A szakadék széléről jött vissza, kiharcolta a mindent eldöntő harmadik meccset az Újbuda MAFC a Kék Cápák otthonában. Az első félidőben felváltva vezettek a csapatok, de a második negyed végét elrontották a piros-feketék, a nagyszünet előtt zsinórban 14 pontot szereztek, így tízzel vezettek féltávnál a hazaiak. A 26. percben már 13 egység volt a piros-feketék hátránya, de nem adták fel, a kék-fehéreket pedig megzavarta csapatkapitányuk kiállítása, Archibald vezérletével, fantasztikus hajrával fordítani tudtak a Lakits-tanítványok, így szerdán, a Gabányiban dől el, ki játszhat elődöntőt a Cegléd ellen.

Győzelmi kényszerben lépett pályára Nyíregyházán az Újbuda MAFC, hiszen az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntős párharc első mérkőzésén a Kék Cápák elvették a pályaelőnyünket a Gabányiban (93-101). Pintér középtávolijával kezdődött a találkozó, Ervin egy büntetőt dobott be, Pápai visszatett egy támadólepattanót, Archibald saroktriplájával 7-1-re léptünk meg. Bus szerezte az első hazai mezőnykosarat, Ervin betörése után kintről is betalált az irányító, nagyon jókor jött légiósunk második hármasa (8-10). Tarján öt pontjával fordítottak a Cápák, Polgárdy dobott be egy nehéz közelit, de a házigazdák centere távolról sem hibázott. Amerikai hátvédünk érezte, hogy neki kell vállára vennie csapatunkat, a 6. percben harmadik hárompontosát is behintette, aztán Bordácsnak adott gólpasszt (16-17). Bus büntetőire is volt válasza Archibaldnak, Tarján egészen bravúros kettest dobott Bordács szorításában, de a plusz egyet kihagyta – Biber megcsinálta a 2+1-et a túloldalon. Glatz második esélyből egyenlített, Ervin üresen maradt a periméteren, a negyed zárásaként pedig a fehérmezesek MAFC-os kötődésű fiatalja köszönt be a sarokból – a védekezésünk sajnos erősen emlékeztetett a csütörtökire (28-22).

Szűk fél perc alatt háromszor szabálytalankodtak a hazaiak, Polgárdy ezúttal bedobta büntetőit, Bordács labdát szerzett és be is fejezte az ellentámadást, irányítónk egy trojkával folytatta a rohamot, magasemberünk duplájával visszavettük az előnyt 30-31-nél. Visszatért sérüléséből Kovács Levente, nagyot védekeztek a piros-feketék, Katona pedig szépen fordult le emberéről, 11-2-es futással indítottuk a második szakaszt. Szombathelyi nevelésű fiatalunk gyorsan meg is szerezte első pontját, Ervin triplájával újra a házigazdák álltak jobban, Archibald a saját lepattanóját tette vissza harcosan, 36-36-nál a csütörtöki kiállítása miatt eltiltott Merim Mehmedovicsot helyettesítő Brugós Olivér kérte ki a meccs első idejét a játékrész derekán. Kovács nem hibázott a vonalról, aztán szépen játszotta meg Kommát, a túloldalon Tarján közelije szédült be. A két légiós küzdött nagyot, Ervin szerelte Archibaldot, de a visszafutásnál hátvédünk kiharcolt rajta egy támadóhibát. Egymás után két közelit kaptunk faulttal együtt, meg is szakította a játékot Lakits András, Komma ellen sportszerűtlen hibát ítéltek, Tarjánnak ismét későn ütött oda egy újbudai… Végső triplája zárta a félidőt, a nagyszünet előtti utolsó 14 pontot a kék-fehérek szerezték, így még nehezebb helyzetből várhattuk a folytatást, mint három nappal ezelőtt (50-40).

A szünetben Garai Péter kapott egy technikait, így Ervin egypontosával folytatódott a játék, mezőnyből több, mint két percen át nem talált be senki, aztán Pintér kinti kísérlete volt pontos, Pápai begyűjtötte negyedik hibáját, Ervin dupláját Polgárdy annulálta (53-45). Bonifert állhatott a vonalra, irányítónk szépen tört be, a hazaiak magasembere a 6,75-ön túlról talált be, aztán közelről is, szűk 15 perccel a vége előtt igencsak szorult helyzetbe kerültünk (60-47). Vezetőedzőnk időkéréssel rendezte a sorokat, nagyon kellett Polgárdy kettese, Biber szemfüles volt a festékben, Bus technikait kapott színészkedésért, Archibald büntetett, aztán egy sarokhármast is a helyére küldött – 8-0-s rohammal jelezték a mieink, hogy nem tettek le a négy közé jutásról. 3-as számú hátvédünk egy újabb hárompontossal keretbe foglalta a hazai időkérést, Ervin büntetőivel próbáltak kijönni a gödörből a Kék Cápák, de Bus Iván a kiállítás sorsára jutott, miután Archibalddal szemben látták sportszerűtlennek a játékvezetők. Amerikai játékosunk higgadt büntetői után Polgárdy kiegyenlített a 29. percben (62-62). Sajnos a másik külföldi, Ervin csapata szempontjából a legjobbkor jelentkezett egy 2+1-gyel, Biber technikait kapott. 1-esünk egy közelit bedobott, egyet kihagyott, így a számszerű előny ellenfelünknél, de a lélektani nálunk volt az utolsó tíz perc előtt (66-64).

Ervin csent labdát a kisszünet után, aztán egy újabb gyors akciót fejezett be, Archibald pedig feleslegesen visszahúzta, mínusz hétről kellett visszakapaszkodnunk. Tengerentúli hátvédünk javított egy élelmes ziccerrel, Polgárdy folytatta a zárkózást egy büntetővel, Bordács egy pöcivel, az ellentámadásnál viszont sajnos kipontozódott magasemberünk (72-69). Komma higgadt maradt a festékben, Kovács szabaddobásával utolértük a házigazdákat. Polgárdy állt bele egy hárompontosba, ami be is hullott, sikerén felbuzdulva Archibald követte példáját – egy 14-1-es szakasszal kezünkbe vettük a mérkőzés irányítását, de még rengetegnek tűnt a hátralévő öt és fél perc (72-78). Bonifert dobott be egy fontos kettest, Kovács támadóhibát vétett, egy akción belül háromszor dobhattak kosárra a házigazdák, de átvészeltük, Archibald pedig kíméletlenül beverte a sarokból. Az utolsó három percbe lépve Polgárdy ment végig egy szerzett labdával, teljesen megzavarodtak a kék-fehérek, amikor úgy tűnt, Ervin közelebb hozza őket, Archibald harcolt ki támadóhibát (74-83). Geiger közelije megtörte a hazaiak gólcsendjét, azonban gyorsan fogyott az idő, többször már nem is találtak be a szabolcsiak – nagy MAFC-győzelemmel zárult a párharc második összecsapása (76-88): szerdán 18:30-tól, a Gabányiban dől el, melyik csapat jut az elődöntőbe! Az újbudai összecsapás győztese a Cegléddel találkozik majd a legjobb négy között, ugyanis Sértő Ádám gárdája a Sport11 után hazai környezetben is legyőzte az alapszakaszban 3. Vasast. A másik ágon az első kiemelt PVSK 2-0-lal jutott az elődöntőbe a TF ellenében, míg a BKG-Fót párosításban szerdán, Szigetszentmiklóson dől el a továbbjutó kiléte.

NB I. B, Piros-csoport, negyeddöntő, 2. mérkőzés

Hübner Nyíregyháza BS – Újbuda MAFC 76-88 (28-22, 22-18, 16-24, 10-24)

Nyíregyháza: Bus 13/3, Végső 3/3, Ervin 23/6, Bonifert 12/3, Tarján 16/3. Cs: Glatz 5/3, Geiger 2, Völgyi 2, Nagy S. -, Szobi -.

MAFC: Polgárdy 23/6, Pintér 5/3, Archibald 32/21 (+10 lepattanó), Bordács 8 (+15 lepattanó), Pápai 5/3. Cs: Biber 5, Kovács 4, Komma 4, Katona 2, Buzás -.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása: 1-1.

Brugós Olivér: Jól kezdtük a meccset, próbáltuk játszani a játékainkat, és megbüntetni a MAFC védekezését, ahogy gyakoroltuk az elmúlt napokban. Ez többé-kevésbé működött is. A második félidőben kicsit megakadt a gépezet, nem mentek úgy a támadások, nem folyt a labda, ahogyan szerettük volna. Statikussá vált a játékunk, emiatt a tíz pontos előnyt mínusz nyolcra váltottuk. Nem volt jó hatással a játékra, amikor Bus Ivánt kiállították, elveszítettük a rutinos irányítónkat, ez rányomta a bélyegét a végjátékra. Abban kell javulnunk, hogy csapatjátékkal játszva megkeressük mindig a legjobb opciót. Mentálisan fel tudunk készülni a szerdai meccsre, bízom benne, hogy újra meglepetést szerzünk idegenben.

Lakits András: Nagyot küzdöttünk, hogy kiharcoljuk a harmadik meccset. A sokadik védekezésváltásunk bejött, és megtaláltuk azt, amit szerettünk volna, a csapat elkezdett hinni benne, hogy ez működhet. Nagyon mélyről jött vissza a csapat és vette át a mérkőzés irányítását. Ez nem jelent semmit, csak annyit, hogy visszavisszük a párharcot Budapestre, ahol szeretnénk már magunk javára fordítani. Nem lesz egyszerű, az elmúlt két meccs is iszonyatos hullámvasút volt. Megpróbálunk felkészülni és a lehető legjobban szerepelni a harmadik mérkőzésen.