MAFC-Vasas beharangozó egy szurkoló szemszögéből

Február 26-án, szombaton 17:30-tól ismét hazai pályán szerepel a MAFC: az NB I./B Piros csoportjának 22. fordulójában a Vasas Akadémia lesz az ellenfél. Csapatunk a Veszprém elleni szép siker után 10-11-es mérleggel a 7. helyen áll, a TF-fel és az Óbudával vívunk nagy harcot a rájátszásba kerülésért. A piros-kékek 7 vereség mellett már 14 győzelemnél járnak, 8 közé jutásuk szinte biztosra vehető, jelenleg a 4. pozíciót foglalják el. Ha sikerülne megverni őket, akkor hosszú idő után ismét lenne annyi győzelmünk, ahány vereségünk, de ami fontosabb, ez egy újabb lépést jelentene a negyeddöntő felé.

A Vasas A csoporttól való visszalépése (2017) óta szisztematikusan építkezik. A klubmodell legfontosabb jellemzői, hogy nem igazolnak légióst, sok saját nevelésű játékosnak adnak lehetőséget és jellemzően sokemberes aktív rotációval dolgoznak. Az utánpótlásban a MAFC-hoz hasonlóan remekül teljesít a pasaréti bázisú egyesület, stabil anyagi hátterüknek köszönhetően pedig komoly igazolásokra képesek, így minden évben számolni kell velük az éremesélyesek közt. Az idei szezon előtt lecserélték vezetőedzőjüket, a klubbal a Pirosban ezüstérmet szerző Faragó Péter helyét a görög Vangelis Ziagkos vette át, aki korábban 20 évig edzősködött hazája meghatározó klubjainál. Nyáron csatlakozott keretükhöz a TF-ből érkező Kerkai Ákos, illetve Sömenek Martint is leigazolták, de ő a szezon kezdete előtt bejelentette visszavonulását. Pótlására októberben egy másik Martint, Bagót csábították át Bajáról.

Döcögősen indult az akadémisták számára a szezon, az első 6 bajnokijukból a mieinkhez hasonlóan csupán kettőt nyertek meg. Ezt követően rendezték soraikat, következő 6 találkozójuk mérlege már pozitív, 4-2 volt, ebből egyik vereségüket a MAFC ellen szenvedték el. December közepe és múlt szombat között viszont nem találtak legyőzőre, ráadásul a 8-as győzelmi sorozatban 7 kétszámjegyű különbséggel behúzott összecsapást találunk. Legutóbbi rangadójukon is ellenállhatatlanul kezdtek a Sport11-ben, 10 perc után már 27-16-ra vezettek és 3 negyeden át masszívan domináltak a listavezető Honvéd ellen. Ám az utolsó periódust Baksa Szabolcs fiai 20-8-ra nyerték, így megszakították a Vasas nagy sorozatát, 69-73-as végeredmény született.

Ziagkos mester elődjéhez hasonlóan a bő rotációban hisz, jellemzően 10-11 játékost forgat minden találkozón, többnyire mindegyikük pályára lép már az első játékrészben. Ez azt is jelenti, hogy senki nincs játékban folyamatosan, valamint, hogy rengeteget cserél, hasonlóan „keveri a kártyákat”, mint Ivkovics Sztojan a magyar férfi válogatott mérkőzésein (innen is hajrá, magyarok!). Nagyon fizikális, jól lepattanózó együttesről van szó, akiknek komoly fegyvere a gyorsindításos játék – ebben hasonlítanak a MAFC-hoz. Felállt védelem ellen sokat futnak, üres elzárásokkal teremtenek helyzeteket. Csapatvédekezésük szervezett, keményen beleállnak az ütközésekbe, kellemetlen ellenük járatni a labdát, nem véletlen, hogy csak a Honvéd kapott náluk kevesebb pontot a teljes bajnokságot tekintve. Nagyon sokfelé és egyenletesen oszlanak el a pontok és a játékpercek, legeredményesebbjük Medve Máté, aki 12,6 egységet átlagol. Ez nem egy kiugró szám, ugyanakkor 8 vasasos is eléri a 7-es pontátlagot. Fiatalposzton Radics vagy Kelemen játszik éles helyzetben. Bagó régóta sérült, még a Honvéd ellen sem volt bevethető, így várhatóan a Moravcsik-Radics-Medve-Boros-Andrássy ötössel kezdenek majd a Gabányiban is, a legutóbbi mérkőzéseikhez hasonlóan. A legutóbbi mérkőzésükön Radics, Andrássy és Sólyom dobott kétszámjegyű pontot.

A két csapat közös történelme 1934 óta íródik. Az akkori élvonal többi klubja már megszűnt, vagy nem szerepel az országos bajnokságban, így ez a magyar felnőtt férfi kosárlabda legrégebbi, most is „élő” párosítása. A közös aranykor az 1950-es évek első fele, amikor három egymást követő évben eme klubok végeztek a tabella első két helyén: ’50-ben és ’52-ben a műegyetemisták, ’51-ben a Vasas-MÁVAG lett bajnok közvetlenül riválisa előtt. Többféle csapat nevében szerepelt a Vasas név az élvonal tabelláján, újabb ezüstöt és bronzot is nyertek a Ganz-MÁVAG Vasas SE 1985-ös kieséséig. Évtizedeken át nem volt kosárlabda-szakosztálya a Vasasnak, 2013-ben tért vissza a sportágba felnőtt férfi vonalon a piros-kék sportegyesület, a ’13/14-es szezonban újra összecsaptak a csapatok. A közelmúlt legnagyobb csatáit a 2016/17-es idény hozta, amikor e két egyesület képviselte a fővárost az A csoportban. Kiváló volt a hangulat minden derbin, ráadásul a csapatok játékereje is hasonló volt. A playoutban megismétlődött a városi rangadó, mindhárom felvonást az otthon játszó csapat nyert, így a pályaelőnyből induló Vasas diadalmaskodott 2-1-re. Azóta sem kapott olyan támogatást csapatunk a lelátóról, mint az osztályozó mérkőzésein, de az ellenfél drukkerei is kitettek magukért. Az akadémisták visszaléptek az élvonaltól, így mi megőriztük az A csoport-tagságot, de 2018 óta újra egy ligában szerepelnek a csapatok – ez sajnos a B csoport. 2019 tavaszán a negyeddöntőben 2-0-ra, a tavalyi szezonban a bronzmeccsen 2-1-re múlta felül a MAFC tradicionális ellenfelét.

Tavaly novemberben, a bajnokság 8. fordulójában rendezték a legutóbbi budai derbit, óriási taktikai csatát láthattunk a Sport11-ben. A hazaiak jól fojtották meg a MAFC magas szerkezetének játékát, a 12. percben ráadásul 24-15-ös Vasas-előnynél megsérült Pfandler. A helyére beállított Pintér egyből hárompontost dobott, majd védekezésben remekül semlegesítette az ellenfél karmesterét, Moravcsikot. Nagyszerű távoli dobóformát fogtunk ki, így a szünetben már 3-mal mi jártunk előrébb. Jól megszervezte csapata védekezését Ziagkos mester, de a 6 triplát bedobó, 36 ponttal záró Tóth vezérletével sikerült megőrizni a minimális előnyt, az utolsó pillanatokban Kovács blokkolta Medve hármasát, így 82-79-es vendégsiker született. A piros-kékek jó teljesítményt nyújtottak csapatszinten: 37-20-ra nyerték a lepattanócsatát, több gólpasszt is adtak, de ez is kevésnek bizonyult a periméteren kívülről érkező MAFC-os kosáreső ellen (15/27, a szezon eddigi legjobb kinti dobóteljesítménye csapatunktól).

Ezúttal is borzasztóan nehéz összecsapás vár Garai Péter csapatára, mondhatni, a forduló rangadója lesz ez. Mindenképpen nehéz dolguk lesz a fiúknak, de előnyt jelenthet a 6. emberünk, aki hagyományosan jó teljesítményt szokott nyújtani ebben a párosításban. Talán ennek köszönhető, hogy a legutóbbi 7, Gabányiban szurkolók előtt rendezett budai derbit mind a piros-feketék nyerték. 2020 őszén ugyan győztek a piros-kékek a Hauszmann Alajos utcában, de azt a bajnokit zárt kapuk mögött rendezték. A MAFC-tábor jelenlétében legutóbb 2017 februárjában, A csoportos alapszakaszmeccsen diadalmaskodott Újbudán a Vasas Akadémia, a találkozóra benevezettek közül a Misek-Lakits-Kovács-Bordács négyesfogat, illetve a Moravcsik-Boros-Andrássy trió erősíti ma is akkori csapatát.

A legtöbb mutató alapján Vasas az esélyesebb, ám bizakodásra adhat okot, hogy ismét teljes kerettel készülnek a piros-feketék. Hazai pályán idén még veretlen a csapat, a tábor segítségére mindenképpen nagy szükség lesz, így 26-án, szombaton 17:30-tól minden MAFC-szimpatizánsnak a Gabányiban a helye! A semleges fővárosi sportbarátok számára is érdekes programnak ígérkezik a bajnoki, az utóbbi években kevés ilyen komoly fővárosi kosárderbit rendeztek nézők előtt, főleg az alapszakaszban. Legyen újra teltház, zúgjon a hajrá, MAFC!

Fotó: Vasas/MKOSZ