JKSE-MAFC beharangozó egy szurkoló szemszögéből

A férfi NB I./B Piros csoportjának 25., utolsó előtti fordulójában, március 19-én, szombaton 17:30-tól a Jászberény fogadja a MAFC-ot. Mind a tabellát, mind a formát, mind a múltat elnézve egyértelmű, hogy a második vonal kiemelt mérkőzése következik. A meccs megnyerése komoly pozitív visszaigazolás lenne mindkét csapat, különösen az esélytelenebbnek tartott piros-feketék számára.

A JKSE-t 2001-ben alapították, történetük első évtizedét alsóbb osztályokban töltötték. 2011-es feljutásukat követően viszont megszakítás nélkül tíz szezonban is az NB I./A-ban szerepeltek. Legjobb idényük a 2018/19-es volt, amikor a kupában a 4., a bajnokságban az 5. helyen végeztek. A következő két kiírásban már kevesebb okuk volt az örömre a jászságiaknak, sőt, a 2020/21-es idényben 4-32-es mérleggel búcsúzni kényszerültek.

Az újjáépítéshez sikerült visszaigazolniuk a kispadra a magyar bajnok Földi Sándort. „Sutyi bácsi” kezei alatt teljesen kicserélődött a játékoskeret, hírmondó sem maradt az élvonalbeli garnitúrából. Az új berényi csapat minden játékelemben versenyképes és sok lábon áll, így hosszú lenne felsorolni minden potenciális nyerőemberüket. Pontkirályuk Velkey János, aki Tóth Péterhez hasonló játékos: mindketten rutinos vezérek, akik játékszervezésben és pontszerzésben is élen járnak. A palánk alatt Olasz Ádám nyújtja a legjobb teljesítményt a berényiek közül, fiatalposzton Nagy Simon van legtöbbet a pályán. Két légiósuk is van egyszerre: a szezont Veszprémben kezdő center, Dukics helyére bármikor be tud ugrani a másodedző-dobóhátvéd Rakics (a B csoportos szabályok szerint minden meccsre csak egyikük nevezhető).

Bár már ősszel is komoly játékerőt képviselt a Jászberény, igazán a téli igazolásokkal álltak össze. Legutóbbi 15 bajnokijukból csupán egyet vesztettek el, ők büszkélkedhetnek a mezőny leghosszabb, „élő” veretlenségi sorozatával (7 meccs). A Bercsényi Sportcsarnokban csak az NKA Pécs tudott győzni a bajnokságban, az akadémisták még októberben vették be a JKSE otthonát. A Berény legutóbb a másik baranyai csapat, a PVSK otthonában játszott és nyert 100-67-re. A találkozón végig a kék-fehérek akarata érvényesült, legjobb dobójuk a 25 ponttal, közte öt triplával záró Kucsora volt.

A MAFC-Jászberény párharc fénykora 2014 és 2018 közé tehető, amikor mindkét gárda első osztályú volt. A fővárosiak és a jászságiak is az alsóházban tanyáztak, így az egymás elleni mérkőzések rendszerint kiélezett, parázs csatát hoztak. A négy A-s szezon mérlege MAFC-os szempontból 6-10, Jászberényben kétszer tudtak nyerni a mieink ez idő alatt. Idén a bajnokság mellett a Hepp Kupában is összekerültek a csapatok: november elején Kovács Ádám vezérletével 97-91-es sikerrel vettük be a Jászfővárost, így minden sorozatot figyelembe véve csapatunk tudta legutóbb saját csarnokában legyőzni Földi Sándor legénységét.

 Decemberben bajnokin is összemérte erejét a két együttes, a találkozót nagy készülődés előzte meg a MAFC-tábor részéről. A kiváló hangulatú csata bővelkedett fordulatokban és vitatott ítéletekben. Garai Péter csapata többször is vezetett 10-11 ponttal, de a vendégek mindig vissza tudtak kapaszkodni. A 38. percben Velkey büntetőjével átvették a vezetést a kékmezesek – ekkorra már Kovácsot és Tóthot is elveszítettük: előbbire sportszerűtlent és technikait kapott, utóbbi kipontozódott. A 40. percbe lépve az ihletett formában játszó Polgárdy Ádám hetedik hármasával visszavették az előnyt a fehérmezesek. A JKSE utolsó akciójánál jól zárt a védelmünk, de Bibert szabálytalannak látták a játékvezetők a távolról dobni kényszerülő Velkeyvel szemben, aki a megítélt három büntetőjéből kettőt értékesített, beállítva a 74-75-ös végeredményt. A mieink húzóemberei Polgárdy mellett Lakits és Bordács voltak, míg a túloldalon a Velkey-Olasz-Rakics trió termelte a pontok nagyját.

A rangadó egyrészt jól szolgálja a csapatok felkészülését a rájátszásra, másfelől komoly hatással lehet az alapszakasz végeredményére is. A JKSE győzelme esetén bebiztosítaná 2. helyét a tabellán, míg a 6. helyen álló MAFC sikerével maga mögött tartaná a Veszprémet és nyomást helyezhetne a Vasasra. Egyértelműen a hazaiak a derbi favoritjai, de az utóbbi hetekben mutatott teljesítménnyel lehet keresnivalónk a berényi katlanban is. Az utóbbi fordulókban mindkét félnek voltak hiányzói, a berényiek Velkey, Dukics és Chester nélkül győztek Pécsen. A mieinknél is voltak sérültek a közelmúltban, de úgy tűnik, hogy szombatra mindenki bevethető lesz a műegyetemisták közül.

Az alapszakasz utolsó idegenbeli MAFC-meccséről nem várható élő közvetítés, az eredményt az MKOSZ honlapján lehet majd követni. Nagy feladat előtt áll Garai Péter és csapata, ez már egy igazi Play-Off-hangulatú derbi lesz. A győzelem bizakodásra adna okot, de ha kikapunk, akkor sincs nagy baj. Reméljük, hogy sportszerű, jó meccset látunk, hajrá, MAFC!