a bronzcsatában diadalmaskodtunk ellenük. Ezen időszak egymás elleni mérlege a bajnokikat figyelembe véve 9-4 a mi javunkra, a Gabányiban pedig legutóbbi kiesésünk óta csak egyszer, még 2020-ban tudtak nyerni a piros-kékek. A felek előző összecsapása ugyanakkor Vasas-sikerrel zárult, decemberben 92-82 arányban maradtunk alul a Sport11-ben, pedig az utolsó perc kezdetén még döntetlenre állt a találkozó.

Stephen Arigbabu vezetőedzővé válásával sem változott sokat aktuális ellenfelünk játéka: továbbra is a fizikális védekezésen van a hangsúly, amely sokemberes rotációval és nyolc-tíz potenciális nyerőemberrel párosul – ez a rendszer egy jó dobóformával kiegészülve bármely piros-csoportos együttest nagy feladat elé állítja. Aktuális ellenfelünknél eloszlanak a terhek a játékosok közt, házi pontkirályuk egy center, Andrássy, de többek között az univerzális szerb légiós, Marcikics, az ős-vasasos irányító, Moravcsik, a triplaspecialista Fekete, vagy a magasposzton szereplő Bagó is képes nyerőemberré előlépni. A Vasas az előző körben nem tudta kihasználni Cegléd elleni botlásunkat, a DEAC elvette közvetlen riválisunk október óta tartó hazai veretlenségét (69-77), így bármilyen különbségű siker elég a 3. kiemeléshez, nem kell eltüntetnünk az egymás elleni összevetésbeli tízpontos hátrányunkat.

Vasárnap 18 órától tehát egy rájátszásba illő rangadóval zárjuk az alapszakaszt, ahol rendkívül fontos lenne a két pont megszerzése. A szezon legfontosabb részére fordulva különösen számítunk szurkolótáborunk segítségére, így nem kérdés, hogy a Gabányiban a helye minden szimpatizánsunk. Szurkoljuk ki az alapszakasz 3. helyét, 

zúgjon a hajrá, MAFC!