MAFC-Nagykőrös dobók, nyilatkozatok, szurkolói összefoglaló

MAFC-Nagykőrös 95-86 (16-18, 22-19, 31-21, 26-28)

MAFC: Tóth 18/6, Csapai 16, Bordács 13/3 (+12 lepattanó), Kovács 6, Pfandler. Cs: Misek 14/9, Polgárdy 13, Lakits 10, Komma 2, Herló 2, Szabó 1, Biber.

Garai Péter : Tudtuk, hogy egy nehéz mérkőzés lesz. A Nagykőrös felszabadultan tud kosárlabdázni. Szenvedtünk az elejétől kezdve, de a csapat túl tudott lépni ezen és megoldotta. Örülünk a hatodik helynek. Várjuk a rájátszást. Szeretnénk minél tovább menni, minél jobb eredményt elérni. Gratulálok a csapatnak az alapszakaszban elért eredményhez. Azt hiszem egy kicsit jobbat vártunk, de az egész éves teljesítményünk alapján, azt gondolom, hogy a helyünkön vagyunk.
Kovács Sándor : Gratulálok a MAFC csapatának a mai győzelemhez. Az volt a célunk, hogy próbáljunk meg egy jó mérkőzést játszani, megszorongatni őket. Úgy gondolom, hogy helyenként ez sikerült is. Sajnálatos módon, volt a harmadik negyedben az első négy-öt perces periódusunk, ahol rosszul kezdtük a második félidőt és a tetemes hátrányt a továbbiakban magunk előtt görgettük. Számunkra már nem volt a mérkőzésnek tétje, több játékosomat is a megszokottnál többet tudtam cserélni, forgatni. Külön öröm számomra, hogy azok a játékosok, akik kevesebb szerepet kaptak az alapszakaszban, most kifejezetten jól szerepeltek. Örülök neki, hogy a saját nevelésű fiatal játékosainkat bátran be lehet állítani egy B csoportos mérkőzésre. Gratulálok még egyszer a MAFC csapatának és kívánok sok sikert a play-offra Garai Péter társaságának. Mi nagykőrösiek szimpatikus csapatnak tartjuk őket.

Bár nem volt igazán komoly tétje a mérkőzésnek, a feldobásra nagyjából megtelt a lelátó, igaz, ehhez kellettek a nagy létszámban érkező vendégdrukkerek is. A feldobást a kőrösiek hozták el, de Bordács, Kovács és Csapai révén mi kezdtünk jobban (6-2). Tompán támadtak a mieink, így hiába zárt jól a zóna hátul, nem sikerült komoly előnyt kiharcolni. Mester két triplát is értékesített, ezzel átvették a vezetést a feketemezesek. Tóth kozmetikázott nem túl fényes büntetőzésünkön, de a Nagykőrös fiatalja harmadjára sem hibázott kintről. Percekig nem találtunkba gyűrűbe, Timkó és Lakosa ellenben igen: 9-18 állt a táblán. Ekkor Polgárdy és Lakits is eredményes volt, majd 3-asunk a dudaszóra is értékesített egy nehéz dobást, ráadásul közben faultolták is: a plusz büntetővel 16-18-ra jöttünk fel.

Csapai centergóljára Lakosa válaszolt két hárompontossal. Misek és Lakits rázta meg magát hazai részről, 11-2-t futottunk a rutinos hátvédpáros találataira építve (29-26). Küzdelmes percek következtek, Timkó és Mácsai pontjaival ledolgozta hátrányát a Nagykőrös. Molnár Bence és Lakosa is eredményes volt, Tóth Péter hármasával mozdultunk el a holtpontról. Molnár és Csapai kosárváltása után rontott akciók következtek, egy támadóidőnyivel a negyed vége előtt időt kért Garai Péter. Tóth kapta meg a labdát, lepörgette a másodperceket, majd jól tört be, így mi vonulhattunk előnnyel pihenőre (38-37).

Élesebben jött ki a második félidőre a MAFC, Csapai, Tóth és Bordács is pontosan célzott, a vendégek pedig második esélyből sem dobtak kosarat (44-37). Tóth szabálytalansága után technikait kapott a MAFC-pad, Molnár két büntetőt értékesített a háromból. Kovács a festékből és középtávolról sem hibázott, Mácsai csak egy büntetőt dobott be, Bordács közétette a tízet. Tóth és Csapai lökte még mélyebb gödörbe a Sólymokat, de Mácsai és Lakosa trojkái után újra tombolt a vendégtábor. Bordács dobhatott talpról, 7 méterről, meg is büntette a vendégeket könnyelműségükért. Mester vette vállára csapatát, míg nálunk jól eloszlottak a terhek, a 30. percben Misek távolijára Molnár felelt: 69-58-ra vezettünk az utolsó szünetben.

Gyorsindításból voltunk eredményesek, Mester hozta vissza tíz pontra csapatát. Remek 10-0-s MAFC-roham következett, látványos kosarakkal: Tóth klasszis módon lépett ki a sarokba és hintett csont nélküli hármast, néhány támadással (és egy Misek-triplával) később pedig Polgárdy csent labdát, és még ki is nézett a közönségre, mielőtt zsákolt (83-63). Kovács Sándor időkérése fordulatot hozott, az ifjú Kocsis vezetésével közelítettek a vendégek. Mindkét oldalon lehetőséget kaptak a fiatalok, Komma, Herló és a felnőttcsapatban debütáló Szabó Máté is betalált a büntetővonalról, ezzel párhuzamosan triplazápor zúdult a hazai gyűrűre. A meccs utolsó kosarát Fehér szerezte, így a negyedet a vendégek, de a találkozót 95-86-ra a hazaiak nyerték. A lefújás után mindkét tábor elégedetten tapsolt – egyik csapatnak sem rossz ez az eredmény. A mieink így 14-12-es mérleggel a 6. helyen végeztek és a pécsi NKA-val találkoznak a negyeddöntőben. A vendégek 10 győzelemmel a 10. helyen zárták az alapszakaszt, a PVSK-Baja párharc győztesével játszanak majd a 9-12. helyért.

Nem volt létfontosságú a találkozó megnyerése, és ez bizony meglátszott csapatunkon. Az első percek kábulata után ugyan sikerült kissé felpörögni, de mind a hárompontosok (6-13), mind a lepattanók (31-48) aránya mutatja, hogy nem volt elég koncentrált a MAFC. Mégis sikerült nyerni, mert a tranzíciós játék ezúttal is jól működött, emellett kellemetlen védekezésünk következtében 21 labdát adtak el a nagykőrösiek (nálunk ez a szám 9). Bordács akcióból nem is rontott dobást, a Tóth-Csapai páros is hozta magát és a cserék is sokat tettek hozzá.

Egy kis szünet után áprilisban az NKA Péccsel küzdünk meg a négy közé jutásért. A párharc az egyik fél harmadik sikeréig tart, a pályaelőny a pécsieké, így legalább egyszer mindenképpen győznünk kell az Akadémián a továbbjutáshoz. A negyeddöntő menetrendje várhatóan a következő napokban lesz hivatalos. Hajrá, MAFC!