Július 12. és 21. között a romániai Pitesti-ben szerepel B divíziós Európa-bajnokságon a magyar U20-as férfiválogatott, felnőttcsapatunk szakvezetője másodedzőként segíti Carlos Vallejo szövetségi kapitány munkáját.

– Hogy teltek számotokra az elmúlt hetek, milyen állapotban van a csapat?

– Bár voltak nehezebb időszakok, sérülések, betegségek az előző öt és fél hét során, úgy érzem, hogy az ez idő alatt elvégzett munkánknak köszönhetően felkészülten utaztunk el Romániába, nagyon bízom benne, hogy ez elegendő lesz ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el.

– Milyen típusú játékot vártok a csapattól?

Nagyon gyors, agresszív kosárlabdát szeretnénk játszani rengeteg átmeneti játékkal. Úgy érzem, hogy ez a pörgős, modern stílus illik ehhez a kerethez.

– Magyarország a hat csapatos C csoportba került, az első két helyezett bejut a negyeddöntőbe és tovább küzdhet a két feljutást érő hely egyikéért, a középső kettő a 9-16., az utolsó kettő a 17-21. helyért játszhat a folytatásban. Hogy látod az erőviszonyokat, az esélyeiteket?

– A sorsolás következtében eggyel több meccs lesz a lábakban és eggyel kevesebb pihenőnapunk lesz, mint a többieknek, de ezt megpróbáljuk az előnyünkre fordítani és lendületbe kerülni. A kitűzött cél, hogy a legjobb nyolc közé jussunk, vagyis az első két hely valamelyikén végezzünk a csoportban. Nem lesz könnyű dolgunk, a csoportkörben a 2004-es korosztállyal 2022-ben U18-as B divíziós Eb-t nyert Svédország és Ukrajna tűnik a két legerősebb ellenfelünknek (tavaly ez a két együttes játszotta a bronzmeccset az U20-as B divíziós Eb-n – a szerk.). Nehéz pontosan belőni az erőviszonyokat, mert ebben a korosztályban már nem feltétlenül érkezik mindenki a legjobb összeállításban, az igazán kiemelt tehetségek, akik például amerikai egyetemen játszanak, nem mindig jönnek el. Nálunk a lehetőségekhez képest a legerősebb keret áll rendelkezésre, csak a helyszínen derül ki, hogy ez a riválisainknál is így lesz-e, ettől függetlenül igyekeztünk felkészülni mindenkiből, több válogatott meccseinek felvételét is sikerült megszereznünk.

– Tíz nap alatt hét vagy nyolc mérkőzés vár rátok, optimális esetben egyre növekvő téttel. Hogyan lehet erre felkészülni mentálisan és fizikálisan?

– Úgy gondolom, hogy erre a sorozatterhelésre nem lehet igazán készülni, Portugáliában egy felkészülési tornán láthattuk, milyen az, amikor egymás után három nap játszunk, de a csoportkört nem tudjuk lemodellezni itthon, amikor hat nap alatt öt mérkőzésünk lesz. Ettől függetlenül sokat dolgoztunk azért, hogy a fiúk fejben és lábbal is jól bírják ezt a kihívást, bizakodó vagyok.

Felnőttcsapatunk vezetőedzője mellett egy másik MAFC-os kötődésű tagja is van a keretnek Dian Dániel személyében, aki jelenleg már a Vasas munkatársa, de a szakmai stábba még műegyetemista erőnléti edzőként kapott meghívást.

A B-divíziós Eb-n szereplő magyar U20-as férfiválogatott

Játékoskeret: Csendes Péter (Sopron), Halmai Dániel (ASE), Reizinger Máté (Bp. Honvéd), Bor Gábor (NKA Pécs), Meszlényi Róbert (Sopron), Cseh Botond (Szedeák), Hajdu Péter (Bp. Honvéd), Csátaljay Péter (ZTE), Csuti Kornél (ZTE), Kaye Benjamin (Colorado Mesa), Pleesz Ádám (Vasas), Schmera Gergely (Körmend)

Szakmai stáb: Carlos Vallejo – vezetőedző, Lakits András – másodedző, Kertész Dávid – másodedző, Dian Dániel – erőnléti edző, Váczi Tamás – fizioterapeuta, Dr. Nagy Norbert – csapatvezető

A magyar válogatott programja a C csoportban

július 12., péntek 12:00 Magyarország-Koszovó

Élő közvetítés: https://www.youtube.com/live/ncBgQb7Zp7E?si=fw58rGjv9D7pP0vo

július 13., szombat 14:30 Magyarország-Örményország

Élő közvetítés: https://www.youtube.com/live/_z_YWgV9ggo?si=rVvlp-_EFS7EbwkR

július 14., vasárnap 14:30 Magyarország-Moldova

Élő közvetítés: https://www.youtube.com/live/KbPrNz23fr8?si=sLT76gFG0s48lwUc

július 16., kedd 19:30 Magyarország-Ukrajna

Élő közvetítés: https://www.youtube.com/live/fKk7O65VhhU?si=WI93PmZPUq-id3aS

július 17., szerda 19:30 Magyarország-Svédország

Élő közvetítés: https://www.youtube.com/live/mBrWM-09xeo?si=mrpqWYq-VjDYeifH

Hajrá, magyarok, hajrá, MAFC!

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter