Két irányító távozott klubunktól a nyáron, Tóth Péter személyében az elmúlt négy év egyik vezéregyénisége, míg Maly Benedekében egy rendkívül tehetséges fiatal intett búcsút a műegyetemistáknak. A vezetőség két játékost szerződtetett pótlásukra: visszatért Fótról Katona Bence, valamint a szombathelyi nevelésű, fiatal Kovács Levente is aláírt. Rajtuk kívül Polgárdy Ádámnak és Lewis Chesternek is fontos szerepet szán a játékszervezésben Lakits András – csapatbemutatónk második részében velük foglalkozunk.

Négy szezon után elválnak Tóth Péter és a MAFC útjai, a rutinos irányító a zöld csoportos Dávid Kornél KA ajánlatát fogadta el. A Zalaegerszegen nevelkedő játékmestert nem titkoltan vezérszerepre igazolta csapatunk 2019 nyarán, azt reméltük, hogy a visszavezeti a MAFC-ot az élvonalba. Erre Peti első fővárosi idényében mutatkozott a legnagyobb esély, 23 forduló után vezettük a tabellát, amikor a szövetség a covid-járvány miatt berekesztette a bajnokságot. Bár 11-esünk végül nem ünnepelhetett feljutást piros-feketében, egy bajnoki bronzérmet és egy Hepp Kupa-ezüstöt azért nyert színeinkben, mindkét sikerben oroszlánrészt vállalva. Tóth négy idényen át alapemberünk volt, aki a pontszerzésből, az előkészítésből, a védekezésből és a lepattanózásból is alaposan kivette a részét – köszönjük a sok szép emléket, fontos kosarat és mindent, amit a klubért tett!

Egy évig tartott Maly Benedek második MAFC-os korszaka, a 2005-ös születésű tehetség Amerikába, közelebbről a New York állambeli Trinity-Pawling School-ba teszi át székhelyét. Beni a felnőttek közt 16 bajnokin kapott lehetőséget, az országos 5. U20-as együttesünknek pedig alapembere volt, a debreceni nyolcas döntő pontkirálya lett, nyáron pedig az U20-as B divíziós Eb-n képviselhette Magyarországot és klubunkat. Köszönjük az elmúlt évet, sok sikert kívánunk az amerikai kalandhoz!

Fiatal csapatunk kulcsembere lehet az előttünk álló idényben Polgárdy Ádám. Az 1999-es születésű hátvéd 2018 nyarán, az A csoportból történő kiesést követően csatlakozott együttesünkhöz, így már a hatodik szezonját kezdheti meg szeptemberben a XI. kerületben. Az előző évadban valamennyi bajnokinkon szerepet kapott, de egy kivételével mindannyiszor csereként – a rájátszásban nyújtott 13,4 pontos, 3,8 lepattanós, 3 gólpasszos, 4,4 kiharcolt faultos (14,6 VAL) teljesítménye alapján nagy eséllyel pályázhatott volna a „legjobb 6. ember” címre, ha kiosztott volna ilyen díjat a szövetség. A 192 centi magas, soproni kötődésű játékos 1-es és 2-es poszton is otthonosan mozog, illetve az is mellette szól, hogy a Piros csoport előző kiírásában ő célzott a legpontosabban a periméterről a mieink közül (37%). „Szerintem az egész csapat nagyon várja már az előttünk álló szezont. Júliusban a klubnak köszönhetően olyan egy hónapos munkát tudtunk elvégezni, ami szerintem az országban egyedülálló volt! Hálával tartozunk Garai Péternek, Lakits Andrásnak és Dián Dánielnek, akik nap mint nap mindent megtesznek, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Kemény év vár ránk, idén is jó csapatok alkotják a Piros csoport mezőnyét, nekünk pedig komoly céljaink vannak. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy olyan eredménnyel zárjunk, minek őszintén tudunk örülni!”– fogalta össze gondolatait új 1-esünk, már ami a mezszámot illeti.

A fővárosba, azon belül is Újbudára teszi át székhelyét Kovács Levente. A 190 centis irányító 2004-ben született, mostanáig az utóbbi években a magyar válogatottba több klasszist is adó Falconál pallérozódott. A sárga-feketék U20-as gárdája Kováccsal a soraiban megnyerte az A csoportos alapszakaszt az előző kiírásban, új igazolásunk átlagosan 11,3 ponttal, 3,5 lepattanóval, 5,1 kiharcolt faulttal és ligarekordot jelentő 6,7 gólpasszal járult hozzá a sikerhez. A debreceni fináléban aztán „csak” a 4. helyre futottak be a szombathelyiek, de ez nem rajta múlt, hiszen mérkőzésenként 16,3 VAL-lal ő volt a vasiak legjobbja. „Már most úgy érzem, hogy számomra a legjobb döntést hoztam meg a jövőmmel kapcsolatban. Ez lesz az első évem a felnőtt bajnokságban. Izgatottan várom az új szezont! Nagyon erős keret jött össze az idei évre, ezért bízom benne, hogy sikerül elérni a kitűzött célunkat” – tekintett előre a 2-es számú MAFC-mez új tulajdonosa.

A csonkaszezont követően ismét piros-feketébe öltözik Katona Bence. Az 1999-es születésű hátvéd 2018 januárjában érkezett először klubunkhoz a Vasastól, első félszezonjában az U20-as és az NB I. B-ben szereplő második csapatunk meghatározó tagja volt, emellett tíz alkalommal a felnőtt élvonalban is pályára léphetett. Bár az idény végén kiestünk az A csoportból, Bebe szerződést hosszabbított, ami kölcsönösen jó döntésnek bizonyult: a következő két évben alapemberként számított rá Hencsey Tamás, a szakértők pedig a második vonal egyik legjobb fiataljaként tartották számon. 2020-ban aztán Jászberénybe igazolt a 190 cm magas játékos, ahol viszonylag sok játékpercet kapott, ám a jászságiak nem tudták kiharcolni a bennmaradást a legmagasabb osztályban. Katona némi meglepetésre a zöld csoportos Megyeri Tigriseknél folytatta, ahol előbb bajnoki ezüstérmet szerzett, és osztályozón kiharcolta a Lilákkal a Pirosba kerülést, majd az előző idényben a fótiak egyik legjobbjaként 15,7 pontot, 4,9 lepattanót, 4 gólpasszt és 4,4 kiharcolt faultot (14,6 VAL) tett a közösbe meccsenként az alapszakaszban. „Először is nagyon örülök, hogy három év után újra magamra ölthetem a MAFC-os  mezemet” – szögezte le a karrierje során már mindhárom mezőnyposzton játszó visszatérőnk, aki még nem döntött mezszámát illetően. „Ellenfélként is jó érzés volt a Gabányiba visszatérni, hiszen rengeteget köszönhetek a klubnak, de újra csapattagnak lenni még nagyobb örömmel tölt el. Már tavaly is hallottam, hogy mennyire komoly, profi munka folyik itt, érkezesemmel ez be is bizonyosodott szamomra: már júliusban, az alapozás előtt elkezdtük a közös munkát, bátran kijelenthetem, hogy első osztályú körülményeket tapasztaltam. Nyáron konkrét célt vázolt fel számomra a vezetőség – nem is kérdés, hogy ez a feljutás az A csoportba. Ez a hozzáállás szimpatikus volt nekem, így a visszatérés mellett döntöttem. Reálisnak tartom a célkitűzést, hiszen egy minden poszton nagyon veszélyes és sokszínű csapat leszünk. Egyénileg azon leszek, hogy minél többet tegyek a közösbe, legyen szó irányításról, pontszerzésről vagy védekezésről. Remélem, idén is szép számban látogatnak majd ki a szurkolók, hiszen merem állítani, hogy pörgős és élvezetes kosárlabdát fognak tőlünk látni.”

Lewis Chester azért dolgozik, hogy mielőbb visszatérhessen a pályára a MAFC színeiben. Az 1998-as születésű, 188 centi magas amerikai és A csoportos tapasztalattal is rendelkező játékos Pápai Mátéval együtt érkezett hozzánk januárban, ám sajnos nem csak ez volt közös pont kettejük szezonjában: a visszatérő centerhez hasonlóan a Vasasban nevelkedő irányító-hátvéd is több mérkőzést volt kénytelen kihagyni sérülés miatt, mint ahányon bevethető volt, az alapszakaszban négy, míg a PO-ban mindössze két találkozón lépett pályára. Játékával ugyanakkor sem a JKSE elleni negyeddöntő második, sem a PVSK-val vívott elődöntős párharc első felvonásán nem volt probléma, ezen két derbin átlagolva 10 pont és 3 gólpassz került a neve mellé, amely 16-os teljesítményindexet eredményezett. Bár térdsérülése rendkívül makacsnak bizonyult, Cheti kitartását dicséri, hogy már jó úton halad a visszatérés felé. „Vártam már, hogy elkezdődjön a közös felkészülés. A tavalyi szezonra visszatekintve: sajnos nem úgy sikerült a playoff, ahogy azt mi szerettük volna, ezt az idei évben szeretnénk kijavítani és a lehető legjobbat kihozni magunkból. Tele van a csapat tehetséges fiatallal, akik bizonyítani akarnak, ahogyan én is szeretnek minél előbb egészségesen visszatérni a pályára. Jó híreket kaptam az orvostól, remélem, hogy a felkészülés második felében már teljes mértékben részt tudok venni” – bizakodott Lewis, akinek Tóth Péter távozása miatt nagyobb szerepkört kaphat majd 1-es poszton.

Lakits András elmondta, hogy minden játékos szerződtetése, illetve megtartása mögött átgondolt játékfilozófia áll.

„Azt gondolom, hogy Tóth Petit nem lehet egy személyben pótolni, ez nem is állt szándékunkban. Nagyon fog hiányozni a játékból és az öltözőből egyaránt, számtalan emlékezetes mérkőzést és győzelmet köszönhetünk neki, igazi vezér volt a pályán és azon kívül egyaránt. Mást fogunk játszani a jövőben, azt gondolom, hogy Ádám tavaly bizonyított és megérett arra a feladatra, hogy átvegye a karmesteri pálcát, így egy olyan játékot szeretnénk felépíteni, amiben otthonosan érzi magát. Hangsúlyozom, hogy ez nem egyszemélyes feladat – szerettünk volna több olyan játékost is igazolni, akik segíteni tudják ebben. Ennek szellemében írt alá Szombathelyről Kovács Levente. Nagyon örülök az ő érkezésének, jól bont és ezekből rendre jó döntésekkel hozza helyzetbe a többieket, és emellé kiváló védő is, nagyon hasznos része lesz a csapatunknak. A másik (régi-)új játékosunk Katona Bence, akinek szintén szánok feladatokat a játék szervezésében. Vele egy egy újabb kiváló dobóval bővül a csapat, örülök, hogy “haza” tudtuk csábítani, mert úgy érzem, szeretne komoly célokért küzdeni és dolgozni . Érdemes itt megjegyezni, hogy pár évvel  ezelőtt még a fiatalszabály miatt számoltunk a Bordács-Polgárdy-Katona trióval, most pedig már egyértelműen vezető szerep az övék, meghatározó játékosai a teljes mezőnynek. A napokban zöld lámpát kapott az orvosoktól és újra edzésbe állt Lewis Chester is. Tavaly ugyan csak pár meccsen volt ugyan bevethető, de már bizonyította, hogy bármikor nyerőember lehet. Sajnos a nyár ismét az orvosokról szólt neki, de én maximálisan hiszek abban, hogy megfelelő környezetben és terheléssel újra a pályán láthatjuk, szerettem volna kitartani mellette, mert tudom hogy milyen fantasztikus dolgokra képes  a labdával.”