Március 18-án, szombaton 18 órakor dobják fel a labdát csapatunk egyik legfontosabb és legnehezebb alapszakaszmeccsén: a 24. játéknapon a hazai pályán veretlen, közvetlenül előttünk álló PVSK-hoz látogat a MAFC.

Felnőttcsapatunk az NKA Pécs elleni vereség után hozta a kötelezőt a TF és a Nagykőrös ellen is, így 18-5-ös mérleggel őrzi 3. helyét a táblázaton, és továbbra is harcban áll a 2. pozíció megszerzéséért. Ehhez éppen aktuális ellenfelünket, a tavaly az élvonaltól zsinórban 19 kiírást követően búcsúzni kényszerülő PVSK-t kellene megelőznünk. A nyíltan az azonnali visszajutást célul kitűző Vasút esélyeshez méltóan, 7-0-lal kezdte a pontvadászatot, ám ezt követően zsinórban három idegenbeli bajnokit -, köztük a mieink ellenit – is elveszített, ami Juhász Olivér állásába került. A téli szünet óta a Falcoval magyar bajnoki címet nyerő, rutinos Szrecsko Szekulovics irányítja a csapatot, a szerb szakember kinevezése óta egy Vasas otthonában elszenvedett egylabdás vereséget leszámítva hibátlanok a fehér-feketék, akik a bajnokságban 19-4-es mutatóval másodikok, míg a kupában kiejtették a városi riválist, és a mieinkhez hasonlóan ott lesznek a négyesdöntőben.

A felek 1946 óta íródó, rendkívül gazdag közös történelmének túlnyomó része az A-csoporthoz kapcsolódik: egyetlen más klub sem töltött el annyi idényt az élvonalban, mint az e tekintetben egyedülálló MAFC (71) és a vidéki csúcstartó PVSK (53). Legutóbb 2014 és 2018 között szerepelt mindkét gárda a legmagasabb osztályban, ezen időszak mérlege szemszögünkből 2-6, a baranyai megyeszékhelyen egyszer sem sikerült nyernünk. Novemberben a Gabányiban csaptunk össze a Párducokkal, a szép számú néző, illetve két remek szurkolótábor előtt rendezett rangadó második félidejében sikerült riválisunk fölé kerekedni, a 30 pontig jutó Tóth Péter vezérletével 82-72-re nyertünk.

A PVSK kerete alaposan átalakult az elveszített élvonalbeli PlayOutot követően, a klubvezetés igyekezett rutinos, helyi kötődésű játékosokkal megállapodni. Ez olyannyira jól sikerült, hogy gyakorlatilag minden poszton két hasonló képességű, rendre A-csoportos tapasztalattal és PVSK-s múlttal felvértezett kosaras áll a szakmai stáb rendelkezésére. A bivalyerős magyar mag mellé egy kiváló légiós is érkezett, az elsősorban 2-es poszton bevethető, amerikai Harler stabilan tartja pontátlagát, meccsenként 22,8 egységgel a liga második legjobb dobójának számít. Támadásban a 7,7 gólpasszt átlagoló Halász Ákos kezében van a karmesteri pálca, fiatalposzton rendre a városi riválistól érkező Molnár Mátyás kap lehetőséget a kezdőben. Ősszel rendkívül támadásorientált játékot játszott a Vasút, Szrecsko Szekulovics kinevezésével nagyobb szerepet kapott az általa képviselt szerb kosárlabdakultúra alapját képező védekezés, de a dobóhatékonyság sem csökkent sokat. Nincs is igazán látványos gyenge pontjuk a baranyaiaknak, talán a tranzíciós játék erőltetése kedvezhet valamivel fiatalabb csapatunk számára.

A pécsiek az osztályváltás után a Lauber Dezső Sportcsarnokból a jóval kisebb befogadóképességű, így gyakran teltházas PVSK NKA Csarnokba tették át székhelyüket. A költözés óta nem veszítettek tétmeccset hazai pályán, tizenegy bajnokijukból nyolcszor is háromszámjegyű pontot dobtak, csak a Cegléd (93-90) kerülte el a kétszámjegyű különbségű vereséget a Párducok vendégei közül, akiknek fantasztikus hazai mutatóik értékéből az sem vesz el sokat, hogy az éllovas NKA-val még nem mérkőztek meg hazai környezetben.

Mindkét oldalon akad egy-egy fontos hiányzó magasposzton: a hazaiaknál Juhos Levente sérült, az újbudaiaknál Pápai műtéten esett át a héten, Biber viszont reményeink szerint visszatérhet a pályára. Egy esetleges győzelemmel megelőznénk riválisunkat a tabellán, így két fordulóval az alapszakasz vége előtt a mi kezünkbe kerülne a 2. kiemelés sorsa. Amennyiben a PVSK olyan arányban tudna nyerni, amivel az egymás elleni összevetést is a maga javára fordítja, matematikai esélyünk sem maradna a harmadiknál jobb pozíció kiharcolására a rájátszásra. Ha legfeljebb tíz, illetve legalább 82 hazai pont esetén legfeljebb kilenc egységgel kapunk ki, papíron még marad sanszunk az előzésre, de két forduló alatt nem tűnik reálisnak két pontnyi különbség eltüntetése a tabellán az első 23 játéknapon mindössze négyszer veszítő mecsekaljiakkal szemben.

Így tehát könnyen leegyszerűsíthető a képlet: csak a győzelem az optimális eredmény a fiúk számára! Nem kérdés, hogy a hazaiak számítanak esélyesebbnek, de a Lakits-tanítványok már bebizonyították, hogy bárkivel képesek felvenni a versenyt. A szombaton 18:00-kor kezdődő rangadót várhatóan élőben követhetik az érdeklődők a PVSK Pécsi Vasutas Sportkör YouTube-csatornán, melynek linkje: https://youtube.com/@PvskHuPecsiVSK .

Hajrá, MAFC!