Rövidesen véget ér a téli szünet felnőttcsapatunk számára: január 6-án, szombaton 17:30-as kezdettel a MEAFC-Miskolc elleni hazai bajnokival indítjuk a 2024-es esztendőt. Az év első mérkőzése előtt Lakits Andrást kérdeztük az őszi idényről és a következő hónapok kihívásairól, céljairól.

– 11 győzelemmel és 2 vereséggel a 3. helyen álltok a Piros-csoportban, tíz tétmeccses győzelmi sorozattal zártátok a 2023-as évet. Hogyan értékelnéd az őszi idényt?

– Összességében nem lehetünk elégedetlenek, hiszen csak egy győzelemmel vagyunk lemaradva az 1. helyezettől, ugyanakkor van bennünk hiányérzet a rossz szezonkezdés miatt, mert két közvetlen riválistól is kikaptunk itthon – ezt nagyon nehéz lesz idegenben kijavítani, de mindent megteszünk, hogy sikerüljön. Úgy érzem, hogy a kezdeti nehézségek után szépen összeállt a csapat. Tóth Peti pótlása nagy feladat, de amint a srácok magukévá tették az elképzeléseimet, amiket nekik szántam, láthatóan nagyon szépen működött minden. Kiváló a hangulat az öltözőben, jól érzik magukat a fiúk egymás között, tele vannak önbizalommal, mindenki élvezi a játékot, miközben eredményesek is vagyunk, ezt kell továbbvinni.

– Az alapszakasz felénél az egyaránt 12-1-es mérleggel álló PVSK és Vasas vezeti a tabellát, a MAFC egy, a BKG két ponttal van lemaradva az éllovasoktól. Hogy látod az erőviszonyokat, van számszerűsíthető cél a reguláris szezon hátralévő részére?

– Úgy érzem, hogy a táblázat reális képet mutat az erőviszonyokat illetően, még ha nekünk nagyon fáj is a már említett két hazai vereség. Rendkívül nehéz a sorsolásunk a második körben, idegenben játszunk három legnagyobb ellenfelünkkel, ezek a rangadók nagy kihívásnak ígérkeznek számunkra, de szeretnénk visszaszerezni az itthon elveszített pontjainkat. Ha nem is lehet elvárás, célkitűzésként szerintem meg lehet fogalmazni, hogy odaérjünk az első helyre az alapszakasz végén.

– Meccsenként több, mint 94 dobott ponttal a második legeredményesebbek vagytok a bajnokságban. Minek köszönhető ez a hatékonyság támadásban?

– Óriási potenciált látok a fiúkban támadó oldalon, de mégis a csapatjátékot tartom a sikereink kulcsának. Ha nem is a felkészülés végére, de az idény elejére mindenkinek sikerült megtalálni a helyét abban a rendszerben, amit én elképzeltem, örülök, hogy ez a koncepció jól működik és ezáltal támadásban is sikeresek vagyunk. Az egyik legnagyobb csapásszámmal dolgozó csapat vagyunk, nagy tempót diktálnak a játékosaim, ami cél is volt, sőt, szeretnénk ezt még fokozni. Óriási fegyverünk, hogy a kispadról is kiváló teljesítmények érkeznek, gondolok itt elsősorban Katona Bencére, aki 20 perc alatt átlagol 15 pontot, egyik kulcsfigurája a támadójátékunknak, szerintem kiérdemli a Piros-csoport legjobb hatodik embere címet. A mi erősségünk abban rejlik, hogy egységes a játékoskeret a pályán és azon kívül is, nyilván még van hova fejlődni e tekintetben is, de örülök, hogy olyan játékrendszert sikerült megalkotnunk, amiben mindenki hasznos tud lenni és jól is érzi magát.

– Miben kell még fejlődni a szezon előtt kitűzött cél, a bajnoki cím eléréséhez?

– Igazából mindenben, de úgy látom, hogy a védekezésünkön tudunk még többet fejlődni. A sok kapott pont kicsit csalóka, mert ez az általunk diktált nagyobb iram következménye is, de ettől még szeretnénk ezt csökkenteni, úgy érzem, hogy jó úton járunk. Ha bajnoki címet szeretnénk nyerni, akkor stabilan kell teljesítenünk, különösen védekezésben, nem elég, ha csak a mérkőzés bizonyos szakaszaiban vagyunk dominánsak, meccsenként közel 40 perc kiegyensúlyozott játékra lesz szükségünk.

– Hogy telt a téli szünet a kosárlabda szempontjából?

– A fiúk kaptak egy jól megérdemelt, hosszabb pihenőt, nagyon bízom benne, hogy ezt jól használták ki. Karácsony után elkezdtünk dolgozni, szerintem nagyon fontos időszak ez a jövő szempontjából, most volt igazán idő új dolgokkal bővíteni a repertoárunkat. Munkával telt a két ünnep közti idő, úgy érzem, hogy mindenki éhes a sikerre és minden nap keményen dolgozik érte.

– A tavalyi ezüstérem után ősszel is sikerrel vettétek az első három akadályt a Hepp Kupában, jövő kedden a Zöld-csoportot vezető Dávid Kornél KA otthonában játszotok negyeddöntőt. Mennyire fontos számotokra idén ez a sorozat?

– Idén másképp kezeljük a kupát, mint az előző kiírásban, amikor a fiatalok építése volt fókuszban, és csak a döntőn álltunk fel teljes kerettel. Ősszel is sok lehetőséget kaptak a fiatalok a HK-ban, de ezúttal már az első fordulótól kezdve a jelen csapatát építettük – ez is egy alacsony átlagéletkorú együttes, egy kivétellel minden tagja 30 éven aluli. Természetesen ismét szeretnénk a lehető legjobb eredményt elérni, bár kicsit kellemetlen, hogy ilyen közel van egymáshoz a kupadöntő és a rájátszás kezdete, ha erőnlétben nem is, más szempontból hasznos volt a tavaly áprilisi négyes döntő. Még nem vagyunk ott a négy között, bár talán már sokan elkönyvelték, hogy továbbjutunk egy zöld-csoportos rivális ellen, én óva intenék attól mindenkit, hogy lebecsülje a DKKA-t, kifejezetten nehéz mérkőzésre számítok a rutinos, korábbi válogatott játékost is soraiban tudó ellenfél otthonában, amelyet Magyarország egyik legsikeresebb edzője (Braniszlav Dzunics – a szerk.) irányít.

– Mit vársz a január 6-i, MEAFC-Miskolc elleni évnyitó bajnokitól?

– Ha rövid és tömör szeretnék lenni: azt, hogy ott folytassák a srácok, ahol decemberben abbahagyták. Magabiztos játékot várok tőlük, azt látom rajtuk, hogy bár jól esett nekik a szünet, már hiányzik nekik egy meccs a sok edzés után. Egyértelműen a győzelem a cél, akár magabiztos különbséggel. Nem lesz könnyű dolgunk, a Miskolcnak is vannak jó játékosai, de reális elvárás lehet, hogy hazai környezetben sikerrel kezdjük az új évet és folytassuk azt a sorozatot, amit még október végén kezdtünk el.

Idei első ellenfelünk, a Zöld-csoport tavalyi bajnoka, a MEAFC-Miskolc 6 győzelemmel és 7 vereséggel a 7. helyen zárta az alapszakasz első felét. Dr. Váczi Péter alakulata nyílt sisakos, támadásközpontú kosárlabdát játszik, az ő meccseik a leggólgazdagabbak idáig a mezőnyben. A bajnokságban eddig szerzett pontjaik több, mint felét négy játékos hozta össze: Tóth Bence, aki az első 13 fordulóban meccsenként 8,3 gólpasszal a mezőny legjobb előkészítője volt, a két Kozák-testvér, Márton és Bertalan, illetve a borsodiak alsó posztos játékát meghatározó Czirbus József. A sárga-kék egyetemi gárda az egyik kedvenc ellenfelünknek számít, hiszen mind a hét eddigi egymás elleni mérkőzést mi nyertük a Piros-csoportban. A szeptemberi szezonnyitón a gyenge kezdést követően végül magabiztosan, 95-70-re győztünk az Egyetemi Körcsarnokban, aktuális ellenfelünk legutóbbi újbudai vendégjátéka óriási izgalmakat hozott, végül Csapai Péter közeli találatának köszönhetően kerekedett felül Garai Péter foghíjas együttese a 2021 januárjában, zárt kapuk mögött megrendezett találkozón (71-70). Folytassuk jó sorozatunkat, kezdjük együtt az évet a Gabányiban!