Nem tudtuk érvényesíteni a papírformát a Hepp Kupa elődöntőjében a Phoenix-MT Fót ellen, csak a bronzért játszhatunk holnap. Az álmos kezdés után Archibald vezérletével átvettük a vezetést a nagyszünetre, de a fordulás után túl sok volt a pontatlanság a játékunkban, visszavették az irányítást a Lilák. A küzdőszellemmel nem volt probléma, a negyedik negyedben megvoltak a lehetőségeink arra, hogy kezünkbe vegyük a mérkőzést, de a korábbinál is több ki nem kényszerített hibát vétettek a fiúk, így a Megyeri Tigrisek készülhetnek történetük első fináléjára a sorozatban, az újbudaiak pedig a 3. helyért mérkőznek vasárnap 11 órától a Cegléd ellen.

Gyakorlatilag minden előjel az Újbuda MAFC mellett szólt a Fót elleni elődöntő előtt, szinte csak a semleges helyszín, a szokatlan időpont és a kupasorozat kiszámíthatatlansága vetítette előre, hogy komoly meglepetés is születhet a BOK Sportcsarnokban. A Megyeri Tigriseket az eltiltott és a lelátón helyet foglaló Surmann Gábor helyett Páli Gábor másodedző irányította, de visszatért a pályára az elmúlt hetekben sérült Luka Markovics. Talán a korai kezdésnek is betudható, mindenesetre lassan pörögtek fel a csapatok, Bordács ziccere volt az első kosár, amit Markovics annulált egy középtávolival. Polgárdy is ezt a dobásfajtát választotta, Archibald 2+1-es akciójával elléptünk öt ponttal, de a szerb-magyar magasbedobó egymaga kiegyenlített – az első négy percben csak ő talált be a fótiak közül (7-7). Újbudai oldalon pedig percekig senki nem volt eredményes, nagyon pontatlanul céloztak a piros-feketék, ráadásul több kétes szerelést is elengedtek a játékvezetők a lila-fehéreknek saját palánkjuk alatt. Udemezue hárompontosa után 16-9 állt a táblán, a padról beállók vittek egy kis lendületet a játékunkba, Buzás labdaszerzésből dobott ziccert, Katona középtávolijával 18-16-ra jöttük fel. A negyed utolsó két perce azonban a Liláké volt, sorra kaptuk a kosarakat betörésből, az addigi legnagyobb különbség alakult ki a kisszünetre (18-27).

Archibald vette vállára a mieinket a második szaksz elején, kétszer is szépen tört be, aztán egy távolit küldött a helyére, majd jött egy 2+1 akció – két perc leforgása alatt kilenc ponttal terhelte meg a fóti gyűrűt légiósunk (28-31). Az egyenlítésért is dobhatott a sarokból, de ekkor célt tévesztett, Kinney és Markovics révén egy kis levegőhöz jutott a Fót (29-35). Amerikai hátvédünk újabb faultot harcolt ki, a védekezésünk is kezdett összeállni, Polgárdy szép ziccere után időt is kért Páli Gábor a 15. percben (33-35). Pápai nagyot harcolt hátul, egyenlített a túloldalon, Kinney rögtön válaszolt, de továbbra is uralták a festéket a piros-feketék, két újabb centergóllal már nálunk volt az előny – néhány másodpercig (39-39). Felváltva estek a kosarak, fej-fej mellett haladtak a csapatok, két perccel a negyed vége előtt Polgárdy hintett trojkát, Kinney rövid időn belül másodszor volt eredményes támadólepattanóból, nem akart elmaradni Archibald mögött a fótiak amerikai játékosa. A Lilák 0-sa egy nehéz floaterre a vezetést is visszavette csapatának, de az utolsó szó a miénk, pontosabban az emberét lábon megverő Polgárdy Ádámé volt a negyszünet előtt – a második tíz perc már sokkal jobban nézett ki, mint az első, minimális előnyel vonulhatott az öltözőbe a Lakits-legénység (46-45).

Ellenfelünknek jött jobban a pihenő, Richter gyorsindításból, Markovics büntetőből volt eredményes, több, mint két percet kellett várni a félidő első MAFC-kosarára, Polgárdy talált be óriási szóló végén. Irányítónk egy blokkot is kiosztott Richternek, Bordács centerből visszavette a vezetést csapatunknak (50-49). Archibald egy hármassal elérte a húsz pontot a 25. percben, de villámgyorsan fordítottak a lilamezesek. Polgárdy tette a helyére Bordács labdáját, a fault elmaradt, viszont a pontszerző és kispadunk is technikait kapott, Markovics egy labdabirtoklásból négy pontot szerzett, Archibald két közelijével ismét egyenlő volt az állás (59-59). Fóti időkérést követően rendkívül bosszantó pillanatok következtek piros-fekete szemszögből: Markovicsnak elengedtek egy teljesen egyértelmű lépéshibát, ami pályán lévő játékosaink figyelmét is lekötötte, Udemezue harmadik esélyből talált be. Ez láthatóan megfogta a mieinket, de szerencsénkre Kinney kihagyott egy üres ziccert. Bordács és Biber révén már mi álltunk jobban, de nem sokáig, Markovics büntetőivel néggyel ment a a Fót, kimaradtak a távoli kísérleteink, de legalább az utolsó támadást sikerült kivédekeznünk (63-67).

Tichov duplájával már hat egység volt a hátrányunk a negyedik etap elején, de egy pillanatra sem adták fel a piros-feketék. Komma gyönyörűen ugrasztott meg két embert, Juhos a 6,75-ös vonalról talált be, Buzás a periméterről, aztán nagyszerűen védekezett Markovicson. Támadhattunk az egyenlítésért, de nem jártunk sikerrel, Kinney büntetett. Buzás Bence újabb hatalmas trojkája után robbant a MAFC-tábor, de sajnos Markovics sem hibázott a sarokból, eladott labdánkat pedig a fótiak légiósa használta ki – hat perccel a vége előtt ismét hat pontra nőtt a differencia, időt is kért Lakits András (72-78). Buzás bedobott, Biber kihagyott két büntetőt, bónuszba kerültek a lila-fehérek, 7-esünk egy nagy labdaszerzést is bemutatott, amiből Archibald dobott közelit (76-78). Már megvolt a labda hátul, de Biber sajnos Kinney-t játszotta meg, aki köszönte szépen a lehetőséget. Ismét eladtuk a labdát, ezúttal Juhos büntetett, fiatal magasemberünk két jó büntetővel javított (78-82). Markovics rontott, támadhattak a mieink, de újabb buta labdaeladás következett, másfél perccel a vége előtt Kinney tudta megtörni a kisebb gólcsendet, ezzel igen nehéz helyzetbe kerültünk. Lakits András időt kért, de hiába, sikertelen volt az újbudai akció, az ellentámadásnál pedig Polgárdy sportszerűtlen hibát vétett, ezzel eldőlt a mérkőzés, hiába próbálkoztunk még becsületből gyors faultokkal, a végeredményt Archibald alakította ki, a fóti szurkolók skandálhatták a „Szép volt, fiúk!”-ot a záró dudaszó után (85-94).

Bár korábban még soha nem kaptunk ki tétmeccsen a Phoenix-MT-től, megérdemelten jutottak ők a fináléba: a négyből csak a második negyedben játszottunk jól, húsz labdát adtunk el (a fótiak nyolcat), többet kulcspillanatban. Bar a délelőtti kezdés mellett néhány elképesztő játékvezetői tévedés is nehezítő tényezőt jelentett, hiba lenne erre fogni a vereséget – a mai teljesítményünk nem ért döntős szereplést. A címvédő PVSK is alaposan megszenvedett az elődöntőben, de végül 90-87-re legyőzte a Ceglédet, így vasárnap 11 órától a sárga-kékek ellen játszunk a dobogó alsó fokáért.

Hepp Kupa, elődöntő

Újbuda MAFC – Phoenix-MT Fót 85-94 (18-27, 28-18, 17-22, 22-27)

MAFC: Polgárdy 14/3, Pintér -, Archibald 33/9, Bordács 13 (+22 lepattanó), Pápai 5. Cs: Buzás 12/6, Biber 4, Katona 2, Komma 2.

Fót: Kinney 31, Tichov 12, Richter 4, Markovics 30/6, Juhos 8. Cs: Udemezue 9/3, Tóth Z. -, Szabó N. -, Kékesi -.

Lakits András: Gratulálunk a Fótnak a győzelemhez! Úgy érzem, hogy magunkhoz képest nagyon rosszul játszottunk, amit harcossággal sem tudtunk ellensúlyozni. Emellé párosult egy szerintem elég gyenge játékvezetés, ami nem ütötte meg a torna szintjét, mégiscsak egy kupadöntőről van szó. Ezzel együtt csak magunkat okolhatjuk a vereségért, az első perctől kezdve nem tudtunk elegendő energiát beletenni a mérkőzesbe, amennyit kellett volna, ezen kívül rengeteg ki nem kényszerített hibát vétettünk, amivel nem tudtunk mit kezdeni, belekerültünk egy olyan gödörbe, amiből nem tudtunk kijönni. Menni kell tovább, ki kell javítani a hibákat, holnap megpróbálunk más szellemben pályára lépni.

Páli Gábor: Először is gratulálok a csapatomnak, illetve Surmann Gábor vezetőedzőnek, aki ma eltiltása miatt nem lehetett ott a kispadon. Tendenciózusan összeraktuk a taktikánkat erre a mérkőzésre, hál’ Istennek működött, amit elterveztünk, ennek köszönhető, hogy nyerni tudtunk. Ott vagyunk a döntőben, még nem tudjuk, ki lesz az ellenfél, de nem lehet más a célunk, mint a kupagyőzelem. Bronzérmünk már van ebből a sorozatból, aranyunk még nincs, úgyhogy arccal előre az első helyért!

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter