Felnőttcsapatunknak fel kellett állnia a padlóról a BKG elleni, fájó hazai kudarc után, hiszen Fóton is nehéz mérkőzés várt a piros-feketékre. Az első félidőben még hullámzóan játszottak a fiúk, nem is sikerült leszakítaniuk a hazaiakat, ám a fordulás után összeállt a támadás és a védekezés is, így néhány perc alatt jelentős előnybe kerültünk. A záró etapban már nem engedtük ki a kezünkből az irányítást, 82-63-as sikerrel tértünk vissza a győztes útra.

Lakits András alakulata nagy bizonyítási vággyal érkezett a fóti Phoenix Sportcsarnokba, ahol a két forduló után a MAFC-hoz hasonlóan 1-1-es mérleggel álló Megyeri Tigrisek fogadták csapatunkat vasárnap este. Vezetőedzőnk egy poszton változtatott a múlt szombati kezdőötösön, Pápai váltotta Kommát, Surmann Gábor fiatalposzton változtatott a Budafok legyőzéséhez képest, Kékesi kezdett a vendéglátók U20-asai közül, aki gyorsan meg is szerezte a vezetést a fótiaknak. Bordács harmadik esélyből már kosárral fejezte be az ellentámadást, mégsem kezdtünk jól, Csík távoliját követően 7-2 állt a táblán. Szigorítottunk védekezésünkön, elöl pedig többnyire közelről próbálkoztunk, Pápai centerből, Polgárdy labdaszerzés után talált be, 13-asunk 2+1-es akciójával sikerült fordítanunk, ám válaszul Szabó beemelt egy triplát (10-9). A következő percekben fej-fej mellett haladtak a felek, mindkét oldalon kimaradt több tiszta dobás. Katona és Komma is feliratkozott a pontszerzők közé, rendre előrébb jártunk egy leheletnyivel, mégsem volt igazán meggyőző a nyitány – tíz perc játék után úgy vezettünk 18-20-ra, hogy öt büntetőt is kihagytunk, Bordács pedig egy hajszállal a dudaszó megszólalása után zsákolt.

A folytatásban Katona és Misek révén kezdtünk ellépni, időt is kértek a lila-fehérek a 12. percben (18-25). Használt a fóti eligazítás, a Kinney-Juhos kettős vezérletével egy 9-2-es rohammal ismét egy pontra csökkentették a különbséget a hazaiak, amikor Pintér a 16. percben a sarokból bedobta az első MAFC-triplát. Úgy tűnt, hogy sikerül leszakítanunk riválisunkat, elsősorban palánk alatti dominanciánknak köszönhetően elléptünk kilenc egységgel a szakasz hajrájában (28-37). A fiatal Békési azonban a padról beállva gyorsan szerzett öt pontot, a félidei eredményt viszont Komma állította be Bordács labdájából egy látványos zsákolással (33-39). Bár nálunk volt az előny, nem lehettünk nyugodtak a nagyszünetben, a Lilák szívós ellenfélnek bizonyultak.

A fordulás után aztán a BKG elleni találkozóhoz hasonlóan nagy lendülettel vetették bele magukat a küzdelembeba a műegyetemisták: Buzás emberről vágott be egy hármast az első támadásból, majd labdát szerzett, amiből Polgárdy ziccert dobott, irányítónk betörésből is eredményes volt, természetesen időt kellett kérnie Surmann Gábornak (33-46). Kinney próbálta vállára venni övéit, ám ezekben a percekben nem adtunk esélyt a Tigriseknek, centereink uralták a festéket, Polgárdy pedig nagyon elkapta a fonalat támadásban. Buzás és Pintér révén egymás után két akciót is távolról fejeztünk be pontosan, miközben a fótiak nem találták a gyűrűnkhöz vezető utat, Biber és Komma közelije után eldőlni látszott a mérkőzés a második kisszünetre (40-65).

A záró felvonásra fordulva némileg csökkentették hátrányukat az ekkor Juhos vezette Lilák, de egy pillanatra sem forgott már veszélyben győzelmünk. Katona egy hárompontossal és egy nehéz középtávolival jelentkezett volt csapata ellen, Komma újabb két alley-oop-ot fejezett be sikerrel, jó volt látni, ahogyan kispadunk együtt élt a játékkal. A hajrában Biber, illetve Bálint kipontozódott, Matejovics egy bedobott büntetővel, Viola pedig egy gólpasszal hálálta meg, hogy lehetőséget kapott, fiatal hátvédünk átadásából Komma beállította a 63-82-es végeredményt.

Egy nagy pofon után sikerült javítanunk, egy negyednyi lehengerlő játék elég volt Fóton a magabiztos sikerhez, amellyel ismét pozitívvá vált a mérlegünk (2-1). Ezúttal sem dobtunk igazán jól (43%), győzelmünket elsősorban a palánk alatti fölényünknek köszöhetjük, 50-35-re nyertük a lepattanócsatát és közel kétszer annyi pontot szereztünk közelről, mint a házigazdák (54-28), a 33 VAL-lal záró Bordács Somáé volt a forduló egyik legjobb teljesítménye.

Sűrű hét elé néznek a Lakits-tanítványok, hiszen kedden 20:30-tól a Hepp Kupában a Dunaharaszti II. csapatának otthonában, szombaton 17:30-tól pedig hazai bajnokin a Budafok ellen kellene érvényesíteniük a papírformát.

NB I. B, Piros-csoport, alapszakasz, 3. forduló

Phoenix-MT Fót – Újbuda MAFC 63-82 (18-20, 15-19, 7-26, 23-17)

Fót: Kinney 10 (+10 lepattanó), Csík 7/3, Kékesi 2, Szabó N. 9/9, Juhos 14. Cs: Békési 5/3, Tichov 4, Bálint 4, Varga B. 4, Richter 2, Markovics 2.

MAFC: Polgárdy 14, Pintér 8/6, Buzás 7/6, Bordács 13 (+19 lepattanó), Pápai 8. Cs: Komma 14, Katona 10/3, Misek 5, Biber 2, Matejovics 1, Kovács -, Viola -.

Surmann Gábor: Először is gratulálok a Mafcnak, győzelmük, azt gondolom, teljesen megérdemelt. Külön gratulálok korábbi játékosomnak, Katona Bencének is a mai sikerükhöz. Már az első negyedben kukába dobhattam a kidolgozott játéktervet egy házon belüli nem várt probléma miatt. Csapatomat azonban dicséret illeti, hiszen a félidőig szépen helyt tudtunk állni, így megfogyatkozva is. A 3. negyedben a Mafc gyakorlatilag minden hibánkat kihasználva átgázolt rajtunk, hiába próbálkoztunk több mindennel ellenük. Az egész mérkőzésen “agyonvertek” lepattanóban minket, továbbá fizikálisan bántóan szétdomináltak bennünket. Azt tudni kell, hogy nálunk sajnos külön főállású erőnléti edző nincs – ezt persze csak erre ráhúzni szimpla kifogás volna -, a Mafcnál pedig egy kiváló szakember dolgozik ebben a pozícióban. Ezen tény, illetve a heti edzésszámok közötti különbség miatt monumentális differencia volt tapasztalható fizikumban a két csapat között. Sovány vigasz, de mégis örömteli, hogy Varga Balázs újra a pályán tudott lenni sérülését követően, valamint a fiatal, saját nevelésű Békési dicséretes produkciója. Holnaptól vonalat kell, hogy húzzak bizonyos dolgokban, s onnantól csakis előre fogok tekinteni. Tragédia nincs, de mindenképp tanulnunk kell ebből. Végezetül köszönjük a kilátogató népes publikumnak a helyszíni biztatást. Ő rajtuk ma sem múlott.

Lakits András: Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez. Fontos volt számunkra, hogy a csapat hogyan reagál a múlt héten mutatott rossz játékunkra, mert szerettük volna magunknak és mellettünk állóknak is megmutatni az igazi arcunkat. Összességében úgy érzem, hogy minden téren tudtunk fejlődni és megérdemelten nyertünk. Ahogy arra számítottunk, nehéz és kemény mérkőzés volt, az elmúlt év is bizonyította, hogy nagyon nehéz Fóton nyerni. A csapat jól hajtotta végre, amit elterveztünk és aminek különösen örülök, hogy csapatként tudtunk ma jól működni. Sűrű hét vár ránk, kedden már a Hepp kupában játszunk, szombaton pedig megszereznénk ez első hazai győzelmünket is, a Fótnak pedig sok sikert kívánunk a folytatásban.

Fotó: MAFC/Girgász Benedek