Feljutásra törő csapatunk a Miskolcon aratott 95-70-es győzelmet követően egy jól ismert ellenféllel szemben mutatkozik be hazai pályán a bajnokságban: a szintén győzelemmel kezdő, játékoskeretét tekintve alaposan átalakuló, de szakmai koncepcióján nem változtató BKG-Primával játszunk az alapszakasz 2. fordulójában szombaton 16:30-tól.

Az utóbbi években egyik legnagobb riválisunknak számítanak a Kosok, jól mutatja ezt, hogy az elmúlt három évben közvetlenül egymás mögött végeztek a csapatok a bajnokságban. 2021 tavaszán emlékezetes, ötmeccse elődöntős párharcot vívtak a felek, amelyből a szigetszentmiklósiak kerültek ki győztesen, de a finálét már elveszítették a Nyíregyházával szemben, míg a mieink legyőzték a Vasast a bronzcsatában. A következő kiírásban aztán – ha kisebb tét mellett is, de – sikerült visszavágnunk a rájátszásban, kettős győzelemmel abszolváltuk a sárga-kékek elleni helyosztót az 5. helyért, a második, újbudai találkozót jelenlegi vezetőedzőnk, a játékosként utolsó mérkőzését játszó Lakits András meccsnyerő triplája zárta le. Tavaly csak az alapszakaszban találkoztunk a Nagy-tanítványokkal, akik a Piros-csoportban és a Hepp Kupában is közvetlenül mögöttünk zártak: mindkét sorozatban a PVSK állította meg mindkét csapatot, csak éppen a Nagy legénységet egy körrel korábban, mint a mieinket. A bajnokságban az újbudaiak a négy közé jutottak, de ott már nem termet babér számukra, a BKG viszont a Vasút ellen elveszített negyeddöntőt követően megszerezte az 5. helyet. A kupában a két gárda egyaránt legyőzte a Jászberényt, és ismét kikapott a Párducoktól, csak fordított sorrendben, így a piros-feketék nyakába ezüst-, a batyisokéba pedig bronzérmet akasztottak a Tüskecsarnokban. A debreceni gyökerű klub elleni mérlegünk mindkét sorozatot figyelembe véve 11-7, a Gabányiban lejátszott nyolc egymás elleni bajnokiból hét hazai sikerrel zárult.

Nagy volt a jövés-menés nyáron a BKG-Prima háza táján, hiszen a Dr. Nagy Ágoston – Barna Donát edzőpároson kívül csak a két Nagy-fivér, Szeleczki István és Halász Ákos hosszabbított szerződést – ők hatan már a 2017/18-as, veretlenül megnyert zöld-csoportos bajnokság alkalmával is Kosokat erősítették. Két kulcsember is van a távozók közt a Pécsre igazoló Plézer és az albán válogatott center, Lilaj személyében – ide sorolható Galambos is, de a fiatalszabályból kiöregedő, ösztöndíjjal egy félévet külföldön tanuló magasember várhatóan visszatér januárban. Az érkezők listája is hosszú, a Salgótarjánból Szigetszentmiklósra költöző, kosármagyar Nshimba személyében egy A-csoportos rutinnal felvértezett center, míg Bartos révén egy több piros-csoportos együttesnél megforduló, MAFC-os kötődésű erőcsatár is szerepel rajta, de az igazi kulcskérdés a légióskiválasztás lehet a Nagy-legénységnél. A felkészülés során az NCAA1-ben pallérozódó Maizen Fausett töltötte be ezt a pozíciót, ám a Fót elleni szezonnyitón már nem volt ott a keretben. Az MKOSZ honlapján sem szerepel már a neve, egy másik amerikai magasemberé azonban igen: az 1994-es születésű, 201 cm-es, 100 kilós Jake Newman legutóbb a finn másodosztályban pattogtatott, ahol 18,9 pontot, 11,6 lepattanót és 4,2 gólpasszt átlagolt a Karkkila színeiben. Ezúttal is sok U20-as korú kosaras választotta a BKG-t, a Megyeri Tigrisek ellen az a Büki Lóránt (8 pont, 4 lepattanó) nyújtotta közülük a legjobb teljesítményt, aki tavaly a Falco U20-as gárdájában együtt játszott új igazolásunkkal, Kovács Leventével.

Kovács először játszhat tétmeccset a Gabányi közönsége előtt. A tavalyi Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság A-csoportos alapszakaszának gólpasszkirálya már a miskolci szezonnyitón bizonyította, hogy kiváló védő: 7 pontja mellett 5 (!) labdát szerzett, illetve 6 lepattanót, 2 gólpasszt és egy kiharcolt faultot is feljegyezhettünk a neve mellé (17 VAL). „Sikerült úgy elkezdeni a szezont, ahogyan azt elterveztük, jó játékkal nyertünk Miskolcon. A BGK elleni mérkőzésen az lesz a kulcs, hogy a testverpárt mennyire tudjuk kivenni a játékból, illetve hogy hány könnyű kosarat tudunk szerezni. Izgatottan várom az első tétmérkőzésemet a közönségünk előtt, remélem, győzelemmel debütálhatok hazai pályán is” – nyilatkozta honlapunknak.

Aktuális ellenfelünk múlt vasárnapi mérkőzése igazolja fiatal irányítónk szavait. A légiós nélkül felálló BKG 79-70-re győzte le otthon a Kinney, Markovics és Juhos nevével fémjelzett Phoenix-MT-t. A fordulatos találkozón Nagy Botond 35 egységgel zárt és négy hármast küldött a helyére, ő és testvére együttvéve több mezőnykísérletet vállalt, de több pontot is szerzett, mint az összes többi szigetszentmiklósi játékos, akik közül az egyaránt 8-ig jutó Bartos és Büki volt a legeredményesebb.

Egy bajnokaspiráns számára a szezon első hazai találkozóján kötelező a győzelem, így Lakits András alakulata is ebben a szellemben készül a rangadóra. Ezen az sem változtat, hogy a rivális vezetőedzőjének nyilatkozata alapján ők is az aranyéremre pályáznak, hiszen véleménye szerint „amelyik csapat nem akarja megnyerni ezt a bajnokságot, annak nincs is itt a helye”. Ez a hozzáállás viszont garancia arra, hogy a BKG nem fogja könnyen adni a két pontot, ezért minden újbudai kosárbarát támogatására szükségük van a fiúknak. Szurkolóink immár nem csupán a helyszínen, hanem elővételben, online is megválthatják jegyüket, de az igazán elkötelezettek számára a bérletvásárlás a legjobb megoldás.

Szombaton 16:30-ra teljen meg a Gabányi, zúgjon a hajrá, Újbuda MAFC!