Lakits András együttese a múlt vasárnapi, TF elleni drámai sikerrel zsinórban három győzelemnél jár a bajnokságban, 6-2-es mérlegünk a tabella 4. helyéhez elég. Most arra készülnek a fiúk, hogy a két Gabányiban elveszített rangadót követően hazai mutatójukat is pozitívra javítsák. Szombaton 17:30-tól az előző kiírásban még az élvonalban szereplő, a kiesés óta már két edzőváltáson is áteső Nyíregyháza lép pályára Újbudán – bár Merim Mehmedoviccsal még nyeretlen a bajnokságban, és jelenleg a tabella utolsó helyén áll riválisunk, a múlt vasárnapi találkozóból tanulva nagyon oda kell figyelniük a fiúknak, hogy ne érje őket meglepetés.

A két klub hasonló játékerőt képviselt az elmúlt évtizedben, hozzánk hasonlóan a szabolcsiak is az élvonal alsóháza és a másodosztály élmezőnye között ingáztak az utóbbi években. 2014 és 2016 között az A-csoportban vívtak parázs meccseket a felek, melyek mérlege úgy 6-5 a piros-feketék javára, hogy mindannyiszor az aktuális házigazda bizonyult jobbnak. ’16-ban egy örökké emlékezetes, négyszeri hosszabbításos alapszakaszmeccsen (123-121), majd a playoutban is a műegyetemisták győztek, így a Blue Sharks esett ki. Két év múlva követtük őket a B-csoportba, ahol három év alatt 6-szor győztünk ellenük és csak egyszer kaptunk ki tőlük, egy bronzcsatát is nyertünk ellenük, ám nekik sikerült feljutniuk 2021-ben, viszont nem tudtak megragadni az NB I. A-ban. A két említett időszakban közös, hogy egyikben sem szenvedtünk vereséget keleti riválisunktól a Gabányi közönsége előtt, ’21 februárjában egy elhalasztott, majd bepótolt találkozón győzni tudott a későbbi bajnok a XI. kerületben, de akkor a covid-járvány miatt nem lehettek nézők a lelátón. A MAFC hazai közönsége előtt legutóbb 2008-ban ünnepelhettek győzelmet a nyírségiek, akkor Dinnyés Attila gárdája ellen tudott nyerni 90-82-re a Déri Csaba által irányított, Sitku Ernővel és Siska Jánossal felálló Marso Vagép NYKK az élvonal aktuális kiírásában, az alapszakasz második körében.

Nyáron a kiesés következtében nagy volt a jövés-menés a szabolcsi megyeszékhelyen, a klub korábbi remek játékosa, Mohácsi Máté a tulajdonos Nyíregyházi Élsport Kft. elnökeként a fiatalításra helyezte a hangsúlyt. Ennek jegyében az aktív játékkal csak tavaly felhagyó Horváth Ákost nevezték ki vezetőedzővé, míg szakmai tanácsadóként Merim Mehmedovic csatlakozott a stábhoz. Az élvonalban szereplők közül a Bonifert-Szobi-Vaskó trió hosszabbított, Fótról visszatért nevelőegyesületéhez Bus Iván, aki 2021-ben oroszlánrészt vállalt a Hepp Kupa és a bajnokság megnyerésében, rajta és a szintén nyíregyházi nevelésű, fiatal Verebélyi Áronon kívül hét, egyaránt 1998-ban vagy később született magyar kosaras írt alá.

A szezonrajt azonban nagyon nem úgy sikerült Nyíregyházán, ahogy azt a vezetőség eltervezte: bár a 2. fordulóban, Jászberényben megszerezték első győzelmüket a pontvadászatban, azt nem követte újabb. Október elején egzotikus légióssal erősítettek a Kék Cápák, az ausztrál másodosztályból érkezett az új-zélandi származású center, Sioeli Vaiangina. Az ő leigazolása sem hozta meg az áttörést, így a 6. fordulóban Miskolcon elszenvedett vereséget követően edzőváltás mellett döntött a klubvezetés, Horváth Ákost Mehmedovic váltotta a csapat élén. A rutinos bosnyák szakember már a Bajával és a TF-fel is feljutott az élvonalba, és győzelemmel debütált a kupában a Salgótarján ellen, ám a bajnokságban egyelőre még nem tudta elérni a várt áttörést: a BKG ellen hosszabbítás után maradtak alul 80-90 arányban, aztán múlt pénteken a Megyeri Tigrisek is nyerni tudtak a Continental Arénában (79-96).

A kék-fehérek házi dobólistáját Vaiangina vezeti 14 pontos átlaggal, őt a rutinos játékmester, a 4,4 gólpasszal e tekintetben legeredményesebb Bus és a 46%-kal triplágó hátvéd, Nagy Simon követi, legmagasabb VAL-mutatóval (16,8) viszont a Honvédtól érkező magasember, Tarján Izsák büszkélkedhet. Potenciális nyerőemberekben tehát nincs hiány, ám egyelőre semmi nem akar összejönni aktuális ellenfelünknek, a túlórában diadalmaskodó BKG mellett az SKSE és a MEAFC ellen is egylabdás végjátékot játszott és veszített el az NYBS.

A Ludovika Arénában győztes kosarat szerző Polgárdy Ádám nem az eddigi eredményekbalapján ítéli meg a Blue Sharks erősségét. „Ahogy az elmúlt hetekben, úgy most is hátráltattak minket sérülések, de próbáltunk javítani a védekezésünkön, ami a TF ellen nem igazán működött. Nem szabad, hogy elaltasson minket a Nyíregyháza tabellán elfogalt pozíciója, mert jó játékosok alkotják a csapatot, ennek ellenére hazai pályán csak a győzelem az elfogadható eredmény.”

Szombaton 17:30-tól tehát sorozatban negyedik piros-csoportos győzelmükre hajtanak a fiúk, ami a vendég Hübner Nyíregyháza BS egymást követő hetedik veresége lenne a pontvadászatban. Szurkolóinkat ezúttal is szeretettel várjuk, folytassuk együtt jó szériánkat a közelmúlt egyik legnagyobb riválisa ellen!