Hétközi túrával folytatja bajnoki szereplését az Újbuda MAFC: a 10. fordulóban csütörtökön 17 órától Jászberényben lépnek pályára a fiúk. Puskás Artúr együtteséhez sok tehetséges fiatal csatlakozott a holtszezonban, hazai környezetben idén is hasonlóan veszélyesek a jelenleg a 7. helyen álló kék-fehérek, mint az előző idényben, amikor a negyeddöntőben mindkétszer legyőzték csapatunkat a Bercsényiben. A felnőttek meccsét követően, 19:15-től rangadót játszanak az U20-asok, hiszen a házigazdák veretlenül vezetik a bajnokságot, de egy esetleges sikerrel helyet cserélnének a felek a tabellán.

Az elmúlt évtizedben sok nagy csatát vívtak egymással a felek, 2014 és 2018 között még az élvonalban, ezen időszak egymás elleni mérlege 10-6 a jászságiak javára. Az előző két idényben már a Piros-csoportban és a Hepp Kupában találkoztunk aktuális ellenfelünkkel, a kupában mindkét évben sikerült kiejtenünk a JKSE-t, előbb a 16 közé jutásért, aztán a Tüskecsarnokban egy fantasztikus mérkőzésen az elődöntőben. Ez idő alatt a négy alapszakaszmeccsből hármat elveszítettünk, viszont áprilisban a negyeddöntőben is találkoztunk a Puskás-legénységgel, és egy emlékezetes, ötmeccses párharc végén mi jutottunk az elődöntőbe úgy, hogy valamennyi találkozót az aktuális házigazda nyert, utoljára 85-72 arányban bizonyultunk jobbnak a mieink a Gabányiban. A párosítás legújabb korszakában tehát 6-5 a mérleg a műegyetemisták javára, viszont a Jászfővárosban csak kétszer-kétszer jártunk sikerrel az A-ban és a Pirosban, összesen tucatnyi próbálkozásból.

Bár a negyeddöntős bravúr nem jött össze, a vezetőség meghosszabbította az áprilisban érkező vezetőedző szerződését, a játékoskeretben viszont nagy volt a jövés-menés. A korábban a Honvédot irányító szakemberről köztudott, hogy szívesen dolgozik fiatal játékosokkal, elmondása szerint az is fontos szerepet játszott átigazolási politikájában, hogy idén szerényebb költségvetés áll a berényi klub rendelkezésére, mint a korábbi években. A Dunai-Mester kettős mellett a rutinosabb kosarasok közül csak Kucsora Csaba és Meleg Károly maradt Jászberényben, viszont heten is érkeztek, közülük négyen megfelelnek a fiatalszabály követelményeinek. Jordan Santiago személyében légióst is szerződtetett a JKSE, az amerikai irányítónak Dunaharaszti, Fót és Tiszaújváros után a negyedik magyarországi állomáshelye a Jászság fővárosa.

Remekül kezdte a szezont az átalakuló kék-fehér gárda, négy forduló után már három győzelem állt a nevük mellett, ráadásul a TF, a Budafok és az SKSE ellen is megdobták a 90 pontot. Ezt követően gödörbe kerültek, zsinórban négy vereséget szenvedtek, de múlt vasárnap mutatós sikerrel tértek vissza a győztes útra: a négyes győzelmi sorozatban lévő Megyeri Tigriseket verték 102-86-ra, a kulcs a 22-7-es harmadik negyed volt. A kezdőötös minden tagja eljutott legalább tíz  pontig, Santiagonak (33 VAL) egy gólpassz hiányzott a dupla-duplához, Kucsora (30 VAL) pedig ötből négy kinti kísérletét értékesítette. 19,1-es átlaggal a vajkezű bedobó-hátvéd a 4-5-ös mutatóval a 7. helyen álló kék-fehérek házi pontkirálya, Meleg szedi a legtöbb lepattanót, meccsenként 7,1-et, míg a gólpasszok terén nem meglepő módon az amerikai játékmester jár élen (5,4).

Puskás Artúr a mérkőzés előtt klubja hivatalos oldalának elmondta, hogy több játékosa betegséggel küzd, ezért csak órákkal a feldobás előtt dől el, kik lesznek ott a pályán. Az egykori MAFC-játékos úgy véli, hogy rengeteg múlhat a védőlepattanózáson, és kiemelt koncentráció szükségeltetik csapata minden tagjától. Játékosaink közül Pápai Máté mondta el várakozásait. „Bár idegenben lépünk pályára, igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy folytathassuk győzelmi sorozatunkat. Úgy érzem, magabiztosan, céltudatosan, egy csapatként van esélyünk a sikerre” – bizakodott centerünk.

Bár egy JKSE-MAFC a tabella állásától függetlenül mindig rangadó a felnőtt NB I-ben, ezúttal talán még fontosabb lesz az egymás elleni összecsapás a két U20-as együttes számára. A szintén Puskás Artúr irányítása alatt álló jászberényi fiatalok nem titkolt célul tűzték ki a szezon előtt, hogy 2013 után ismét utánpótlás országos döntőben képviseljék a Jászfővárost, ennek megfelelően 9-0-s mérleggel kezdték a pontvadászatot. A mieink a tavalyi 5. helyezést követően ismét szeretnének nagyot alakítani ebben a korosztályban, amire az elmúlt hónapok eredményei alapján minden esélyük meg is van, 7-1-es mutatóval a 2. helyen állnak a tabellán. A Garai-legénység már nyert egy rangadót idegenben a Cegléd otthonában, most egy újabb nagy lépést tehetnek a nyolcas döntő felé a fiúk.

Nehéz túra vár tehát Lakits András tanítványaira csütörtök délután, de célkitűzéseink ismeretében Jászberénybe is a két pontért utazunk. A mérkőzést várhatóan élőben közvetítik majd Facebook-oldalukon a hazaiak: https://www.facebook.com/jaszberenyi.kse

Hajrá, MAFC!