MAFC – DEAC U23 72-57 (19-11, 21-19, 18-10, 14-17)

MAFC: Tóth 20, Pintér 14/9, Buzás 8, Komma 8, Bordács 11 (+13 lepattanó). Cs: Polgárdy 7/3, Biber 4, Misek -, Matejovics -, Herló -.

DEAC: Kenéz 8, Neuwirth 13/6, Balázsi 7, Kovács 12/3, Fábián 5. Cs: Pollák 10, Várszegi 2, Varga -, Czermann -, Magyari -.

Lakits András: Gratulálok a csapatnak a győzelemhez. Védekezésünk végig jól működött. Sikerült megvalósítani, amit akartunk. Az utóbbi időben ezzel voltak problémáink. Támadó oldalon kell majd jobb döntéseket hoznunk. Nagyon örülök a győzelemnek, mert ezzel már holtversenyben második helyen vagyunk. Ezt szeretnénk a továbbiakban is megőrizni, vagy akár még feljebb lépni ezen a téren. Nagyon kemény meccs volt, de örülök neki, hogy magabiztosan tudtunk nyerni és végig kézben tudtuk tartani a meccset. Dolgozunk tovább, szeretnénk az új embereket egyre jobban beépíteni, hogy minél hamarabb játékba tudjanak kerülni és hasznos tagjai legyenek a csapatnak. Nagyon nehéz mérkőzésre számítunk jövő héten Jászberényben, de fel fogunk rá készülni becsülettel. A Debrecennek sok sikert kívánok a folytatáshoz, mind a két osztályban.


Berényi Sándor: Gratulálok a MAFC-nak. Megérdemelten nyertek. Nagyon fizikálisan játszottak. Mi ezzel csak bizonyos időszakokban tudtuk felvenni a harcot. Sok támadólepattanót engedélyeztünk nekik és nem dobtunk pontosan távolról, így nem lehetett más vége a mérkőzésnek. Megyünk tovább. A csapat jól küzdött, úgyhogy nincsen semmi tragédia, szerdán nyerni kell a Kaszások ellen.

Revansra készültünk a DEAC U23 elleni, hazai rangadón. Buzás ziccerével meg is szereztük a vezetést, de Fábián faulttal együtt dobott duplát, fordítottak a vendégek, ám egy szép Tóth-Bordács összjátékkal visszavettük az előnyt – mint később kiderült, végérvényesen. A debreceniek az odavágóhoz hasonlóan ismét megnehezítették a dolgunkat támadásban, de a mieink is jól védekeztek, felállt védelem ellen kevés akció járt sikerrel. A tranzíciós játékból viszont mi jöttünk ki jobban, 14-6-nál időt is kértek a vendégek, miután Pintér vitt végig a pályán egy megszerzett labdát. A játékrész második felében a büntetőké volt a főszerep, Bordács egypontosával alakult ki a 19-11-es negyedvégi állás.

A második felvonásban sem változott a játék képe, elsősorban egyéni villanásokból születtek kosarak. Szerencsére ilyenekből nem volt hiány újbudai oldalon: Polgárdy nagyon távolról talált be, Biber második esélyből volt eredményes, Komma visszazsákolt egy gyűrűből kipattanó labdát, Pintér egy saroktriplával jelentkezett. A cívisvárosiak elsősorban Kovács és Neuwirth pontjaira építve igyekeztek tartani a lépést a mieinkkel, de így is tízpontos előnnyel vonulhattunk pihenőre (40-30).

A fordulás után Tóth szedte vissza saját lepattanóját, majd védője szorításában értékesített egy közelit. Ez a kosár feltüzelte addig halványabb teljesítményt nyújtó irányítónkat, egymás után vállalta el és dobta be helyzeteit, 52-36-nál már-már eldőlni látszott a mérkőzés. Ekkor DEAC-időkérés következett, majd percekig nem találtunk be, de a hajdúságiak sem találtak fogást védekezésünkön, Buzás büntetőivel 18 pontos előnyből várhattuk a záró etapot (58-40).

Komma közelijével elérte, egypontosaival át is lépte a különbség a húsz egységet. Ekkor egy 6-0-s vendégroham következett, ám Pintér két hárompontosával végleg eldőltek a lényegi kérdések a 35. percre (68-48). A végjátékban több kulcsemberünk is pihenőt kapott, Pollák közelijével és 72-57-es MAFC-sikerrel zárult a találkozó.

A várakozásoknak megfelelően küzdelmes mérkőzést játszottak a felek, de Lakits András tanítványai jól alkalmazkodtak a fizikális ellenfél játékstílusához, megnyerték a lepattanócsatát (42-34) és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattak. Csapatunk ezzel hibátlan januárt zárt, amire minden sorozatot figyelembe véve egyetlen bajnoki riválisunk sem volt képes. Az elmúlt fordulók többi eredménye is kedvezően alakult számunkra, ennek köszönhetően a Vasas után a PVSK-t is sikerült megelőzni a tabellán; 14-4-es mérleggel az előkelő 2. helyen zárjuk az év első hónapját. Folytatás szombaton, Jászberényben – nagyon nehéz meccs várható, viszont akár újoncot is avathatunk…

Hajrá, MAFC!

Fotó: MAFC/Girgász Benedek