MAFC-Vasas dobók, nyilatkozatok, szurkolói összefoglaló

MAFC-Vasas 82-56 (25-14, 17-17, 21-15, 19-10)

Tóth P. 18/3 (+11 gólpassz), Pfandler 13/9, Csapai 11/3, Bordács 10 (+14 lepattanó), Kovács 7. Cs: Polgárdy 14/9, Lakits 4, Herló 3/3, Komma 2, Bősze, Tóth V.

Garai Péter : Két fontos mérkőzésünk volt a mai nap folyamán. A Vasas U20-szal egy nagyon kemény mérkőzésen tudtunk nyerni és ezzel úgy néz ki, hogy bebiztosította magát a döntőbe csapatunk. A felnőtt mérkőzésen pedig kezdünk összeállni csapatilag, emberileg, játékilag. Azt gondolom, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy nyolcban legyünk és ott akárki jön ellenünk, meg tudjuk verni. Gratulálok a csapatnak az egész hozzáállásához, a csapatmunkához és nagyon örülünk, hogy egy ilyen jó csapatot, ilyen meggyőzően tudtuk ma megverni.


Evangelos Ziagkos : Először is számomra értelmetlen a kosárlabdáról beszélni amikor ártatlan embereket ölnek meg egy őrült háborúban a szomszédunkban. Az erőnk ezek az emberek mellett van és kívánjuk hogy ez a háború minél hamarabb fejeződjön be. A mérkőzésről: Teljesen erőtlenek voltunk, egy nagyon nehéz mérkőzésen után három nappal. Természetesen egy olyan csapat ellen, akiknél tudtuk, hogy jól védik a pick and rollt és nincsenek mismatchek nagyon nehéz kosarat dobni. Ugyanígy a védekezésünknek sem volt ereje ezen a mérkőzésen. Ezt egy jó csapat ellen, akiknél tapasztalt jó játékosok vannak nem engedhetjük meg. Gratulálok a MAFC-nak és sok sikert a továbbiakban.

A Veszprém elleni szép győzelem után újabb nehéz találkozó várt a MAFC-ra: a tabella 4. helyén álló Vasas látogatott a Gabányiba. A felnőttek meccsét megelőző U20-as találkozó utolsó perceiben súlyosnak tűnő sérülést szenvedett Pintér Dávid (jobbulást!), így nem a legjobb hangulatban melegítettek a hazaiak; a túloldalon a régóta hiányzó Bagó mellett Kelenföldi is kénytelen volt a padról nézni a derbit. Extramagas szerkezettel kezdett a hazai csapat, Garai Péter egyszerre küldte a pályára Csapait, Bordácsot és Pfandlert, míg a vendégek szokásos ötösükkel álltak fel a feldobáshoz. Egy-egy rontott akció után Csapai hármassal kezdte meg a pontgyártást. Kovács tett hozzá újabb hármat két részletben, Pfandler a triplavonalra rálépve küldte a helyére a labdát – 8-0-lal indítottak a fiúk. Boros és Andrássy révén pillanatok alatt egyre zárkóztak a piros-kékek, jól jött számunkra Csapai közelije az 5. percben (10-7). Pfandler ismét a gyűrűbe talált, ezúttal már tényleg kintről, Bordács is megszerezte első kosarát, időt kért Ziagkos. Összeszedte magát a vendégcsapat, Farkas távolija után már csak három pont volt közte (17-14). A negyed utolsó másfél perce álomszerűen alakult MAFC-os szempontból: Lakits duplája indította a hajrát, Tóth labdaszerzéséből Polgárdy vert be egy trojkát, majd Pfandler tett rá újabb hármat: 25-14-gyel zárult az első negyed.

Villámrajtott vettek a fehérmezesek a kisszünet után, Polgárdy újabb kintije után már 16-tal vezettünk. Rontott támadások után Barócsi ugrasztotta talpra a Vasas-kispadot, de 3-asunk ismét hármassal jelentkezett. Andrássy hozta fel 10-re az övéit, ám Herló is megvillant a periméterről, amire Farkas válaszolt hasonló módon. Csapai talált be, majd két rutinos irányító, Medve és Tóth pontváltása következett. A félidő hajrájában Andrássy bedobott egy büntetőt, Csapai kihagyott kettőt, ám így is megnyugtató volt az előny a nagyszünetben (42-31). 

A harmadik etap eleje is nekünk sikerült sokkal jobban: Csapai két kosarat is dobott, közte labdát szerzett, amelyet Bordács váltott pontokra, Tóth pedig közétette a huszat: 51-31. Az akadémistáknak az időkérés után sem sikerült betalálniuk, ellenben Pfandler Bence már a harmadik kosarát hintette be a hárompontos vonalon túlról. Kis rövidzárlat következett hazai részről, Moravcsik középtávolija már zsinórban a 9. Vasas-pont volt. Andrássy vétett sportszerűtlent, amelyből 4 egységet profitáltunk: Lakits büntetői után Tóth dobása is ült. Egy mini-büntetőpárbajt követően Barócsi állt csapata élére, de az utolsó szó Bordácsé volt: tekintélyes előnyből várhattuk a záró tíz percet (63-46).

Szokás szerint nem sikerült jól a negyed eleje a vendégeknek, Polgárdy és Tóth növelte a fórt. A Vasas utolsó esélyfoszlányai is elszálltak Andrássy és Barócsi kipontozódásával, 70-50-nél megint 8-0-t futottak a piros-feketék, futószalagon érkeztek a közelről befejezett hazai akciók. Tóth és Kovács mutatott be óriási alley-oopot, a hajrában mindkét oldalon több fiatal is lehetőséget kapott. Kelemen és Medve szépített, de az utolsó támadásból összehoztak egy kosarat a MAFC tehetségei is: Bősze passzát Komma váltotta pontokra, így 82-56-os, már-már kiütéses műegyetemista diadallal zárult a budai férfi kosárlabda legnagyobb rangadója.

A várt nagy küzdelem elmaradt, de ezt talán senki sem bánta a hazai szurkolók közül: az újabb hazai győzelemmel megint közeledtünk a rájátszáshoz. Ellentétes arcát mutatta ma a két csapat: amíg a mieinken az első perctől kezdve látszott, mennyire fontos ez a bajnoki, a riválisból sokat kivett a keddi, Honvéd elleni csata, így enerváltan, pontatlanul kosaraztak. Bár a 26 pontos MAFC-siker nem a csapatok közti reális különbséget tükrözi, mindenképpen komoly fegyvertény, hogy oda-vissza sikerült legyőzni egy élcsapatot. Ezen az estén gyakorlatilag minden mutatóban jobbak voltunk, a Vasas még a legnagyobb erényének számító lepattanózásban is alulmaradt. A szép csapatmunkához több jó egyéni teljesítmény járult, külön kiemelendő Pfandler, aki U20-as magasember létére három hárompontost szerzett, tőle bizonyára nem várt ilyet Ziagkos mester és stábja. Úgy tűnik, hogy Csapai formahanyatlása már a múlté, Polgárdy is alaposan kivette a részét a győzelemből. A Tóth-Bordács duó jó teljesítménye bizonyára senkit sem lep meg, pedig látszott, hogy Vasas védelme külön készült a semlegesítésükre, ám ők ismét dupla-duplával adták az alapot a sikerhez. A büntetőzés ezúttal nem ment igazán, ahogy a triplákat sem dobtuk jól, de mivel az ellenfél sem volt pontosabb ezekben a játékhelyzetekben (sem), ez ezúttal bőven belefért a mieinknek. Mérlegünk immár nem negatív, 11-11 győzelemmel és vereséggel áll a csapat, ráadásul a Veszprém, az Óbuda és a TF sem tudott győzni ebben a fordulóban, így távolodott a 8-9., közeledett a 6. helyezett a tabellán. Ha valamikor, akkor most van jó esély végre győzni idegenben is, jövő héten Salgótarjánba utazik a csapat. Hajrá, MAFC!