A Cegléd elleni Hepp Kupa-bronzmeccsen a rájátszás jövő csütörtöki kezdését szem előtt tartva mindkét edző sokat rotált, három legeredményesebb játékosunk, Amorie Archibald, Polgárdy Ádám és Bordács Soma is kevesebb, mint tíz percet játszott. A második negyedben többségben voltak az U20-asok a pályán, ebben a játékrészben a mieink voltak a jobbak, de a nagyszünet után átvette az irányítást és izgalmas végjátékban megszerezte a bronzérmet a CKE. A Nyíregyháza elleni negyeddöntőben lehet és kell is javítani!

Jó volt látni és hallani, hogy a tegnapi vereség ellenére a bronzmeccsen is népes és lelkes tábor bíztatta a Lakits-legénységet, a feldobástól kezdve MAFC-osoktól zengett a BOK Sportcsarnok. Bordács nagy passzát Pápai tette fel, Pintér egy labdaszerzésből dobott ziccert, Herendic és Dragasevics révén fordított a Cegléd. A folytatásban fej-fej mellett haladtak a felek, Polgárdy és Archibald is megkezdte a pontgyártást, ceglédi oldalon Csaba szerzett egymás után két kettest. Légiósunk dobta az első távoli kosarunkat, aztán a büntetővonalról is pontosan célzott, ezzel 17-12-re vezettünk a 7. percben. A negyed vége azonban a sárga-kékekről szólt, Fodor, Velkey és Horváth Máté is betalált kintről, a játékrész utolsó tíz pontját a Cegléd szerezte (20-26).

Katona Bence két triplájával kevesebb, mint egy perc alatt ledolgoztuk hátrányunkat a kisszünet után, időt is kért Sértő Ádám. Lakits András a jövő csütörtöki, Nyíregyháza elleni negyeddöntős mérkőzésre gondolva a kezdőcsapat minden tagjának pihenőt adott, de megfiatalított összeállításban sem játszottak rosszul a piros-feketék, sőt! Herendic és Kertész betöréseire Buzás felelt egy bravúros, palánkos trojkával, a padról visszaálló Pintér középtávolijával pedig már nálunk volt az előny. Perceken át nem talált be akcióból a szintén szokatlan összetételben, egyszerre négy U20-assal a pályán lévő CKE, a túloldalon Molnár Tamás hárompontossal hálálta meg a bizalmat, Pintér nehéz közelije után ismét magához hívta játékosait a CKE mestere (38-32). Komma a festékből növelte a különbséget, továbbra sem volt eredményes mezőnyből az alföldi gárda. Matejovics négyből három büntetőt értékesített, a félidő utolsó percében aztán Velkey pontosan célzott a periméterről, Berkics egypontosával alakult ki a 43-38-as félidei eredmény.

A nagyszünetről visszatérve mindkét szakvezető több kulcsemberét visszaküldte a pályára, Csorvási két ziccere után Herendic trojkájával egyenlített a Cegléd (45-45). Katona forintos labdáját Pintér tette fel, Dragasevics 2+1-ével már ellenfelünk állt jobban. A kosármagyar hátvéd a periméterről is beköszönt, ezúttal újbudai mezőnykosár nélkül teltek el hosszú percek, de büntetőkkel mégis zárkózni tudtunk, mert a ceglédiek sem remekeltek támadásban. Komma zsákolása után Pápai közelijével 55-54-nél visszavettük a vezetést, igaz, nem sokáig, mert a következő öt pontot az alföldiek szerezték. Katona egy középtávolival jelentkezett, Buzás a sarokból átdobta a CKE zónáját, Zsók büntetőit Matejovics annulálta egy ziccerrel (62-61). Csorvási második esélyből, Velkey betörésből dobott kettest, utóbbi egy technikait is kapott, minimális hátrányból várhattuk az utolsó tíz percet (64-65).

Horváth Ádám triplája nyitotta a negyedik negyedet, Pintér válaszolt bravúrral, faulttal együtt közelről. Dragasevics sem hibázott a periméterről, viszont másfél perc alatt összegyűjtötték a négy csapathibát a kékmezesek – ez elsősorban Pápai Máté érdeme volt, aki ezúttal hibátlanul büntetőzött, Pintér floaterét már leszálló ágban ütötte el Berkics, nyolc perccel a vége előtt egyenlő volt az állás (71-71). Buzás keze sem remegett meg a büntetővonalnál, egymás után több távoli kísérlet kimaradt, Herendic egyenlített közelről, Pintér felelt azonnal. Horváth Máté tett fel egy gyorsindítást, Dragasevics kinti tempója is behullott, a 26. perc elején Lakits András hívta magához csapatát (75-78). Komma egy egységet faragott a különbségből, Dragasevics rátett hármat, Buzás is egy büntetőt dobott be, Herendic meg egy újabb hármast (77-84). Két és fél perccel a vége előtt ismét 7-esünk állhatott a vonalra, az elsőt értékesítette, a második után visszaszedte a pattanót, Katona pedig beszórt egy trojkát. Herendic fontos közelit dobott, Pápai lépéshibát vétett és egy technikait is kapott. Vészesen fogyott az idő, de a fiúk nem adták fel, Katona duplájával mínusz négyre jöttünk fel az utolsó perc kezdetén, Buzás nagyot szerelt, Pintér nem hibázott büntetőből (85-87). Dragasevics állhatott a vonalra, de csak a második kísérlete volt pontos, 17 másodperccel a vége előtt támadhattunk hárompontos ceglédi előnynél. Időkérést követően Katona próbálkozott nem túl tiszta helyzetből, de rövid volt a dobása, ezzel eldőlt, hogy a Cegléd a bronzérmes a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa 2023/24-es kiírásában, míg az Újbuda MAFC a 4. helyen zárt (85-90).

Bár természetesen jó lett volna érmet szerezni a kupában és győzelemmel hangolni a rájátszásra, a mai mérkőzés kevésbé volt fontos számunkra, mint a tegnapi és különösen a jövő csütörtöki – ezt szem előtt tartva három legjobb dobónk, Archibald, Polgárdy és Bordács is csak az első negyedben lépett pályára. Nem így képzeltük el a kupahétvégét, de aligha találni olyan MAFC-ost, aki elcserélné a piros-csoportos bajnoki címet a Hepp Kupa-győzelemre – klubunk legfontosabb célja a bajnokság megnyerése a jelenlegi szezonban, ezért a Nyíregyháza elleni negyeddöntő jövő csütörtökön 18:30-kor kezdődő első mérkőzése lesz az idény eddigi legfontosabb meccse, minden szimpatizánsunkra szükségünk lesz, meg kell töltenünk a Gabányit!

Hepp Kupa, bronzmeccs

Újbuda MAFC – Ceglédi KE 85-90 (20-26, 23-12, 21-27, 21-25)

MAFC: Polgárdy 4, Pintér 17, Archibald 10/6, Bordács 2, Pápai 11. Cs: Katona 14/9, Buzás 12/6, Komma 7, Matejovics 5, Molnár T. 3/3, Misek -.

CKE: Herendic 14/6, Dragasevics 22/15, Kertész 2, Csaba 6, Csorvási 4. Cs: Velkey J. 12/6, Horváth M. 12/6, Fodor 5/3, Horváth Ád. 5/3, Zsók 4, Várbíró 1, Berkics 1.

Lakits András: Gratulálok a Ceglédnek a győzelemhez! Két csalódott csapat játszott ma délelőtt, mindkét együttes próbálta már a jövő csütörtöki playoff-kezdésre gondolva pihentetni a kulcsembereit, ebből mi jöttünk ki egy kicsit rosszabbul, nem játszottunk olyan jól. Végig egál meccs volt, volt egy három-négy perces rossz periódusunk, amely alatt nagyobb előnyt tudott kiépíteni a Cegléd, innen már nem tudtunk visszajönni. Örülök, hogy mindkét oldalon sok lehetőséget kaptak a fiatalok, ezáltal ők is tudtak fejlődni egy kicsit. Mi már félig a jövő heti mérkőzéseinkre próbálunk fókuszálni, ezért kaptak pihenőt meghatározó játékosaink. Nagyon nehéz párharc előtt állunk, de mindent megteszünk, hogy a bajnokságban elérjük a célunkat – ez a kupában a hétvégén nem sikerült.

Sértő Ádám: Először is gratulálok a játékosaimnak a bronzérem megszerzéséhez! Szerintem fontos és jó dolog, hogy győzelemmel tudunk belemenni a negyeddöntőbe. Lakits Andrással mindketten bő rotációt forgattunk, mindenkinek lehetőséget adtunk, ez természetesen annak is köszönhető, hogy csütörtökön már mindkét csapat elkezdi a bajnoki rájátszást. Rövid az idő, sok a meccs, amennyire lehet, igyekszünk tehermentesíteni a kulcsjátékosainkat. Örülök, mert jó energiával játszottunk, a mérkőzés nagy részében vezettünk és úgy érzem, hogy dominálni is tudtunk, ami mindenképpen öröm egy MAFC ellen.